Ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015, ο τότε υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γιάνης Βαρουφάκης, δημοσιεύει σήμερα στην προσωπική του ιστοσελίδα αλλά και στο site του DiEM25μια ανακοίνωση σαν "φόρο τιμής" στο ΟΧΙ.
Ανακαλεί τη φράση που είχε χρησιμοποιήσει τότε. "Το ΟΧΙ αυτό είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ στη δημοκρατική Ευρώπη" και στέκεται εκ νέου στην ανάγκη σύστασης ενός νέου πολιτικού φορέα.
"Η απαίτηση για μια βιώσιμη Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν θα καταστρατηγεί τη λαϊκή βούληση, πρέπει να διέλθει μέσα από τον επίπονο, αλλά ελπιδοφόρο, δρόμο του ΟΧΙ εναντίον της αυταρχικής ΤΡΟΙΚΑ και της βάναυσης πολιτικής των Βρυξελλών", αναφέρει και συνεχίζει:
"Η ιδέα του Diem25 γεννήθηκε την ώρα που η Άνοιξη της Αθήνας συνθλιβόταν, με την πραξικοπηματική απόρριψη της λαϊκής ετυμηγορίας που ακύρωσε έμπρακτα τη δημοκρατικά εκφρασμένη βούληση.
Tο Plan B και η Νέα Δραχμή- Το σχέδιο Βαρουφάκη που δεν εφαρμόστηκε το καλοκαίρι του 2015
Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου αποτελεί ορόσημο για το Κίνημα που τάσσεται υπέρ της Δημοκρατίας στην Ευρώπη αλλά και για το DiEM25, που οφείλει την ύπαρξή του στις ενθουσιώδεις και ανεξίτηλα χαραγμένες στιγμές εκείνης της μέρας".
Στη συνέχεια παρατίθεται η τότε ανακοίνωση Βαρουφάκη μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος:
"Την 25η Ιανουαρίου επιστρέψαμε την αξιοπρέπεια στους Έλληνες.
Τους πέντε μήνες που μεσολάβησαν από τότε, γίναμε η πρώτη κυβέρνηση που όρθωσε ανάστημα, που είπε εκ μέρους των Ελλήνων το μεγάλο «όχι» στον καταστροφικό παραλογισμό των Μνημονίων.
Περιορίσαμε την τρόικα στις Βρυξέλλες, δίνοντάς της την ευκαιρία, αν ήθελε, να μετατραπεί σε αληθινό θεσμικό όργανο.
Αρθρώσαμε για πρώτη φορά στο Eurogroup επιστημονικό λόγο στον οποίο δεν υπήρχε ουσιαστικός αντίλογος
Διεθνοποιήσαμε την ανθρωπιστική κρίση που δημιούργησαν οι εσκεμμένα υφεσιακές πολιτικές
Δώσαμε πέραν των ελληνικών συνόρων την ελπίδα ότι η δημοκρατία μπορεί να αναπνεύσει σε μια νομισματική ένωση όπου, έως τώρα, κυριαρχούσε ο φόβος.
Ο τερματισμός της ανερμάτιστης λιτότητας και η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν οι δύο μας στόχοι. Παράλληλα όμως στόχος των δανειστών ήταν ακριβώς το αντίθετο: Από την πρώτη στιγμή σχεδίαζαν να κλείσουν τις τράπεζές μας με σκοπό
-να μας ταπεινώσουν κάνοντάς μας να υποκύψουμε στην σκληρή λιτότητα, και
-να μας σύρουν σε μια συμφωνία που δεν προβλέπει πώς και πότε θα αναδιαρθρωθεί το δημόσιο χρέος.
Το τελεσίγραφο της 25ης Ιουνίου με το οποίο σκόπευαν να πετύχουν αυτό τον στόχο, παρά τις κλειστές τράπεζες, παρά τον φόβο που έσπειραν μέσω των ΜΜΕ της ολιγαρχίας, ο ελληνικός λαός το επέστρεψε.
Το ΟΧΙ αυτό είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ στην Δημοκρατική Ευρώπη.
Είναι ένα ΟΧΙ στο όραμα της Ευρωζώνης ως απέραντο σιδερένιο κλουβί των λαών της.
Είναι ένα ηχηρό ΝΑΙ στο όραμα της Ευρωζώνης ως κοινός τόπος ευημερίας και δικαιοσύνης".
