Περαιτέρω υποβάθμιση του και απαξίωση του πολιτικού συστήματος, συνιστά η αλλαγή του εκλογικού νόμου από την εκάστοτε κυβέρνησης σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, που εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του ΜέΡΑ25 με την ενισχυμένη αναλογική.
«Ενισχυμένη αναλογική σημαίνει διαστρεβλωμένη αναλογική», ανέφερε σε παρέμβασή του στην Oλομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται ο νέος εκλογικός νόμος και ζήτησε ισοδύναμες περιφέρειες.
«Κανένας δημοκράτης δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι το ποσοστό των εδρών ενός κόμματος πρέπει να είναι ανάλογο των ψήφων του. Όμως παρόλα αυτά βλέπουμε να νομοθετείται ένα σύστημα με το οποίο παρότι ο λαός δεν θα δίνει αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα, αυτό το κόμμα θα την υφαρπάζει λόγω ενός νόμου που έχει ψηφιστεί προηγουμένως πάλι πάνω στην βάση αυτής της ίδιας υφαρπαγής», υποστήριξε και πρόσθεσε πως «απλή αναλογική με τις ισχύουσες εκλογικές περιφέρειες δεν υφίσταται γιατί αυτές δεν είναι ισοδύναμες».
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη απαιτείται αναλογικότητα και στις περιφέρειες και στην επικράτεια, καθώς όπως είπε «απλή και ανόθευτη αναλογική θα είχαμε μόνο αν όλη η χώρα ήταν μία περιφέρεια».
Ζήτησε δε, ένα πάγιο σύστημα, συναινετικό και σταθερό σε αυτή την κατεύθυνση του συγκερασμού αυτών των δύο.
Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΜέΡΑ25, μίλησε για τη δημιουργία 23 ισότιμων και ισοδύναμων μείζονων περιφερειών με 10 βουλευτές έκαστη και παράλληλα 58 ελασσόνων μονοεδρικών περιφερειών, στις οποίες θα υπάρξει εκλογή με ψήφο προτίμησης, ώστε να εκλέγεται αυτός που σε τοπικό επίπεδο θα έχει την μεγαλύτερη προτίμηση στην κοινωνία.
Σε ό,τι αφορά στην ανάγκη κυβερνησιμότητας που επικαλείται η κυβέρνηση, υποστήριξε ότι δεν συνιστά τίποτε άλλο από κεκαλυμμένη υφαρπαγή της λαϊκής εντολής με κατάφωρη περιφρόνηση της λαϊκής ετυμηγορίας και διαστρέβλωση της αναλογικότητας και της ισοτιμίας της ψήφου.