ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Η επόμενη δόση δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση- Tο ελληνικό πρόβλημα προκαλεί ρίγη σε πολλούς Ευρωπαίους- Ποτέ δεν τέθηκε για εμάς ζήτημα Grexit

Η επόμενη δόση δεν αποτελεί προτεραιότητα, καθώς το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι μικρό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας σε συνέντευξη στο France 24. Όπως είπε προτεραιότητα είναι να σταθεροποιηθεί η οικονομία.

Μάλιστα, χαρακτήρισε ηρωική την στάση της κυβέρνησης να μην νοιάζεται για τη δόση όσο για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας, ώστε να μην λαμβάνει άλλα χρήματα από την Ευρώπη.

Ερωτηθείς για το πότε τελειώνουν τα χρήματα στα δημόσια ταμεία, ο υπουργός δήλωσε ότι ήταν αναμενόμενο η Ελλάδα να έχει μια δύσκολη αρχή το 2015.

"Το γνωρίζαμε από την αρχή ότι η περίοδος Ιανουαρίου – Μαρτίου θα είχε κάποια πισωγυρίσματα" είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ του Έλληνα υπουργού και των Ευρωπαίων εταίρων, δήλωσε ότι "οι συζητήσεις ήταν έντονες αλλά πολιτισμένες".

"Όταν υπάρχει ειλικρίνεια υπάρχει και ένταση. Αλλά στη συνέχεια οι εντάσεις εξαλείφονται, λύνονται, και όταν γίνεται αυτό βελτιώνονται οι στρατηγικές και πολιτικές που εφαρμόζονται. Έτσι λειτουργεί η Ευρώπη" είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι όταν μιλάει κανείς ειλικρινά και λέει ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας απέτυχε είναι λογικό να προκαλεί εντάσεις.

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ελληνικό πρόβλημα προκαλεί ρίγη σε πολλούς Ευρωπαίους, οι οποίοι θα ήθελαν να το εξαφανίσουν, να το βάλουν στον αυτόματο πιλότο" πρόσθεσε αλλά τόνισε ότι η Ελλάδα "επέλεξε να μιλήσει με τους εταίρους με ειλικρίνεια και να τους πει ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν ήταν η εκταμίευση της δόσης αλλά η σταθεροποίηση της οικονομίας και η ανακοπή της πτωτικής πορείας της χώρας".

«Ποτέ δεν τέθηκε το θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ,δηλώνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού «Paris Match». 

Βαρουφάκης σε Paris Match: Ποτέ δεν τέθηκε για εμάς ζήτημα Grexit

Σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του, ο Έλληνας υπουργός ξεκαθαρίζει πως ο θόρυβος που προκλήθηκε μετά τη συνέντευξή του στη «Corriere della Serra» περί δημοψηφίσματος για το ευρώ είναι το αποτέλεσμα μίας απεχθούς ενέργειας του δημοσιογράφου της ιταλικής εφημερίδας. 

«Αναφερθήκατε σε δημοψήφισμα για το ευρώ. Θέλετε οι Έλληνες να αποφασίσουν οι ίδιοι για το αν πρέπει να αποχωρήσουν από τη ζωή του ευρώ;», ρωτάει το «Paris Match» τον κ. Βαρουφάκη. 

«Aυτό είναι το αποτέλεσμα μιας απεχθούς πράξης του  δημοσιογράφου της "Corriere della Serra", ο οποίος παραβρέθηκε σε μια ομιλία μου στη Βιέννη, κατά την οποία εξήγησα με αναλυτικό τρόπο πως για την κυβέρνησή μας δεν τίθεται ζήτημα Grexit. Για εμάς, είναι επιβλαβές και μόνο να το συζητάμε. Στη συνέχεια παραχώρησα συνέντευξη στον δημοσιογράφο της ιταλικής εφημερίδας, ο οποίος επέμεινε να με ρωτά τι θα κάνει η κυβέρνησή μας σε περίπτωση που όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν δεχτούν τις προτάσεις μας. Απάντησα ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και πως υπάρχει πνεύμα συλλογικότητας με το Eurogroup. Επέμενε όμως, έτσι του απάντησα πως στην απίθανη περίπτωση ενός αδιεξόδου, καθώς δεν είμαστε κολλημένοι στις θέσεις μας, μπορούμε να παραιτηθούμε και να διεξάγουμε δημοψήφισμα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις- και το ζήτημα έμεινε εκεί. Ο τίτλος της συνέντευξης έγινε: "ο Βαρουφάκης ζητά δημοψήφισμα για το ευρώ", δηλαδή το αντίθετο από όσα δήλωσα. Έκανα μια μακρά δήλωση για να το διαψεύσω».

Τα παραπάνω αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης στο περιοδικό, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το που βρίσκεται η Ελλάδα, από θέμα οικονομικής πλευράς απαντάει ότι η χώρα μας έχει χάσει την πρόσβαση στις αγορές από το 2010. 

«Δυστυχώς, η Ευρώπη και η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισαν να απαντήσουν σε αυτή την πτώχευση με την χορήγηση  σημαντικού δανείου. Όμως, οι αριθμοί απέδειξαν ότι αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό το επαναλαμβάνω τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό το "φάρμακο" δεν λύνει τίποτε από το πρόβλημα. Κοιτάξτε που ακριβώς βρισκόμαστε. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, η κρίση δεν έχει τελειώσει παρά τις τεράστιες προσπάθειες των Ελλήνων. Οι Έλληνες υποβλήθηκαν σε περιορισμούς, υπέστησαν περικοπή στις συντάξεις, τους μισθούς, τις κρατικές δαπάνες. Και ταυτόχρονα οι φόροι τους αυξήθηκαν, οι φόροι των αδυνάτων και όχι των πλουσίων», επισημαίνει ο κ. Βαρουφάκης.

Την ίδια ώρα, σε ερώτηση αναφορικά με τη σχέση Ελλάδας-Βρυξελλών, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι κάποιες φορές υπάρχουν εντάσεις στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Υπάρχουν ορισμένες φορές εντάσεις. Τα τεχνικά κλιμάκια του Eurogroup έχουν αυτό που λέω εγώ μία φυσική θεσμική αδράνεια. Δεν υπάρχει θεσμός που να του αρέσει να αλλάζει», αναφέρει και προσθέτει: «Υπερασπιζόμαστε τη θέση μας, εμείς καταφέραμε να τους κάνουμε να κινηθούν. Αυτή η επιτυχία θα είναι σίγουρα προσωρινή. Θα πρέπει ακόμα να καθορίσουμε τη νέα διαδικασία. Δεν μπορούν όλα να επιλυθούν σε μία μέρα».