Την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα και με τη νέα συνθηκολόγηση θα γίνει προτεκτοράτο τύπου Κοσόβο έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Θα γίνουμε Κόσοβο. Ένα προτεκτοράτο που διοικείται από έναν υπάλληλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα ΑΤΜ έχουν ευρώ αλλά το μόνο εξαγώγιμο προϊόν τους είναι οι νέοι άνθρωποι. Αυτό είναι το μέλλον που τείνει με μαθηματική ακρίβεια η Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο ΣΚΑΪ.
«Δεν υπάρχει νέα συμφωνία αλλά υπάρχει νέα συνθηκολόγηση. Ο Τσακαλώτος δεν έκανε διαπραγμάτευση. Αφού υπογράφεις το καλοκαίρι του 2015 το Μνημόνιο και στην πρώτη παράγραφο γράφει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να συμφωνεί με τους θεσμούς αποδέχεσαι να γίνεις δούλος» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.
Ανοησίες έγραφε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης
Μιλώντας για το πώς κατέληξε να γίνει υπουργός Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 είπε ότι «είχα συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα κάνουμε ορισμένες κινήσεις ακόμα και αν οδηγήσουν σε ρήξεις».
Αν και μεσολάβησε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για το οποίο είπε για άλλη μια φορά ότι έγινε έξαλλος όταν το άκουσε «γιατί έγραφε ανοησίες» γράφοντας ένα άρθρο με τίτλο «Δάκρυα και Αίμα» στο οποίο αποδομούσε το πρόγραμμα αυτό καταλήγοντας ότι είναι ανεφάρμοστο, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι έγινε υπουργός Οικονομικών μετά από μια ολονύχτια συζήτηση στο διαμέρισμα Τσίπρα στην Κυψέλη η οποία κατέληξε με το ερώτημα «αν κερδίσουμε τις εκλογές θα έρθεις να βοηθήσεις;».
Αμελητέος υπάλληλος ο Ντάισελμπλουμ
Ο κ. Βαρουφάκης επέμεινε ότι η μόνη λύση για τη χώρα είναι το κούρεμα χρέους λέγοντας ότι «εμείς εκλεγήκαμε γιατί δεν έκλεισε ο Σαμαράς το δεύτερο Μνημόνιο που όμως δεν θα μπορούσε να το κάνει με μη βιώσιμο χρέος».
Υποστήριξε ακόμα ότι η εκλογή της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια «χρυσή ευκαιρία για σύγκρουση με Σόιμπλε-Λαγκάρντ. Να τους πούμε είτε θα μας διώξετε από την Ευρωζώνη με πολιτικό κόστος είτε θα αποδεχτείτε τις προτάσεις μας που ήταν εύπεπτες από την κυρία Μέρκελ και αυτό γινόταν με την ανταλλαγή χρέους debt swaps».
Επιτέθηκε ξανά στον Γερούν Ντάισελμπλουμ τον οποίο χαρακτήρισε «αμελητέο υπάλληλο» λέγοντας ότι στη συνάντηση που είχαν στο τέλος Ιανουαρίου 2015 του είπε ότι «αν ξεκινήσεις μια συζήτηση για μια δανειακή σύμβαση που είχε αποτύχει θα σου κλείσω τις τράπεζες».
Υποστήριξε, ακόμα, ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε παραδεχθεί σε διάλογο που είχαν ότι το Μνημόνιο δεν «βγαίνει» και ότι όταν τον ρώτησε «γιατί επιμένεις» ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας του απάντησε «γιατί θέλω Grexit».
Ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Σαμαράς έκαναν διαπραγμάτευση
«Παρακάλεσε» τόσο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να κάνουν ειδικό δικαστήριο για μένα για να μιλήσουμε με στοιχεία» χαρακτηρίζοντας το Κοινοβούλιο «φαρσκομωδία που κανείς δνε κάνει αυτό που πιστεύει».
Στην ερώτηση αν ο κ. Τσίπρας είναι επαρκής για πρωθυπουργός για να κάνει διαπραγμάτευση, ο κ. Βαρουφάκης αφού αρχικά σημείωσε ότι δεν έχει χαρακτηρίσει κανένα πολιτικό στη συνέχεια είπε ότι «ο Τσίπρας είχε τη δυνατότητα να κάνει διαπραγμάτευση όπως και ο κ. Σαμαράς. Αλλά δεν το έκανε. Έτσι τον Σαμαρά τον έριξε το δεύτερο Μνημόνιο όπως τον Τσίπρα θα τον ρίξει το τρίτο Μνημόνιο».
Στο ίδιο πλαίσιο εκτίμησε ότι «αν όχι τώρα κάποτε τα Μνημόνια θα σημάνουν το τέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο έκαψε τον Παπανδρέου, το δεύτερο Σαμαρά, το τρίτο τον Τσίπρα και για το τέταρτο Μνημόνιο θα χρειαστεί νέος πρωθυπουργός».
Αποτύχαμε γιατί διασπαστήκαμε
Απέδωσε την αποτυχία της διαπραγμάτευσης στο γεγονός ότι «η ομάδα των 5 μελών της ομάδας διαπραγμάτευσης διασπάστηκε από τους δανειστές» χωρίς, ωστόσο, να κατονομάζει τα μέλη της ομάδας αλλά ούτε και να δίνει περισσότερες εξηγήσεις για το ποιος ήταν αυτός που υποχώρησε και πώς συνέβη αυτό.
Όσο για το πολιτικό του μέλλον στην Ελλάδα ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι «τα μέλη του DIEM25 θα αποφασίσουν για το αν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές» προσθέτοντας στην ερώτηση αν θα συμμαχούσε με το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ ότι «και με το Μεμφιστοφελή θα συμμαχήσω αν είναι να σταματήσει η ανατροφοδοτούμενη κρίση χρέους».
Ερωτηθείς, δε, για το περιστατικό με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ3 έκανε λόγο για «μια άσχημη στιγμή για τη δημοσιογράφο και μια ακόμα χειρότερη για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση» που, όπως είπε, έχει γίνει ξανά πειθήνιο όργανο της κυβέρνησης.