ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: Θα χρειαστεί η αντικατάσταση του ΔΝΤ από ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο

Θετική χαρακτηρίζει την επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα ο βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σημειώνει ότι αυτό που κρατά από αυτήν «είναι η στρατηγικού χαρακτήρα κατεύθυνση για την ανάγκη εμβαθύνσεως και ενισχύσεως της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ευρωζώνης, την ανάγκη αλλαγής της Ευρώπης, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής, καθώς και την ανάγκη να παύσει η παρέμβαση του Δ.Ν.Τ στα ευρωπαϊκά πράγματα».

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ο κ. Βορίδης υποστηρίζει ότι «ο κ. Τσίπρας έχει αποδειχτεί αυταπατώμενος, αναξιόπιστος και ψευδόμενος συστηματικά. Άρα οι δηλώσεις του ή οι επικοινωνιακές του κινήσεις δεν έχουν πολιτικό βάρος». Χαρακτηρίζει «επικοινωνιακό πανηγύρι» τη στροφή πρωθυπουργού στην επιχειρηματικότητα, προσθέτοντας ότι η ΝΔ δεν ανησυχεί γιατί «και στον τομέα αυτό, η κυβέρνηση παίζει στο γηπεδό μας και θα χάσει εκατό-μηδέν».

Ο κ. Βορίδης πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει όσο περισσότερο μπορεί στην εξουσία. «Οι αριστεροί αντιεξουσιαστές έχουν αποδειχθεί εξουσιολάγνοι πρώτου μεγέθους», αναφέρει. Υπερασπίζεται τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα με τον υιό Τραγάκη, ενώ σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά σημειώνει: «Το βασικό ζήτημα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα είναι ότι κυβέρνησε για πολλά χρόνια, εξέθρεψε το τέρας του λαϊκισμού, ευθύνεται για την πτώχευση της χώρας και ουσιαστικά οι ψηφοφόροι της μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πλέον και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μετακινείται, όχι με μικρά βήματα, αλλά με δρασκελιές προς την κατάληψη του χώρου αυτού. Και ναι, μεν, ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ αποτυγχάνει θεαματικά, αλλά θα χρειαστεί μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για να τον αντικαταστήσει. Αλλιώς, και για όσο χρονικό διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρείται ως σχετικά ισχυρός πολιτικός πόλος, ο ενδιάμεσος χώρος θα υπομένει την αμφίπλευρη πίεση του ζητήματος των συμμαχιών: συμμαχία με την Νέα Δημοκρατία ή με τον ΣΥΡΙΖΑ;»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Μάκη Βορίδη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

EΡ: Κύριε Βορίδη πώς αποτιμάτε την επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα;

Προφανώς κάθε επίσκεψη πολιτικού ηγέτη στην Ελλάδα είναι θετική, πολύ περισσότερο αν πρόκειται για τον ηγέτη μιας χώρας με την οποία η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις για τις οποίες, θυμίζω, είχε κυρίως εργαστεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η γαλλοφωνία στην Ελλάδα υπήρξε για σημαντικό χρονικό διάστημα πιο ισχυρή από την οποιαδήποτε άλλη ξένη γλώσσα.

ΕΡ: Τι είναι εκείνο που ξεχωρίζετε από αυτήν την επίσκεψη και πόσο πιστεύετε ότι θα συμβάλει στην προσέλκυση γαλλικών κι άλλων επενδύσεων στην Ελλάδα;

Κρατώ την στρατηγικού χαρακτήρα κατεύθυνση για την ανάγκη εμβάθυνσεως και ενισχύσεως της δημοκρατικής νομιμοποίησης της ευρωζώνης, την ανάγκη αλλαγής της Ευρώπης, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής, καθώς και την ανάγκη να παύσει η παρέμβαση του Δ.Ν.Τ στα ευρωπαϊκά πράγματα. Προφανώς, θα χρειαστεί η αντικατάστασή του από ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο στο οποίο μπορεί να εξελιχθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Όσο για τα περί επενδύσεων, με την εξαίρεση των περιπτώσεων κρατικών εταιρειών, οι ιδιώτες δευτερευόντως αποφασίζουν την τοποθέτηση των χρημάτων τους στη βάση των καλών σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων και πρωτίστως αξιολογούν τα οικονομικά δεδομένα: τους φορολογικούς συντελεστές, την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, την ταχεία και ανεξάρτητη απονομή της δικαιοσύνης, τη γραφειοκρατία, την τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού, την ύπαρξη διαφθοράς, την πολιτική σταθερότητα, τη σοβαρότητα του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτά θα κρίνουν αν η χώρα είναι επενδύσιμη και όχι οι πολιτικές παραινέσεις.

