ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι – Σκληρό πόκερ στις Βρυξέλλες

Την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα είναι μια «αφύπνιση» για την Ευρώπη εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

 

 

«Φοβάμαι πως βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι για την Ευρώπηκαι φτάσαμε σε μια προβλέψιμη κρίση λόγω του δημοκρατικού ελλείμματος, της έλλειψης κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Συνεχίζοντας ανέφερε πως είναι αναγκαίο «η Ευρώπη να λάβει τολμηρές αποφάσεις έτσι ώστε να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες».

«Πρέπει να λάβουμε πρωτοβουλίες για να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με την ανάπτυξη, το διχασμό με την σύγκλιση, την ανεργία με τις ποιοτικές δουλειές και τις ατελείωτες διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες με τηνδιαφάνεια και την δημοκρατία», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στο «ευρωπαϊκό» τραπέζι κάθεται, πιθανώς για τελευταία φορά, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, που σήμερα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. 

Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής στη «σκιά» του Brexit

Προσερχόμενος στην συνάντηση, ο κ. Κάμερον επανέλαβε ότι η Βρετανία δεν πρέπει να γυρίσει την πλάτη της στην Ε.Ε., αντίθετα πρέπει να επιδιώξει όσο το δυνατόν στενότερη σχέση με αυτή. Την ίδια ώρα, ο Κάμερον ανέφερε ότι ελπίζει πως  συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα είναι όσο το δυνατόν «πιο εποικοδομητικές». 

Σε μια εμφανή προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι είναι σημαντικό η Ευρώπη να βλέπει τη Βρετανία ως φίλη και εταίρο. Ξεκαθάρισε, όμως, για άλλη μια φορά ότι δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση για το Brexit πριν η βρετανική κυβέρνηση ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, εκκινώντας και επίσημα τη διαδικασία αποχώρησής της από την Ένωση. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ ξεκαθάρισε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να ξεκινήσει και σήμερα τη διαπραγμάτευση. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο οι «27» θα συνεδριάσουν στη Μπρατισλάβα για το μέλλον της Ένωσης –μια συνάντηση στην οποία δεν θα παρευρίσκεται η Βρετανία. Προσέθεσε, όμως, ότι εναπόκειται στη Βρετανική κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τη διαδικασία της αποχώρησής της και πως πρέπει  «να κάνουμε υπομονή». 

Ολάντ: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο 

Πιο «βιαστικός» από την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ εμφανίζεται για άλλη μια φορά ο Φρανσουά Ολάντ, που προσερχόμενος στη Σύνοδο δήλωσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ, που παράλληλα προσέθεσε ότι η Ε.Ε. έχει ξεκαθαρίσει πως η Βρετανία θα πρέπει να ενημερώσει το συντομότερο δυνατό τις Βρυξέλλες για τις επόμενες κινήσεις της. «Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην Ευρώπη μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος έκανε λόγο και για πιο δημοκρατική οργάνωση της ευρωζώνης.