«Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας στον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης», σημείωσε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ από το 10ο Οικονομικό Δόρουμ των Δελφών, επισημαίνοντας τις προοπτικές συνεργασίας με την Τουρκία στον ενεργειακό τομέα.
Στις προοπτικές ελληνοτουρκικής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας αναφέρθηκε ο πρώην υφυπουργός Ενέργειας και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο 10ο Οικονομικό Δόρουμ των Δελφών.
«Ως το πρόσωπο που ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2020, όταν συνέβη η κρίση του Oruc Reis, θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο επίτευγμα ότι αυτή η σχέση σήμερα διαχειρίζεται αποτελεσματικά και άμεσα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα πράγματα που συμβάλλει στο ενδιαφέρον μιας εταιρείας όπως η Chevron», τόνισε ο κ. Παίατ και προσέθεσε:
«Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας στον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης μέσω της Αλεξανδρούπολης, της Ρεβυθούσας, του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Κατά το ίδιο τρόπο και η Τουρκία έχει εμπλακεί σε κάποια από αυτά τα έργα ενώ έχει αναπτύξει σημαντικά τις υποδομές επαναεριοποίησης. Πολύ σημαντικό είναι ότι η Τουρκία φέτος θα πρέπει να λάβει απόφαση για το πώς θα χειριστεί το μακροπρόθεσμο συμβόλαιό της με την Gazprom, το οποίο λήγει.
Το γεγονός ότι υπάρχει αυτός ο θετικός διάλογος, απευθείας μεταξύ των δύο πρωτευουσών, αποτελεί ένα μεγαλύτερο μήνυμα εμπιστοσύνης. Νομίζω ότι καθώς κοιτάμε προς το μέλλον, υπάρχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες για ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία, όπως έχουμε συζητήσει. Είτε πρόκειται για τον κάθετο διάδρομο, είτε για τη μεταφορά καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη , είτε για περισσότερα έργα όπως ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, ο οποίος εξαρτάται πλήρως από τη συνεργασία μεταξύ της BOTAS στην Τουρκία και του αγωγού TAP, ο οποίος μεταφέρει το φυσικό αέριο στην Ιταλία».
Το γεωπολιτικό κέντρο βάρους της Ευρώπης μετατοπίζεται προς τα νότια και ανατολικά
Ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ακόμη ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους της Ευρώπης μετατοπίζεται προς τα νότια και ανατολικά και η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται ακριβώς στη μέση αυτού του σκηνικού.
«Βλέπουμε ευκαιρίες συνεργασίας με τους γείτονές μας σε όλους τους τομείς. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε στο φυσικό αέριο, εξετάζουμε την ενίσχυση του κάθετου διαδρόμου, όπου υπάρχουν ακόμη κάποια εμπόδια προκειμένου το φυσικό αέριο να ρέει ελεύθερα προς τα βόρεια και προς την Κεντρική Ευρώπη», τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος.
Αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική μεταφοράς περισσότερου φυσικού αερίου από την Κασπία στην ευρωπαϊκή αγορά που αποτελεί όπως είπε μέρος της εξίσωσης καθώς και στις δυνατότητες διαμετακόμισης ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε απαραίτητη την περαιτέρω ενίσχυση των διασυνοριακών διασυνδέσεων, μεταξύ άλλων και για την πρόληψη προβλημάτων όπως αυτά που ανέκυψαν πέρυσι το καλοκαίρι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
«Ένα από τα πράγματα που μάθαμε πέρυσι, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν είχαμε πολύ υψηλές τιμές στην περιοχή, ήταν το κόστος της μη επαρκούς διασύνδεσης. Μάθαμε ότι η ύπαρξη ενός καλωδίου που θα μπορούσε να μεταφέρει πολύ περισσότερη ενέργεια αλλά δεν το κάνει, έχει τεράστιο κόστος», είπε ο κ. Τσάφος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος παρουσίασε τη στρατηγική της εταιρείας για διείσδυση στα Βαλκάνια με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές και τα δίκτυα διανομής.
Η καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου Κάρεν Πίτελ σημείωσε τέλος ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν υπαγορεύεται πλέον μόνο από την κλιματική αλλαγή αλλά και από το γεγονός ότι οι ΑΠΕ είναι η φθηνότερη πηγή ενέργειας.