ΕΡ: Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη ΔΕΘ. Πώς κρίνετε τα ανοίγματα του κ. Τσίπρα το τελευταίο διάστημα στην επιχειρηματικότητα με τις επισκέψεις στα εργοστάσια

Ο κ. Τσίπρας έχει αποδειχτεί αυταπατώμενος, αναξιόπιστος και ψευδόμενος συστηματικά. Άρα οι δηλώσεις του ή οι επικοινωνιακές του κινήσεις δεν έχουν πολιτικό βάρος. Αντιθέτως, έχει αξία η στάση του, τα κυβερνητικά πειραγμένα.

Είναι ο πρωθυπουργός που αύξησε το ΦΠΑ, που αύξησε το φόρο εισοδήματος στις επιχειρήσεις, που αύξησε την ασφαλιστική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, είναι αυτός που επέβαλε τους κεφαλαιακούς ελέγχους στις τράπεζες και οδήγησε σε μαζική εκροή καταθέσεων, άρα που αποστέρησε από τις επιχειρήσεις την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, είναι αυτός που διώκει και παρεμποδίζει επενδύσεις, όπως αυτή του Ελληνικού Χρυσού στην Χαλκιδική και του Ελληνικού.

Άρα, η περίφημη στροφή του κ. Τσίπρα στην επιχειρηματικότητα είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό πανηγύρι, ακόμη μια κίνηση άνευ πολιτικής ουσίας. Όσο για το αν μας ανησυχεί, να σας βεβαιώσω για το αντίθετο. Και αυτό για έναν πολύ απλό λόγο: υπάρχει ψηφοφόρος που πιστεύει ότι η ανάπτυξη της χώρας θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα και την προσέλκυση επενδύσεων και θα επιλέξει τον Τσίπρα αντί του Μητσοτάκη για να κάνει αυτή την δουλειά;

Και στον τομέα αυτό, η κυβέρνηση παίζει στο γηπεδό μας και θα χάσει εκατό-μηδέν.

ΕΡ: Τις επόμενες ημέρες έρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια για να αρχίσει η τρίτη αξιολόγηση. Ακούσαμε τον κ. Σταθάκη να δηλώνει ότι θα κλείσει τον Δεκέμβριο. Εσείς τι πιστεύετε;

Και αυτή η αξιολόγηση θα ακολουθήσει τη συνηθισμένη πορεία: δηλώσεις, καθυστερήσεις, δήθεν διαπραγματεύσεις, απώλεια χρόνου, αποτυχημένος συμβιβασμός. Ευτυχώς ο χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει και η ώρα της πολιτικής αλλαγής πλησιάζει.

ΕΡ: Κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσαν ότι ο κ. Τσίπρας θα αναγκασθεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές την άνοιξη γιατί «δεν τού βγαίνει το αφήγημα της οικονομίας». Εσείς τι πιστεύετε;

Πιστεύω ότι θα κάνει ότι μπορεί για να παραμείνει, όσο περισσότερο μπορεί στην εξουσία. Οι αριστεροί αντιεξουσιαστές έχουν αποδειχθεί εξουσιολάγνοι πρώτου μεγέθους. Το κρίσιμο είναι το αν θα μπορέσει να εξασφαλίσει την έξοδο της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές και με ποιους όρους: αν δηλαδή θα χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης ή να δεσμεύσει περαιτέρω τη χώρα σε δημοσιονομικό προγραμμα πέραν των δεσμεύσεων που έχει ήδη υπογράψει και ψηφίσει για το 2019 και το 2020. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αυτή πνέει τα λοίσθια, απαξιωμένη στη συνείδηση των πολιτών, αποτυχημένη σε όλα, βυθισμένη στα ψέμματα, στις αντιφάσεις και στην ανικανότητα.

ΕΡ: Τι θα ακούσουμε το άλλο Σαββατοκύριακο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ;

Τη στρατηγική μας κατεύθυνση για την πολιτική ανασυγκρότηση και την οικονομική επανεκκίνηση.

