Η ομιλία Βαρουφάκη και, αμέσως μετά, η συμμετοχή του σε πάνελ μαζί με τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς ήταν το γεγονός της ημέρας στο συνέδριο του Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη (New Economic Thinking) στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ.
Oυρές κόσμου συνέρρευσαν στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου για να ακούσουν τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να προειδοποιεί πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ασύμμετρη ένωση και σε κάποιο σημείο, εν τέλει, οι ασύμμετρες ενώσεις θα συντριβούν».
Είμαστε ικανοποιημένοι με το πώς άλλαξε η ΕΕ μετά την κρίση; Όχι», απάντησε για να τονίσει: «Οι θεσμοί δημιούργησαν μία ασύμμετρη ένωση και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν αυτό. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν υπό αυτό το πλαίσιο μπορούμε να πούμε ότι πήραμε το μάθημά μας οικονομικής ιστορίας και μπορούμε να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα. Μπορώ να απαντήσω αμέσως: Όχι δεν πήραμε το μάθημά μας. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά».
Συμμετέχοντας σε πάνελ με κεντρικό τίτλο «Πολιτική με άλλα μέσα; Θεσμοί της ευρωζώνης και Εθνική Κυριαρχία στις Διαπραγματεύσεις για τη Διάσωση Τραπεζών» ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως οι ηθικολόγοι που κουνούν το δάχτυλο δεν βοηθούν ούτε στην αντιμετώπιση της κρίσης, ούτε στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Άσκησε, δε, έντονη κριτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καταλογίζοντάς της «πολιτικοποίηση».
«Έχουμε μία τραπεζική ένωση στην οποία η αρμόδια αρχή απαγορεύει στις τράπεζες να αγοράζουν κρατικά ομόλογα γιατί θεωρούνται ριψοκίνδυνα. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο όταν τα κράτη καλούνται να σώσουν τις τράπεζες», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βαρουφάκης επέμεινε στην κριτική του για το ευρωπαϊκό λάθος να προσποιείται η ΕΕ ότι υπήρχε ένα πρόβλημα ρευστότητας, όταν στην πραγματικότητα υπήρχαν μια σειρά από προβλήματα αφερεγγυότητας. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η ανακύκλωση των πλεονασμάτων από το Βορρά προς το Νότο στην Ευρώπη είναι αναπόφευκτη και υπογράμμισε πως στην Ελλάδα είχαμε μια μακρά περίοδο «παράλογης ευφορίας».
Αναφερόμενος την Ελλάδα επεσήμανε ότι «υπήρχε μια μακρά περίοδος μεγάλων αλλαγών ή καλύτερα παράλογου πλουτισμού», ενώ σχολιάζοντας τη συζήτηση περί εξόδου από το ευρώ τόνισε: «Το γεγονός ότι καμία χώρα δεν θα έπρεπε να ενταχθεί στην ΕΕ όπως σχεδιάστηκε δεν σημαίνει ότι πρέπει και να αποχωρήσει, αλλά αντίθετα θα πρέπει να υπάρξει ανασχεδιασμός της Ε.Ε.».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε επίσης πως : «Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία απλά και μόνο για να λάβει την επόμενη δόση, αλλά χρειάζεται ένα φυσιολογικό ύψος πρωτογενούς πλεονάσματος, ένα επενδυτικό πακέτο και μια σοβαρή συζήτηση για το χρέος» και πρόσθεσε πως : «Η Ελλάδα επιδιώκει να καθίσει με τους εταίρους της και να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις», είπε ο Βαρουφάκης, «αλλά την ίδια στιγμή θέλουμε ένα δημοσιονομικό σχέδιο που να βγάζει νόημα».
Βαρουφάκης: Όχι, δεν το έχουμε πάρει ακόμα το μάθημά μας
Βαρουφάκης τώρα και σε…λαμπάδα!(φωτο)
Financial Times: Η Ελλάδα μαζεύει λεφτά για τον Απρίλιο, αλλά η χρεοκοπία καραδοκεί το Μάio