ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: «Δεν αντέχουμε άλλη λιτότητα, απομείωση του χρέους τώρα» – Ομπάμα: «Η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης»

Με θερμά λόγια για τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων μετά τη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

 

 

Σε μια ομιλία με αναφορές στο χρέος, την πολιτική λιτότητας της Ε.Ε. αλλά και τη δικτατορία στην Ελλάδα και την αναφορά Κλίντον κατά τη διάρκεια της δικής του επίσκεψης στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ο Ομπάμα «επέλεξε την Αθήνα που γέννησε τη Δημοκρατία για το τελευταίο ταξίδι του, έναν από τους τελευταίους σταθμούς του ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Μία θητεία κατά τη διάρκεια της οποίας άλλαξε η εικόνα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο».

«Και στη δική μας χώρα που στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου οι ελληνοαμερικάνικες σχέσεις συσσωρεύσαν ένα βαρύ φορτίο», ανέφερε ο έλληνας πρωθυπουργός και παρατήρησε πως «ο Μπιλ Κλίντον αναγνώρισε τα λάθη των ΗΠΑ σε σχέση με τη δικτατορία στην Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός έχει χύσει αίμα έχει δώσει αγώνες για να υπερασπιστεί τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

«Σήμερα η Ελλάδα υποδέχεται έναν πρόεδρο που υπερασπίστηκε με σθένος τις αξίες αυτές, που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα όλων των πολιτών, που εργάστηκε για την κλιματική αλλαγή, για το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που συνέβαλε για μια ανθρωπιστική λύση στη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Έναν πρόεδρο του απέναντι στην οικονομική κρίση του 2008 οδήγησε την αμερικανική οικονομία σε έναν άλλο δρόμο από αυτόν που η Ευρώπη επέλεξε. Σήμερα τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά», ανέφερε και μίλησε για σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και εντυπωσιακή μείωση της ανεργίας. «Ενώ στην Ε.Ε. με τη λιτότητα οι ευρωπαϊκές οικονομίες έμειναν εγκλωβισμένες στη στασιμότητα με ανυπολόγιστα προβλήματα», συμπλήρωσε.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Ομπάμα μίλησαν και για τις οικονομικές προκλήσεις. «Αν δεν αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό τρόπο υπάρχει ο κίνδυνος να μας οδηγήσουν στην οπισθοδρόμηση», τόνισε.

«Συμφωνήσαμε ότι το να αποκτήσουν ξανά οι κοινωνίες λεπίδα και προοπτική είναι η μόνη απάντηση», ανέφερε ακόμη και παρατήρησε πως η διεθνής κοινότατα είδε καθαρά αυτό το ζήτημα το 1953 όταν με τη στήριξη των ΗΠΑ ρύθμισε το χρέος της Γερμανίας, συνδέοντάς το με ρήτρα ανάπτυξης. «Σήμερα η ισχυρή πια Γερμανία οφείλει να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο σκέψης».

«Η Ελλάδα και ο λαός βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας που όξυνε τα προβλήματα. Σε 4 χρόνια χάσαμε το 25% του ΑΕΠ ενώ η ανεργία εκτοξεύτηκε το 2004 στο 27%. Σήμερα παρά τις πληγές στεκόμαστε όρθιοι. Καταφέραμε να αποφύγουμε την καταστροφή. Φέτος έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη. Αργά αλλά σταθερά μειώνουμε την ανεργία αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη στην οικονομία. Πριν από έναν χρόνο κληθήκαμε να λάβουμε πολύ δύσκολες αποφάσεις», τόνισε και μίλησε για τον ρόλο και τη συνεισφορά Ομπάμα «εκείνες τις κρίσιμες ώρες», κάνοντας λόγο για «ηθική και πολιτική στήριξη στην κυβέρνησή μου».

«Δεν αντέχουμε άλλη λιτότητά. Η ουσιαστική απομείωση του χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όσα δικαιούμαστε και ο χρόνος είναι τώρα!», υπογράμμισε ακόμη.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η παρουσία του Ομπάμα στην Αθήνα έχει ένα συμβολισμό αυτή την κρίσιμη στιγμή καθώς αναμένονται αποφάσεις που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρώπη και κατ' επέκταση την παγκόσμια οικονομία».

«Πήραμε δύσκολες αποφάσεις για να διατηρήσουμε την Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρωζώνης, αλλά και να διατηρήσουμε την ενότητα της Ευρώπης. Έκτοτε προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσουμε με μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας: Από τον Τραμπ ήξερα λίγα πράγματα

«Από τον Τραμπ γνωρίζω λίγα πράγματα. Ήξερα τις προεκλογικές εξαγγελίες και την εκκέντρικότητά του», είπε αρχικά από τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας. Αστειευόμενος μάλιστα πρόσθεσε πως «κάποιοι μου είπαν ότι έπρεπε να είχα διαβάσει το βιβλίο του Τραμπ (σ.σ. «Trump: The Art of the Deal) πριν πάω στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτώ»!

