ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Οχι σε εκλογές ή δημοψήφισμα. Θέλουμε περισσότερο απ’ όλους μια γρήγορη λύση

Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε το γρηγορότερο δυνατό τις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και το ΔΝΤ, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ομιλία του στο Brookings στις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι «δεν είναι στο σχέδιο μας εκλογές ή δημοψήφισμα. Δεν νομίζω ότι η διαφορά μεταξύ ημών και των εταίρων είναι τόσο μεγάλη».

«Οι συζητήσεις αυτές έχουν παγκόσμια σημασία. Δεν είναι μόνο το θέμα της μετάδοσης της κρίσης, όσο να δείξουμε ότι η Ευρώπη κινείται στο πλαίσιο της Δημοκρατίας». Η λύση του προβλήματος θα είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική σε παγκόσμιο επίπεδο, υπογράμμισε.

Η κρίση δημιούργησε «τέρατα»: την ανθρωπιστική κρίση, χώρες που περνάνε τον κάβο, τα ισχυρά κράτη του Βορρά, που πετυχαίνουν τη δημιουργία εμπορικών πλεονασμάτων, είτε έναντι άλλων χωρών στην Ευρώπη είτε σε παγκόσμιο επίπεδο, σημείωσε ο υπουργός.

Το σημερινό μείγμα μετατρέπει την Ευρώπη σε μια δύναμη που εξάγει αποπληθωρισμό και δημιουργεί εμπορικά πλεονάσματα και αυτό δημιουργεί προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία.

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα έχει σημασία γιατί θα δείξει, το κατά πόσο η Ευρώπη βοηθά ή όχι να προχωρήσει η παγκόσμια ανάκαμψη.

«Στην πραγματικότητα η Ελλάδα δεν διασώθηκε ποτέ» επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην ομιλία του στο ινστιτούτο Brookings.

«Η κυβέρνησή μας θέλει περισσότερο απ΄ όλους μία γρήγορη λύση σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Όσο περισσότερο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, τόσο περισσότερο διαρκεί η ασφυξία στην οικονομία μας» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι είναι λογικό να πιστέψει κανείς την τρέχουσα αφήγηση ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση και ότι οι διασώσεις των οικονομιών των περιφερειακών της χωρών σε συνδυασμό με την αυστηρή λιτότητα είχε αποτέλεσμα και ότι μόνο η Ελλάδα δεν κατάφερε να ανακάμψει εξαιτίας δικών της λαθών.

Παρόλα αυτά οι χρόνιες παθογένειες της Ελλάδας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το εύρος και την επιμονή της τρέχουσας κρίσης. Προκειμένου να εξηγηθεί πρέπει να ερευνηθούν τα λάθη στον σχεδιασμό της νομισματικής ένωσης, εξήγησε.

Συνεχίζοντας, σημείωσε «υπάρχει ένα πρόγραμμα σε ισχύ, για το οποίο έχουμε νομική δέσμευση. Λάβαμε όμως την εντολή από τους ψηφοφόρους να αλλάξουμε τη φιλοσοφία αυτού του προγράμματος».

«Ζητάμε δύο πράγματα» συνέχισε, «να ακουστούμε και ένα επενδυτικό πρόγραμμα».

 Στα άκρα η κόντρα με τους δανειστές- Η Ελλάδα ζήτησε παράταση αποπληρωμής των δόσεων από το ΔΝΤ – Η απάντηση του Ταμείου