Στη συνέχεια ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρει πως το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου "θα μείνει στην Ιστορία ως μία ιδιαίτερη στιγμή, κατά την οποία ένα μικρό ευρωπαϊκό έθνος ύψωσε το ανάστημά του ενάντια στη χρεοδουλοπαροικία".
"Όπως κάθε αγώνας για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσιγράφου της 25ης Ιουνίου του Eurogroup που εκφράστηκε ρητά με τη λαϊκή ετυμηγορία, έχει το τίμημά της. Είναι λοιπόν απαραίτητο, το σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησής μας, που μας παραδόθηκε από αυτό το μεγαλειώδες ΟΧΙ, να επενδυθεί άμεσα σε ένα έντιμο ΝΑΙ. Σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση χρέους, λιγότερη λιτότητα, αναδιανομή υπέρ αυτών που έχουν ανάγκη και πραγματικές μεταρρυθμίσεις.
Η κοπιώδης προσπάθεια ώστε να τιμηθεί το γενναίο ΟΧΙ του ελληνικού λαού το οποίο αποτελεί παρακαταθήκη για τους δημοκράτες παγκοσμίως, έχει μόλις ξεκινήσει!", υπογραμμίζει και καταλήγει ως εξής:
"Λίγες ώρες αργότερα και μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, καταλάβαμε πως η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να πετάξει λευκή πετσέτα. Μετά την αποτυχία του να αποτρέψει τον κ. Τσίπρα, ο Γ. Βαρουφάκης υπέγραψε την επιστολή παραίτησης του τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Ιουλίου. Αναγνωρίζοντας την καμπάνια της τρόικας για να τον κάνει να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί από έναν υπουργό που θα ήθελε να υπογράψει τα χαρτιά της "υποταγής", η ανακοίνωση Βαρουφάκη έκλεινε ως εξής: "Και θα πρέπει να "φοράω" το απεχθές δημιούργημα των δανειστών με υπερηφάνεια". Από εκείνη τη μέρα και μετά, το DiEM 25 άρχισε να γίνεται πραγματικότητα. Ένα χρόνο μετά, με την Ε.Ε. να είναι υπό διάλυση, αποδεικνύεται πως η μάχη του ΟΧΙ ήταν μια μάχη για μια ακέραιη και ενωμένη Ευρώπη".
Κοτζιάς και Παππάς εναντίον Βαρουφάκη
Σε έναν άτυπο "πόλεμο ανακοινώσεων" επιδίδονται πάντως σήμερα οι κ.κ. Κοτζιάς και Παππάς.
Ο Νίκος Παππάς και ο Νίκος Κοτζιάς, υποστήριξαν σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις στην ΕΡΤ ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης πρότεινε τον Φεβρουάριο του 2015 να υπογραφούν τα συμφωνηθέντα της προηγούμενης κυβέρνησης.
Απαριθμώντας τους σταθμούς της διαπραγμάτευσης, ο υπ. Επικρατείας Ν. Παππάς είπε από τη δική του μεριά πως "μία ημερομηνία σταθμός ήταν η υπογραφή της τις 20 Φεβρουαρίου. Εκεί φτάσαμε με πολλές δυσκολίες γιατί είχαμε πιέσεις στο Eurogroup που προηγήθηκε να συνεχίσουμε με την ολοκλήρωση των υπογεγραμμένων από την κυβέρνηση Σαμαρά. Ήταν από τις πρώτες πολύ σοβαρές δοκιμασίες".
Όταν κλήθηκε να διευκρινίσει τι εννοεί, είπε ανοικτά: "Ήταν μία πολύ φρέσκια κυβέρνηση και υπήρχαν εισηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουμε τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος". Για να συνεχίσει: "Νομίζω θα ήταν μία οδυνηρή επιλογή την οποία ευτυχώς αποφύγαμε και φτάσαμε στην επέκταση εκείνης της συμφωνίας".
Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ, ανέφερε επίσης πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, "επέμενε να συνεχιστούν τα συμφωνηθέντα από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά γιατί δεν ήθελε να χρεωθεί μία ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη. Έλεγε να κλείσουμε επί τόπου γιατί θα μας έκλειναν τα ΑΤΜ, η συμφωνία θα ήταν χειρότερη από αυτή που πήραμε τελικά".