ΕΡ: Πώς σχολιάζετε την κίνηση του κ. Μητσοτάκη να "κόψει" από υποψήφιο τον υιό του κ.Τραγάκη. Άκουσα τον κ. Καμίνη να σχολιάζει ότι ήταν μια άδικη απόφαση γιατί ο υιός δεν φταίει σε τίποτα;

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε το αυτονόητο: υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος επιλογής των υποψηφίων βουλευτών και η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους, ειδικά από έμπειρα στελέχη με τεράστια προσφορά στην παράταξη, όπως ο κ. Ιωάννης Τραγάκης. Αυτό είναι όλο.

ΕΡ: Ως τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ μιλήσατε αυτή την εβδομάδα για προσλήψεις "ρουσφέτια κολλητών" στους δήμους. Γιατί επιμένει η ΝΔ τόσο πολύ σε αυτό το θέμα με τους μετακλητούς κλπ. Εσείς δεν είχατε μετακλητούς στα γραφεία σας; Διαστρεβλώνετε την εικόνα λέει η κυβέρνηση.

Δεν μίλησα για μετακλητούς. Μίλησα για αχρείαστες και ανορθόλογες προσλήψεις και ειδικά για τη μείωση του ωραρίου εργασίας στις 6,5 ώρες για όλους τους εργαζόμενους στους δήμους που δεν απασχολούνται σε γραφεία. Μειώνοντας το ωράριο εργασίας θα συμβούν πιθανώς τρία πράγματα: ή θα προσληφθούν νέοι εργαζόμενοι για να καλύψουν τα κενά λειτουργίας, άρα πρόσθετο κόστος, ή οι ώρες θα καλυφθούν με υπερωριακή απασχόληση των ήδη εργαζομένων, άρα πρόσθετο κόστος ή δεν θα καλυφθεί το κενό, άρα υποβάθμιση της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες. Την ώρα που θα έπρεπε να μιλάμε για την αύξηση της παραγωγικότητας όλων των δημοσίων δομών, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί ώστε να αυξάνεται το κόστος και να χειροτερεύει η λειτουργία κάθε δημόσιας δομής. Και αυτό γιατί ρουσφετολογεί προσπαθώντας να προσεταιριστεί συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο, βάζοντας όμως απέναντί του το σύνολο της κοινωνίας που δεν ανέχεται πια την κακή χρήση των χρημάτων που καταβάλλει μέσω της εξοντωτικής φορολογίας.

ΕΡ: Πως βλέπετε τις εξελίξεις και τις ζυμώσεις στον κεντρώο χώρο και την κεντροαριστερά; Άκουσα να λένε κάποιοι από την ΝΔ ότι θα είναι θετικό να εκλεγεί αρχηγός κάποιος που να είναι πιό κοντά στο "πνεύμα Μητσοτάκη". Τι λέτε;

Το βασικό ζήτημα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα είναι ότι κυβέρνησε για πολλά χρόνια, εξέθρεψε το τέρας του λαϊκισμού, ευθύνεται για την πτώχευση της χώρας και ουσιαστικά οι ψηφοφόροι της μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πλέον και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μετακινείται, όχι με μικρα βήματα, αλλά με δρασκελιές προς την κατάληψη του χώρου αυτού. Και, ναι μεν, ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ αποτυγχάνει θεαματικά, αλλά θα χρειαστεί μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για να τον αντικαταστήσει. Αλλιώς, και για όσο χρονικό διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρείται ως σχετικά ισχυρός πολιτικός πόλος,ο ενδιάμεσος χώρος θα υπομένει την αμφίπλευρη πίεση του ζητήματος των συμμαχιών: συμμαχία με την Νέα Δημοκρατία ή με τον ΣΥΡΙΖΑ; Η πολιτική των ίσων αποστάσεων αποτελεί μια βολική απάντηση όσο δεν τίθεται το πραγματικό ερώτημα και δεν χρειάζεται να λάβει κάποιος θέση. Σίγουρα, όμως, τα ζητήματα του χώρου αυτού συνδέονται δευτερευόντως με τα πρόσωπα και κυρίως με τους γενικότερους πολιτικούς συσχετισμούς.

Πάντως, το βασικό ζήτημα για τις επόμενες εκλογές δεν αφήνει πολλά περιθώρια: η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή, κυβερνητική σταθερότητα και καθαρή κυβερνητική εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να ανασυγκροτήσει κράτος και οικονομία. Ο,τιδηποτε άλλο, ειδικώς ενόψει τού ότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, βάζει τη χώρα σε πολιτική αστάθεια και αχρείαστη περιπέτεια.

 

enikonomia.gr