Προεκλογικά είχαμε προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα ερχόταν να εγκαθιδρύσει πάνω στα θεμέλια του τέταρτου μνημονίου του κ. Τσίπρα την πιο παρασιτική ολιγαρχία”, δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 84η ΔΕΘ.
Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε την ελληνική κυβέρνηση “υποδειγματικό κρατούμενο του ευρωπαϊκού κατεστημένου της δουλοπαροικίας της τρόικας”, εκτιμώντας πως “η προσπάθεια επίτευξης ανταγωνιστικότητας γίνεται στη βάση ενός φτωχού κράτους το οποίο είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρο στις μεγάλες πολυεθνικές και στους επιχειρηματίες ολιγάρχες, με μαζική μετανάστευση των παιδιών μας και με χαμήλωμα του πήχη των προσδοκιών αυτών που παραμένουν”.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι οι όποιες θετικές κινήσεις της κυβέρνησης που στήριξε και το ΜέΡΑ25 “φαντάζουν εξαιρέσεις σε έναν πολύ σκληρό κακό κανόνα”. Σχετικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τόνισε οι στόχοι της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων ακόμη και αν γίνονταν σήμερα αποδεκτοί από τους θεσμούς αυτό δε θα ήταν αρκετό, εξαιτίας της υφεσιακής δυναμικής, που όπως εκτίμησε θα επεκταθεί και “όταν η Γερμανία παθαίνει κρυολόγημα, καταλαβαίνουμε τι έρχεται σε εμάς”.
“Όταν αυτοί που υποτίθεται ότι κυβερνούν την Ευρώπη δεν μπορούν να συντονιστούν καν στη δημοσιονομική πολιτική, που ο ίδιος Μάριο Ντράγκι απαίτησε χθες να υπάρξει, είναι δεδομένο ότι μας περιμένουν ζοφερές μέρες”, προέβλεψε και πρόσθεσε: “Ενώ δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμη την κρίση, ενώ είμαστε ακόμη εγκλωβισμένοι στο χειρότερο μνημόνιο της μνημονιακής Ελλάδας, το 4ο που είναι το πιο ύπουλο γιατί έχει μία οργουελιανή γλώσσα, καθώς έχει χαρακτηριστεί έξοδος από τα μνημόνια είναι το πιο σκληρό από όλα, εν μέσω της συνεχιζόμενης δεκαετούς σχεδόν κρίσης μας έρχεται ένα νέο υφεσιακό οστικό κύμα”.
“Παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης η επιλογή Σχοινά”
Αναφορικά με την ανάληψη της αντιπροεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Μαργαρίτη Σχοινά και του χαρτοφυλακίου “Προστασία του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής” ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για “παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης”, σημειώνοντας πως “η ανταμοιβή του κ. Μητσοτάκη για το γεγονός ότι επέλεξε το φερέφωνο της τρόικας τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά είναι ύβρις απέναντι στον ευρωπαϊκό πολιτισμό”, καθώς, όπως διευκρίνισε, “πρόκειται για όνειδος η μετανάστευση, που περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο, να χαρακτηρίζεται μέσα από αυτό τον τρόπο απειλή για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής”.
Παρατήρησε μάλιστα πως αντιδράσεις για τον τίτλο του χαρτοφυλακίου υπήρξαν και από την πλευρά των φιλελεύθερων δυνάμεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. “Οι Ευρωπαίοι πολίτες δε χρειάζονται προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, η ΕΕ χρειάζεται μια ανθρώπινη μεταναστευτική πολιτική και όχι την αναγωγή των μεταναστών σε εχθρούς του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”, επισήμανε.
“Χρέος μου να ηχογραφώ το Eurogroup, ελπίζω να το έκανε και ο κ. Σταϊκούρας”.
Αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την ελπίδα “ο κ. Σταικούρας να ηχογράφησε τη συνεδρίαση γιατί αλλιώς πώς θα μπορέσει να απαντήσει στον πρωθυπουργό του τι ακριβώς είπε εκ μέρους της κυβέρνησης”. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν ήταν δική του πρωτοβουλία ή οδηγία, το να ηχογραφεί τις συνεδριάσεις του Eurogroup, καθώς και αν διαψεύδει διαλόγους που αναφέρονται στο βιβλίο “Τελευταία Μπλόφα”, το οποίο, όπως και το δικό του, καταγράφει τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: “Όλοι πρέπει να καταγράφουν, όσο το Eurogroup δεν καταγράφει τα πρακτικά έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν και να ελέγχουν όλους εμάς. Έκανα το καθήκον μου κι έκανα κάτι νόμιμο, καθώς σύμφωνα με απόφαση του Άρειου Πάγου ο δημόσιος λειτουργός έχει υποχρέωση να καταγράφει συζητήσεις σε φόρα που συμμετέχει με την ιδιότητά του ως δημόσιος λειτουργός […]
Δε μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό να καταγράψω. Όταν βγήκα από το πρώτο eurogroup ζήτησα από τη γραμματεία να μας δώσουν τα πρακτικά. Δέκα ώρες συνεδρίαση ήταν, πώς θα απαντούσα στις ερωτήσεις των βουλευτών, του υπουργικού συμβουλίου για το τι ειπώθηκε μέσα, όταν δεν κρατούνταν πρακτικά. Τότε προφανώς άρχισα να καταγράφω […] όποιος υπουργός Οικονομικών δεν καταγράφει, εν τη απουσία πρακτικών, τις συνομιλίες ουσιαστικά παραβιάζει το καθήκον του. Όλοι το κάνουν και ελπίζω να μην το ξέχασε σήμερα και ο κ. Σταικούρας”.
Αναφερόμενος στο βιβλίο του “Ενήλικοι στο δωμάτιο” τόνισε πως δεν υπήρξε ποτέ καμία διάψευση για κανέναν διάλογο “γιατί εγώ ήμουν εκεί” και για το βιβλίο των κ.κ. Βαρβιτσιώτη- Δενδρινού απάντησε: “Χαίρομαι πάρα πολύ που εκδόθηκε το βιβλίο των δύο κυριών, γιατί ήταν πολύ σημαντικό η τρόικα -τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού- να έχει μία ευκαιρία να εκφραστεί, να καταθέσει την άποψή της .
Εξαιρετικές κυρίες, αυτό έκαναν, δεν ήταν παρούσες στις συνομιλίες , κατέγραψαν τι τους είπε ο κ. Ντάισελμπολουμ, ο κ. Βίζερ κι είναι πολύ χρήσιμο αυτό στον δημόσιο διάλογο, πώς είδαν τα πράγματα και τι ειπώθηκε”. “Επί της ουσίας”, συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης “επιβεβαιώνει αυτά που έλεγα”. “Θυμάστε ότι με κατηγορούσαν ότι είχα plan b και ότι σχεδιάζα εγώ την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και έκλεισα τις τράπεζες; Αν διαβάσετε το βιβλίο θα δείτε ότι είχαν εκείνοι πρώτα plan b, δεύτερον ότι εκείνοι έκλεισαν τις τράπεζες γιατί το σχεδίαζαν από την αρχή. Τώρα για το τι ειπώθηκε στο σπίτι μου από τον κ. Βίζερ και από εμένα υπάρχουν κι άλλοι μάρτυρες…
” Σε ερώτηση για τη στάση του κόμματός του απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης για το εκλογικό σύστημα ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: “Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν δημοκράτες που διαφωνούν με την απλή αρχή, ότι αν ένα κόμμα πάρει χ% στον λαό πρέπει να έχει χ% των βουλευτών. Το επιχείρημα ότι έτσι δεν υπάρχει κυβερνησιμότητα είναι επιχείρημα εναντίον των δημοκρατικών διαδικασιών […] Η αρχή ότι πρέπει να βρούμε κάποια φόρμουλα για να πριμοδοτούμε κάποιο κόμμα έτσι ώστε να γίνει κυβέρνηση, ουσιαστικά συγκρούεται με την έννοια ενός πολιτεύματος όπου την πλειοψηφία την έχουν οι πολλοί. Ξεκάθαρα συμφωνούμε με την απλή αναλογική” .