Σχέδια διαίρεσης της Ευρώπης που δεν σχετίζονται με την οικονομική βιωσιμότητα των χωρών μελών αλλά με το μέλλον της Ε.Ε. διαπιστώνει το Μέγαρο Μαξίμου σε non paper σχολιάζοντας σημερινά δημοσιεύματα.
Τι αναφέρει το non paper του Μαξίμου
1. Κάποιοι έχουν σχέδιο να διαιρέσουν την Ευρώπη. Είναι μια στρατηγική απόφαση για την Ευρώπη που δεν έχει να κάνει με την οικονομική βιωσιμότητα των χωρών-μελών, αλλά με το όραμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2. Ευτυχώς στον αντίποδα οι δυνάμεις που αντιστρατεύονται τα σχέδια διάσπασης δεν είναι μειοψηφικές.
«To Grexit θα προκαλούσε ατελείωτο χάος»
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργούσε προηγούμενο και οι χρηματαγορές θα έπρεπε, σε κάθε μελλοντική κρίση, να αναρωτιούνται εάν έπεται η αποχώρηση άλλης χώρας, άρα θα ήταν ένας παράγοντας αποσταθεροποίησης, υπογραμμίζει ο Αυστριακός Ντάβιντ Χάουνερ, ο επικεφαλής των οικονομολόγων για τις αναδυόμενες χώρες της αμερικανικής τράπεζας Merrill Lynch στο Λονδίνο.
Η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, όπου θα ήταν καλύτερα η θέση της. Όλες οι υποτιμήσεις τα προηγούμενα χρόνια δεν έφεραν καμιά τόνωση της οικονομίας, επειδή λείπει μια ανταγωνιστική εξαγωγική οικονομία, αναφέρει ο Χάουνερ, στην αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσε", προσθέτοντας πως το Grexit θα ήταν ένα «ατέλειωτο χάος» και νομικά όχι εφικτό.
Ταυτοχρόνως προειδοποιεί πως το τελευταίο ευρώ που βρίσκεται ακόμη στη χώρα θα αποσυρόταν και θα έπρεπε να κλειστούν τα σύνορα, ώστε οι άνθρωποι να μην εξάγουν τα χρήματα στο εξωτερικό μέσα σε βαλίτσες, ενώ και αυτό το ίδιο το δημοκρατικό σύστημα στη χώρα θα μπορούσε να καταρρεύσει.
Ο Ντάβιντ Χάουνερ πιστεύει ότι τα χρήματα στην Ελλάδα θα επαρκέσουν έως το τέλος Ιουνίου και ότι για πολιτικούς λόγους δίνονται άλλα στοιχεία για να ασκηθεί πίεση, αφενός στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα δάνεια, και αφετέρου στο εσωτερικό για να ψηφιστεί από τη Βουλή ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων.