Θετικές εξελίξεις σύντομα περιμένει η κυβέρνηση σε ότι αφορά στην τελική συμφωνία δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Ημερησία
Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Επιδίωξη μας είναι να γεφυρωθούν όσες διαφορές απομένουν στα ζητήματα της τεχνικής συμφωνίας και του δημοσιονομικού για το 2019 ώστε στο EG της Δευτέρας να αναγνωριστεί η πρόοδος που έχει συντελεστεί. Αυτή είναι και η προϋπόθεση ώστε αμέσως μετά να ανοίξει και η συζήτηση για τον προσδιορισμό των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και για την συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος για την περίοδο από το 2019 και μετά. Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι ακριβώς αυτή η συνολική συμφωνία να επιτευχθεί εντός Απριλίου ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση».
Παραδέχεται δε ότι έχει υπάρξει καθυστέρηση στην αξιολόγηση επισημαίνοντας ωστόσο ότι «εδώ δεν πρόκειται για ένα απλό ζήτημα. Καταρχάς θυμηθείτε ότι τον Δεκέμβριο είχαμε να αντιμετωπίσουμε την αδιάλλακτη στάση του ΔΝΤ που ζητούσε 4,5 δισ. επιπρόσθετα μέτρα για το 2019. Θεωρούσαμε τότε, όχι μόνο εμείς αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ότι το Ταμείο θα άλλαζε στάση εξαιτίας της θετικότερης των προσδοκιών πορείας των εσόδων. Αντίθετα, το ΔΝΤ όχι μόνο δεν υποχώρησε αλλά σκλήρυνε τη στάση του πράγμα που άλλαξε μόλις την 20η Φλεβάρη όταν και επιτεύχθηκε μια επί της αρχής συμφωνία για μέτρα με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο για το 2019.
Σε όλα αυτά προσθέστε και τη διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για το ζήτημα του χρέους οπότε αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε μπροστά μας έναν πλανητικής κλίμακας γρίφο που πρέπει να επιλυθεί. Εμείς λοιπόν από την πλευρά μας κάνουμε αυτό που θεωρούμε σωστό. Πιέζουμε για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη λύση αλλά δεν πρόκειται από την άλλη να υποχωρήσουμε και σε παράλογες απαιτήσεις. Δεν θα υιοθετήσουμε ποτέ την γραμμή «τόσα και άλλα τόσα» όπως μας καλεί η ΝΔ.
Βεβαίως καταλαβαίνω ότι οι καθυστερήσεις έχουν δημιουργήσει μια αίσθηση αβεβαιότητας που τροφοδοτείται και από την γενικότερη πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη και τον κόσμο όμως έχω την βεβαιότητα ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις«.
Σε ότι αφορά στις συνέπειες της καθυστέρησης στην ελληνική οικονομία ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τονίζει ότι «η ελληνική οικονομία έχει υποστεί κάποιες συνέπειες αυτές όμως θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αν για άλλη μια φορά μεταθέταμε το πρόβλημα για να έχουμε πρόσκαιρο όφελος ή αν αποδεχόμασταν μια λύση πλήρως υφεσιακή που θα δημιουργούσε εκτός από οικονομικές και κοινωνικές αναταράξεις. Είμαι λοιπόν σίγουρος ότι τα όποια προβλήματα θα ξεπεραστούν με την επίτευξη της συμφωνίας και η εμπιστοσύνη θα εμπεδωθεί στην ελληνική οικονομία οριστικά«.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά και στα καμπανάκια που κρούουν ευρωπαίοι Αξιωματούχοι σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων βάσει δημοσιονομικών πλεονασμάτων.
«Εδώ υπάρχει μια σοβαρή παρεξήγηση την οποία θα επιχειρήσω για άλλη μια φορά να ξεκαθαρίσω. Η υπέρβαση αυτή στην οποία αναφέρονται κάποιοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφορά στις προβλέψεις και όχι στα δημοσιονομικά αποτελέσματα.
Τούτο σημαίνει ότι αν το 2018 επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα δεν χρειάζεται τίποτα άλλο για να διατηρηθεί αυτό και την επόμενη χρονιά παρά μια αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.
Αυτό ακριβώς είπε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αυτό είπε και ο Επίτροπος Μοσκοβισί αμέσως μετά το Eurogroup, τονίζοντας πως πρόκειται για μία συμφωνία “net”, δηλαδή μηδενικού δημοσιονομικού χαρακτήρα.
Επομένως, εφόσον οι προβλέψεις για το 2018 επιβεβαιωθούν, όπως παραδέχονται και οι θεσμοί, το 2019 θα τεθούν σε εφαρμογή τόσο τα μέτρα όσο και τα αντίμετρα, τα οποία θα έχουν ψηφιστεί ταυτόχρονα στη Βουλή» επισημαίνει.
Στην ερώτηση σχετικά με το «κάλεσμα» Σκουρλέτη για διευρυμένη πλειοψηφία ο κ.Τζανακόπουλος δηλώνει πως:
«Η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 153 βουλευτές και είναι απολύτως συμπαγής. Τα όποια σενάρια περί αυξημένης πλειοψηφίας, τα οποία σας υπενθυμίζω ότι δεν προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες αλλά έχουν φιλοξενηθεί σε συγκεκριμένες εφημερίδες, δίνοντας λαβή στη ΝΔ να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο επί ανύπαρκτων θεμάτων, είναι απολύτως αναληθή.
Αυτό το οποίο σχολιάστηκε από στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης, είναι ότι εφόσον έρθει μία συμφωνία με θετικό πρόσημο, τότε θα κληθούν να πάρουν ξεκάθαρη θέση και τα κόμματα τόσο της ελάσσονος αλλά κυρίως της μείζονος αντιπολίτευσης. Διότι για αυτό ακριβώς διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, για να καταφέρει μία συμφωνία με θετικό και αναπτυξιακό πρόσημο.
Αλλά σε αυτό το σημείο, επιτρέψτε μου ένα σχόλιο. Αντί η ΝΔ να σκιαμαχεί για το αν θα ψηφίσει μία συνολική συμφωνία επιβαρυντικών και ελαφρυντικών μέτρων, ενώ κανείς δεν της έχει απευθύνει έκκληση για κάτι τέτοιο, καλό θα είναι να αποφασίσει εάν θα πράξει το ίδιο λάθος που έκανε τα Χριστούγεννα, όταν καταψήφιζε την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με 617 εκατ. ευρώ».
Αν ανησυχεί για το πως θα αντιμετωπίσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές τα μέτρα που θα έρθουν προς ψήφιση εκφράζει τη βεβαιότητα του πως «η κυβερνητική πλειοψηφία θα σταθεί σύσσωμη στο ύψος των περιστάσεων και το ιστορικό της χρέος. Αυτό που μένει να δούμε, είναι πώς θα διαχειριστεί το δίλημμα που εμφανώς πλέον αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της η αξιωματική αντιπολίτευση».