«Άλλο πράγμα είναι αυτό που περιμένουμε να δούμε τώρα από τον Τραμπ που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα μίας χώρας», είπε.

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο έλληνας πρωθυπουργός, «εγώ δεν έσπευσα -σε αντίθεση με ομολόγους μου στην Ευρώπη- να επαναλάβω στοιχεία της κριτικής που είχαμε ασκήσει απέναντί του προεκλογικά».

«Ακόμη κι αν κάποιος ήθελε να αλλάξει άρδην την εξωτερική πολιτική προς τις ΗΠΑ, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ορθώνουμε γέφυρές κι όχι τείχη. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα στις σχέσεις Ελλάδας; – ΗΠΑ, είναι σχέσεις που έχουν σφυρηλατηθεί υπό δύσκολες συνθήκες, πάνω σε κοινές αξίες».

 

Οι δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα

Λέγοντας «Καλησπέρα» στα Ελληνικά ξεκίνησε την ομιλία του στο Μέγαρο Μαξίμου ο Μπαράκ Ομπάμα. «Πάντα ήθελα να έρθω στην Ελλάδα», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, καθώς όπως εξήγησε πολλά πράγματα, όπως η ιστορία και η λογοτεχνία έχουν ρίζες εδώ στην Αθήνα.

 

«Έμαθα την έκφραση κάλος κι αγαθός. Αυτή η έκφραση αποτελεί την τέλεια περιγραφή της φιλίας Ελλήνων-Αμερικανών», πρόσθεσε και έκανε αναφορά στην ιστορία συνεργασίας των δύο λαών, από την επανάσταση μέχρι τον πρόεδρο Τρούμαν και το πρόγραμμα Μάρσακ.

«Είμαι ευγνώμων για τους Έλληνες, για την παρουσία τους στις ΗΠΑ. Αλέξη θέλω να σε ευχαριστήσω για την προσήλωση σου στη συνεργασία μας», είπε ο αμερικανός πρόεδρος και συνέχισε μιλώντας για την οικονομική κατάσταση.

«Ξέρω ότι τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Η κρίση δεν είναι αφηρημένη έννοια. Η κρίση ανέτρεψε εκ βάθρων τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα. Ο Αλέξης μού περιέγραψε τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης. Οι Έλληνες πρέπει να δουν βελτιώσεις στην καθημερινή τους ζωή. Το ΔΝΤ είπε ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι ζωτικής σημασίας κι εγώ θα συνεχίσω να ενθαρρύνω για να γυρίσει η Ελλάδα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Μιλώντας για το ρόλο της Ελλάδας στο NATO, ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του NATO που δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για την Άμυνα.

«Εάν η Ελλάδα εν μέσω κρίσης τα κατάφερε, πρέπει και οι άλλες χώρες να το πράξουν», τόνισε, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι «μόνο μία από τις πέντε χώρες της συμμαχίας που δαπανά το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ».

«Οι Έλληνες πέρασαν πολύ δύσκολα χρόνια. Παρά τις δυσκολίες όμως η Ελλάδα υπήρξε σύμμαχος. Υποστήριξε τους ανθρώπους που χρειάζονταν συμπαράσταση. Προς το παρόν να σας πω ότι είμαστε περήφανοι που στο πρόσωπο της Ελλάδας βλέπουμε έναν από τους στενότερους φίλους και συμμάχους των ΗΠΑ», υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα.

«Η Ελλάδα έχει κάνει δύσκολα βήματα, έχει κάνει μεταρρυθμίσεις και μετά από όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια υπάρχει μια ευκαιρία και οι δύο πλευρές να προχωρήσουνε σε μια βιώσιμη λύση», τόνισε, αναφερόμενος στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Αυτό θα ήταν καλό για όλους, τώρα που η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, ίσως να είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτό», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομία και το χρέος, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ και ανέφερε πως «η οικονομία συρρικνωνόταν την εποχή εκείνη, όμως λάβαμε μέτρα μάθαμε από τα λάθη μας. Πιστεύω όμως ότι ένα από τα μαθήματα που προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε: έχει σημασία να συνδυάζει κανείς τις μεταρρυθμίσεις μαζί με καλή δημοσιονομική πολιτική και αναπτυξιακή πολιτική».

«Αν συρρικνώσει κάνεις τις δαπάνες, η οικονομία θα συρρικνωθεί περισσότερο. Το πλεονέκτημά μας ήταν το δολάριο. Εμείς είχαμε περισσότερα περιθώρια ευελιξίας. Αλλά το βασικό μάθημα από τη δική μας κρίση είναι ότι ιδιαίτερα όταν η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει, το αν δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας το να τονώσουμε την οικονομική δραστηριότατα, αυτό μειώνει τα ελλείμματα και το χρέος», ανέφερε.

Για την Ελλάδα, παρατήρησε πως βρίσκεται στον σωστό δρόμο, πέρασε δύσκολες μεταρρυθμίσεις και «ο λαός παρά τις δυσκολίες πρέπει να αναγνωρίσει ότι στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία έπρεπε να υποστεί μερικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό κάναμε και εμείς. Δεν είναι βεβαίως οι ίδιες ήταν όμως απολύτως απαραίτητες. Η κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχώρησε σε αυτόν τον δρόμο».

Σίγουρα πολλοί επενδυτές βλέπουν στην Ελλάδα πολλές ευκαιρίες, ανέφερε ακόμη και παρατήρησε πως «όταν η οικονομία συρρικνώνεται με τέτοιους ρυθμούς χρειάζεται και αναπτυξιακή ατζέντα. Είναι πολύ δύσκολο χωρίς να συνδυαστεί με ελάφρυνση του χρέους. Και αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Για να μην αδικήσω και κυβερνήσεις του βορρά και αυτοί έχουν τη δική τους πολιτική, πολίτες, ψηφοφόρους και δείχνουν μεγάλη διστακτικότητα για την ελάφρυνση του χρέους».

Και στο Κυπριακό αλλά και τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης σε Ελλάδα και Ευρώπη μίλησε ο Μπαράκ Ομπάμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Καταρχάς η διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Τα καλά νέα ότι οι δύο ηγέτες είναι προσηλωμένοι στην εξεύρεση λύσης. Αν τα μυαλά των δυο ηγετών συναντηθούν, θα μπορούσαμε όλοι να υποστηρίξουμε μια συμφωνία», είπε αρχικά ο κ. Ομπάμα.

«Επενδύσαμε χρόνο και έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες μας, θεωρούμε ότι υπάρχει περιθώριο για επίτευξη συμφωνίας το επόμενο διάστημα. Αν βρεθεί μια λύση, ένας μηχανισμός που εξασφαλίζει ισοτιμία και μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς, θα το υποστηρίξουμε», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Κατόπιν αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, λέγοντας πως «το δικό μου έργο στις ΗΠΑ ήταν ευκολότερο, γιατί είμαι μόνος μου, ενώ στην Ευρώπη χρειάζεται σύμπνοια για να λαμβάνονται αποφάσεις».

«Δεν ζηλεύω κανέναν ευρωπαίο ηγέτη. Στις ΗΠΑ τα πράγματα ήταν καλύτερα, είχα πλειοψηφία στο Κογκρέσο και είμαστε μία χώρα κι όχι 18. Όχι πως τα βγάζει κανείς εύκολα με το Κογκρέσο», συμπλήρωσε ο κ. Ομπάμα.

Ο Μπ. Ομπάμα για την εκλογή Τραμπ

Στο θέμα της εκλογής Τραμπ και το τι πέτυχε κατά τη διάρκεια της θητείας του αναφέρθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για τις εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά και για τα δημοψηφίσματα.

«Υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε δημοψηφίσματα και προεδρικές εκλογές. Στις προεδρικές εκλογές παίζουν ρόλο οι προσωπικότητες, ποιος είναι ο απερχόμενος πρόεδρος, οι εκστρατείες, τι πέτυχε ο προηγούμενος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της θητείας του. Πιστεύω όμως πως υπάρχει και κάτι κοινό. Η παγκοσμιοποίηση σε συνδυασμό με την τεχνολογία, όλα αυτά ανατρέπουν τις ζωές όλων εκ βάθρων. Ο Τραμπ και ο Σάντερς, δύο διαφορετικοί υποψήφιοι, μη συμβατικοί έδειξαν στις τελευταίες εκλογές ότι έχουν κερδίσει την κοινή γνώμη. Αυτό κάτι σημαίνει. Αν εγώ είδα θυμό, άγχος ή αγωνία στους Αμερικανούς, Ναι, το είδα, χρειάστηκε να ανακάμψουμε από τη μεγάλη ύφεση , κόσμος έχασε τη δουλειά του.

Κάναμε πολύ δουλειά για να αντιστρέψουμε το κλίμα. Ο νέος πρόεδρος διεύρυνε την εκλογική του βάση και κέρδισε τις εκλογές. Το μάθημα που πήρα από αυτό είναι ότι ζητήματα και προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Να αντιμετωπίσουμε δραστικά και να πάρουμε αποφάσεις αλλιώς ο φόβος θα κυριαρχήσει στον κόσμο. Ο στόχος μου αυτά τα 8 χρόνια ήταν να αυξήσουμε τον μισθό, να δώσουμε δουλειές. Δεν κατάφερα να πείσω το Κογκρέσο να περάσω πολλά από τα μέτρα που ήθελα, λόγω ρεπουμπλικάνων.

Ο κόσμος στην Αμερική ίσως πίστεψε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Αυτό μόνο ο χρόνος θα μας ότι πει εάν με εμάς ή με το Brexit, εάν αυτές οι εξελίξεις εξέφραζαν αυτούς τους ανθρώπους που ψήφισαν υπό το καθεστώς του φόβου. Έχω υποστηρίζω ότι οι πολιτικές μας ήταν σωστές», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα.