"Αν το φάρμακο που μας δίνουν οι ευρωπαίοι εταίροι ήταν πικρό αλλά θεραπευτικό, θα το έπινα το πικρό ποτήρι, αλλά δεν είναι έτσι, το φάρμακο είναι τοξικό, και το γνωρίζει και ο θεράπων ιατρός, αλλά δεν το αλλάζει γιατί έχει δεσμεύσεις", είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από τη Βουλή, σε μια ομιλία με την οποία προσπάθησε εκ νέου να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας με τους εταίρους, αλλά και την Αντιπολίτευση.
Δεσμεύθηκε δε ότι η πληροφόρηση των πολιτών για τις εξελίξεις στην οικονομία «θα γίνεται από εδώ, από το κοινοβούλιο».
Παραδέχθηκε τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται για παράταση του προγράμματος που -όπως είπε- κεκλεισμένων των θυρών και των μικροφώνων ακόμη και η τρόικα παραδέχεται ότι δεν αποδίδει. Ήρθε η ώρα ό,τι λέγεται με μικρόφωνα κλειστά, να ειπωθεί και με μικρόφωνα ανοιχτά, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, εξηγώντας για άλλη μια φορά τη θέση του για την εξέλιξη της κρίσης και γιατί το πρόγραμμα προσαρμογής ήταν καταδικασμένο από την αρχή να αποτύχει.
O υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αρνείται να υπογράψει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος και ζητά μεταβατικό πρόγραμμα, μια συμφωνία-γέφυρα.
Ούτε θα σκίσουμε το μνημόνιο, ούτε θα εφαρμόσουμε τις θέσεις μας σαν να μην υπήρξαν δεσμεύσεις της Ελλάδας στο παρελθόν, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης που δεν χάνει ευκαιρία να επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί σύγκρουση με τους εταίρους, ούτε εκβιάζει. Ζητάμε απλώς χρόνο, μέσω μιας συμφωνίας-γέφυρας, ώστε να παρουσιάσουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας και να διαβουλευθούμε με τους εταίρους μας για ένα νέο-συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ που θα λύσει το πρόβλημα, είπε ο υπουργός.
«Ζητάμε τα αυτονόητα δηλαδή», είπε. Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι στο μεταβατικό αυτό στάδιο η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται απολύτως ότι δεν θα υπάρξει κανένας εκτροχιασμός στον προϋπολογισμό, και επανέλαβε τις δεσμεύσεις για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με μικρά βιώσιμα και εφικτά πρωτογενή πλεονάσματα και για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Είπε μάλιστα ότι το 70% των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο μνημόνιο θα τις εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση, αλλά το 30% των «απαράδεκτων προβλέψεων» του μνημονίου πρέπει είτε να μπουν σε αναστολή, είτε να αφαιρεθούν.
Επίσης, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα διαπραγματευθεί με την τρόικα, διευκρινίζοντας πως δεν αναφέρεται στους τρεις θεσμούς – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – στους οποίους ανήκει η Ελλάδα, αλλά στο κλιμάκιο των τεχνοκρατών που, όπως είπε, έρχεται με αποικιακή συμπεριφορά και δεν έχει εξουσιοδότηση να διαπραγματεύεται τη φύση του προγράμματος. «Τρόικα τέλος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.
Ξεκαθάρισε ότι πάει στο Eurogroup για να διεκδικήσει συμφωνία-γέφυρα, σεβόμενος τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας, αλλά όχι ως «yes man».
«Θα προσέλθω στο Eurogroup με τις εξής σκέψεις: ότι εκπροσωπώ όλους τους Έλληνες, όχι μόνο το 40% που μας ψήφισε. Θα έχω κατά νου τις συγκινητικές προτροπές πολιτών να μην κάνω πίσω, αλλά και σεβόμενος τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις και την ανάγκη να βρεθεί λύση. Θα θυμάμαι τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι πρέπει να μείνουμε στην Ευρώπη, αλλά κυρίως τη ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι τον yesman δεν τον εκτιμά ούτε αυτός στον οποίο λέει συνέχεια 'ναι'. Δεν θα είμαι ούτε 'yes man', ούτε 'noman'» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.
Στόχος μας στο Eurogroup είναι το συμφέρον όχι μόνο του μέσου Ελληνα αλλά και του μέσου Ευρωπαίου, γιατί αυτά ταυτίζονται, επισήμανε.
Πρόσθεσε δε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους προσβλέπει στη στήριξη όλου του ελληνικού κοινοβουλίου και των πολιτών. «Εύχομαι ότι δεν θα υπάρξει ελληνική ψυχή, που όπως οι μαυραγορίτες της Κατοχής προσεύχονταν, "βάστα Ρόμελ"» είπε χαρακτηριστικά.