ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Συνέδριο τον Σεπτέμβριο και εσωκομματικό δημοψήφισμα την Κυριακή

Τη διεξαγωγή «ανοιχτού, συντεταγμένου και δημοκρατικού έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο» πρότεινε κατά την ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «πρέπει να σχεδιάσουμε συντεταγμένα το σχέδιό μας για αυτή την περίοδο, να συζητήσουμε με αλληλεγγύη μεταξύ μας, με εμπιστοσύνη και με σεβασμό στην διαφορετική άποψη».

 

 

Πρότεινε, όμως, και τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή, ώστε τα μέλη του κόμματος να αποφασίσουν εάν πρέπει οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν πριν την επικύρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς. «Η απόφαση για το εάν είναι πλαστός ή όχι ο εκβιασμός αφορά τον τόπο, τον λαό. Να μην υποτιμήσουμε αυτή την απόφαση, πρέπει να τη λάβουμε με συλλογικό και συντεταγμένο τρόπο» είπε.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στους διαφωνούντες βουλευτές που καταψήφισαν τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, λέγοντας ότι «πρέπει να σταματήσει ο παραλογισμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεν υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο αριστεροί, δεν υπάρχουν λιγότεροι ή περισσότεροι επαναστάτες» ανέφερε. 

«Το 'όχι' στο δημοψήφισμα δεν ήταν εντολή ρήξης και δεν σήμαινε «ναι» στη δραχή. Αν αυτό ίσχυε έπρεπε να το πούμε από πριν στον λαό και να είχε τεθεί και στα κομματικά όργανα. Ας αφήσουμε τις λαθροχειρίες κατά μέρους» επανέλαβε. 

«Στο εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση εξάντλησε τα όρια αντοχής του λαού, αλλά και της οικονομίας, αλλά προχωρήσαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό με βάση τα συμφέροντα του λαού» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως αισθάνεται υπερήφανος για το εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, υπογράμμισε πως «κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να προστατέψουμε τα συμφέροντα του λαού», ενώ τόνισε πως «θέσαμε το θέμα του χρέους, αποδείξαμε ότι δεν είναι βιώσιμο, αναδείξαμε το ελληνικό ζήτημα ως ευρωπαϊκό και παγκόσμιο».

«Επιλέξαμε το δρόμο του δύσκολου συμβιβασμού γιατί δεν υπήρχε και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Όποιος πιστεύει το αντίθετο να βγει να το πει ανοιχτά» σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας ο Αλ.Τσίπρας τόνισε πως η έξοδος από το ευρώ χωρίς στήριξη των συναλλαγματικών αποθεμάτων θα οδηγούσε σε βαθιά υποτίμηση του νομίσματος, σκληρή λιτότητα για τον λαό και εν τέλει προσφυγή εκ νέου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη στήριξη του νομίσματος.

«Το ερώτημα είναι εάν έχουμε το δικαίωμα να αποδράσουμε από τις δυσκολίες» συνέχισε, δηλώνοντας πως «δεν έχουμε δικαίωμα να παρατήσουμε απροστάτευτο τον λαό. Είμαστε αναγκασμένοι να αναλάβουμε το βάρος της συμφωνίας για να απεγκλωβίσουμε τη χώρα».

Διαβάστε επίσης: