Με ενστάσεις επί του ασφυκτικού πλαισίου συζήτησης και με την αποχώρηση από τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΚΕ, άρχισε στις τρεις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την κυβέρνηση για τον τρόπο που νομοθετεί, κάνοντας λόγο για διολίσθηση και υποβάθμιση του Κοινοβουλίου. Σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς κατέθεσε νέα πρόταση που έγινε τελικά αποδεκτή κατά πλειοψηφία.
Σύμφωνα με την πρόταση η δεύτερη συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές, θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις 2.00 μμ με φορείς, ενώ στις 6.00 το απόγευμα θα γίνει η τρίτη συνεδρίαση. Την Τετάρτη στις 3.00 μμ θα γίνει η επεξεργασία του σε Β' ανάγνωση, και την Πέμπτη θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί, το βράδυ, από την Ολομέλεια.
«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν ζούμε σε στιγμές κανονικότητας, είτε από επιλογή μας είτε όχι, η διαφορά που υπάρχει σε σχέση με το παρελθόν είναι στο θέμα προσέγγισης των πραγμάτων. Σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή προκύπτουν ζητήματα που υπάρχουν στη συμφωνία, όπως η ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για τα ενεργειακά, για τα οποία η χώρα μας παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και της έχει επιβληθεί πρόστιμο 29.000 ευρώ για κάθε μέρα που δεν συμμορφώνεται», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για διαδικασία «τσίρκο» που δεν επιτρέπει να αναδειχθεί η αντιλαϊκή επίθεση κατά των λαϊκών στρωμάτων που διαμορφώνει η κυβέρνηση και ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος του.
Η κυβέρνηση δέχθηκε επίσης τα πυρά από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων που υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι για άλλη μια φορά υποβαθμίζεται και ευτελίζεταθ και ο ρόλος της Βουλής και ο ρόλος του βουλευτή, και αυτό οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις.