Σε πολιτική αντιπαράθεση εφ όλης της ύλης εξελίχθηκε η συζήτηση που ξεκίνησε στις δέκα το πρωί στη Βουλή για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για εξεταστική με αντικείμενο τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, την οποία έχουν ανακοινώσει ότι θα ψηφίσουν και η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Τη δέσμευση της κυβέρνησης να κρατήσεις τις «κόκικινες γραμμές» της επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας παράλληλα δριμεία επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση.
«Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία, αναφερόμενος στις μηνύσεις του Γιώργου Κουμουτσάκουκαι του Αντώνη Σαμαρά κατά της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη.
«Κάνετε μηνύσεις για να σταματήσουμε να αναδεικνύουμε αυτά που απασχολουν το μέσο Έλληνα πολιτη» υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επισήμανε ότι τόσο η λίστα Λαγκάρντ όσο και η λίστα Μπόργιανς δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ, ενώ αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα που εμπλέκουν πρόσωπο από το συγγενικό περιβάλλον του κ. Σαμαρά στη λίστα Λαγκάρντ.
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ταυτίζεται με τις θέσεις του ΔΝΤ.
«Αυτό που απασχολεί το μέσο πολίτη είναι πώς έφτασε η χώρα έως εδώ», τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.
«Για την παρέα που λεηλάτησε τη χώρα θα πάρουμε απαντήσεις;», αναρωτήθηκε και κατηγόρησε τον πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη ότι καλύπτει τον Σταύρο Παπασταύρου και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά που έκρυψε, όπως είπε, τις λίστες στα συρτάρια.
Του καταλόγισε επίσης ότι υπερασπίστηκε όσους έλεγαν ότι η χώρα πρέπει να φύγει από τη ζώνη Σένγκεν, ότι πήρε τη θέση των Σκοπίων στα γεγονότα στην Ειδομένη καθώς και ότι πήρε τη θέση του ΔΝΤ όταν ζήτησε περισσότερα μέτρα.
Πρόσθεσε πως «εσχάτως όταν το ΔΝΤ ζήτησε περισσότερα μέτρα σπεύσατε να στηρίξετε το ΔΝΤ». «Φανερώσατε το καμάρι σας στην Αμερική. Είστε βασιλικότεροι του βασιλέως» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Διερωτήθηκε, μάλιστα, «θα υπερασπιστείτε ποτέ τις θέσεις της χώρας;».
Η αναφορά του Πρωθυπουργού στη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στην Washington Post ήταν εκτεταμένη και τον κάλεσε να απαντήσει τι εννοεί όταν λέει πως συμφωνεί με το ΔΝΤ στα εργασιακά.
Αφορμή για τη νέα επίθεση στάθηκε και η πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει τα δύο νομοσχέδια για το φορολογικό και το ασφαλιστικό στη Βουλή, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι «ακόμα και το κυριαρχικό δικαίωμα μίας εκλεγμένης κυβέρνησης να επιλέγει τα μέσα υλοποίησης συμφωνημένων στόχων μόνο εκείνος έσπευσε να πει πως πρόκειται για μεμονωμένη ενέργεια».
«Πολιτική τους είναι η υπεράσπιση των πλουσίων έναντι των φτωχών – είναι η άποψη τους» συνέχισε, και κλιμακώνοντας την επίθεσή του στη Ν.Δ. την κατηγόρησε πως «έχουν το θράσος να μιλούν για αριστερό ολοκληρωτισμό» αναφερόμενοι στην προσπάθεια της κυβέρνησης «να βάλει τάξη στη διαπλοκή, να αισθανθεί ο Έλληνας πολίτης ότι υπάρχουν νόμοι για όλους».
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα γιατί αυτό ορίζει η συμφωνία που έγινε πέρυσι τον Ιούλιο, τονίζοντας ότι η χώρα δεν είναι μόνη, έχει δίκιο και αυτή τη φορά θα το βρει.
Αναφερόμενος στα δάνεια των κομμάτων, διερωτηθήθηκε «με ποιο σκεπτικό συνέχιζαν τα κόμματα του παλιού καθεστώτος να δανειοδοτούνται με εξασφαλίσεις των μελλοντικών επιχορηγήσεων επί χρόνια
Θαλασσοταραχή για τα θαλασσοδάνεια
Το καθαυτό αντικείμενο όμως της συζήτησης, δηλαδή τα δάνεια που έδωσαν τράπεζες, ακόμη και μεσούσης της κρίσης, στα κόμματα και σε ΜΜΕ, επίσης θα πυροδοτήσει αντιπαραθέσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί προνομιακό πεδίο για εκείνον αυτό τη συζήτηση, καθώς τα δάνεια των κομμάτων αφορούν κυρίως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (συνολικά 270 εκ ευρώ, τα οποία όπως είχε επιβεβαιώσει το Φεβρουάριο του 2014 ο τότε επίτροπος Αλμούνια είχαν σταματήσει να εξυπηρετούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τις αρχές του 2013).
Αλλά και η Συγγρού έχει δηλώσει αποφασισμένη να μην επιτρέψει μικροκομματική εκμετάλλευση του θέματος από το ΣΥΡΙΖΑ για αυτό άλλωστε και η ΝΔ ψηφίζει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής.
Τον περασμένο Νοέμβριο όταν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε υπενθυμίσει ότι με νόμο του 2013 της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για τη θέσπιση ακαταδίωκτου για τις διοικήσεις των τραπεζών, μπήκαν στο αρχείο οι δανειοδοτήσεις των κομμάτων από την Αγροτική Τράπεζα, ο υποψήφιος τότε για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει ότι οφείλεται ένα συγνώμη στον ελληνικό λαό και είχε δεσμευθεί ότι ως πρόεδρος της ΝΔ θα εισηγηθεί αλλαγή στο καταστατικό ώστε να απαγορευθεί ο δανεισμός του κόμματος και θα επιδιώξει την ιδιωτική χρηματοδότησή του με διαφάνεια.
Για την ιστορία, ο νόμος 4146/2013 είχε ψηφιστεί τον Απρίλιο του 2013 και το άρθρο 78 ανέφερε:
“Δεν συνιστά απιστία, κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα, για τον Πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη των Τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο, καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και β) τηρήθηκαν, κατά τη χορήγησή τους, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΠΔΤΕ).”
Το νόμο είχαν ψηφίσει τότε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει τροπολογία ζητώντας την απόρριψη της ρύθμισης και στη συνέχεια το θέμα είχε θέσει και στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής τότε και πρόεδρος της Δράσης Θόδωρος Σκυλακάκης.
Ξεχωριστό κομμάτι της συζήτησης αποτελούν τα δάνεια σε ΜΜΕ, συχνά υπερχρεωμένα και δη σε περιόδους που άλλες επιχειρήσεις δεν είχαν πρόσβαση σε “ζεστό χρήμα” από τις τράπεζες.