ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βερναρδάκης: Το εικονικό σημερινό προβάδισμα της ΝΔ θα εξανεμιστεί πλήρως

«Η συμφωνία της Πέμπτης αποσαφηνίζει τον οδικό χάρτη για την επόμενη διετία», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης σε συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα», εξηγώντας ότι «η οικονομία έχει πια τον ελεύθερο χώρο για μεγάλη ανάκαμψη και η κυβέρνηση τον χώρο να κινηθεί στις πολιτικές της επιλογές».

Παράλληλα αναφέρει ότι αυτή η εξέλιξη ήταν η χειρότερη για το πολιτικοοικονομικό σύστημα της παλιάς διαπλοκής, η οποία «ήδη αντιμετωπίζει εμφανή κρίση στρατηγικής».

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Βερναρδάκης τονίζει ότι οι τάσεις σε όλον τον κόσμο είναι αναστρέψιμες, γιατί οι πολιτισμικές και κοινωνικές ρευστότητες σε περιόδους μεγάλων κρίσεων είναι δομικές.

Παραπέμπει στην περίπτωση των Εργατικών το ποσοστό των οποίων έφτασε στο 40% ενώ οι δημοσκοπήσεις τους έδειχναν στο 22%-23% τρεις βδομάδες νωρίτερα. Αναφέρει ότι το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι βεβαίως οι αναστροφές δεν είναι αυτόματες:

«Απαιτείται πολύ συγκεκριμένο πολιτικό και κοινωνικό σχέδιο, με έμφαση στα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των στρωμάτων της "φτώχειας", που έχουν διογκωθεί δραματικά». Και υπογραμμίζει: «Με αυτή την προϋπόθεση το εικονικό σημερινό προβάδισμα της ΝΔ θα εξανεμιστεί πλήρως».

Ο υπουργός Επικρατείας δεν συμφωνεί με τη διαπίστωση ότι η ΝΔ αποφεύγει την προγραμματική σύγκρουση με την κυβέρνηση, αλλά ότι αντίθετα συγκρούεται μαζί της είτε ρητά είτε άρρητα «με όπλο το βασικό της πρόγραμμα που είναι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός». Την κατηγορεί ότι ζητά εκλογές ακριβώς επειδή έχει γραμμή «την πολύ σκληρή γραμμή της υπεράσπισης και προστασίας ολιγαρχικών συμφερόντων». Προσθέτει ότι «το πρόβλημα για τη ΝΔ είναι ότι αυτή η τυφλή πολιτική πόλωση υπέρ των ΄λίγων' ποτέ δεν υπήρξε νικηφόρα πολιτική».

Αναφορικά με την κυβέρνηση και κατά πόσον έχει περιθώρια άσκησης πολιτικών εκτός μνημονίων, ο κ. Βερναρδάκης τονίζει ότι πάντα υπάρχει περίοδο άσκησης «παράλληλων πολιτικών», τονίζοντας πως αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι «η "ανοικτή γραμμή" που κρατούν με τους δανειστές κόμματα και οργανωμένα συμφέροντα στο εσωτερικό της χώρας, παρά οι ίδιοι οι δανειστές». Υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, πως «η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τομή στην παραγωγικότητα της και για να το κάνει αυτό θα πρέπει ορισμένα υπουργεία να αλλάξουν τρόπο εργασίας και διαμόρφωσης των επιλογών τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