ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βούτσης: Σε ένα νομοσχέδιο τα μέτρα και τα αντίμετρα

«Τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας θα έρθουν στη Βουλή σε ένα νομοσχέδιο στις αρχές Μαΐου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

 

 

 

 

Μιλώντας στον Realfm 97,8 τόνισε ότι «οι βουλευτές όταν ψηφίσουν, θα γνωρίζουν το πλαίσιο της ρύθμισης για το χρέος».

Σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρχει ενημέρωση για το πότε θα έρθουν τα μέτρα στη Βουλή κι εάν όταν θα ψηφίζουν οι κυβερνητικοί βουλευτές θα γνωρίζουν και το πλαίσιο της ρύθμισης για το χρέος ο κ. Βούτσης απάντησε:

«Ναι, όλα. Θα τα γνωρίζουμε όλα. Και γι’ αυτό νομίζω ότι πριν από τις 23 Απριλίου δεν υπάρχει θέμα να έλθουν νομοθετήματα που θα αφορούν τη συμφωνία. Ενδεχομένως να έρθει κάτι που θα ήταν έτσι κι αλλιώς στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Δεν ξέρω π.χ. αν το πλαίσιο αυτό για τους προδικαστικούς συμβιβασμούς και τα κόκκινα δάνεια, δηλαδή σε αυτή τη χωρία των θεμάτων, αν υπάρχουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που είναι ανεξάρτητες, αλλά ταυτόχρονα συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία. Πλην, όμως όλα θα έλθουν μετά».

Στο ενδεχόμενο να έλθουν σε ένα νομοσχέδιο, όλα μαζί, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Σε ένα νομοσχέδιο θα είναι, εξ όσων είπε χθες και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός και τα μέτρα και τα λεγόμενα αντίμετρα. Το κοινωνικό πακέτο θα είναι σε ένα νομοσχέδιο, μαζί με τις επώδυνες περικοπές για 2019 και 2020 σε συντάξεις και αφορολόγητο».

Στο ερώτημα αν οι βουλευτές θα γνωρίζουν το πλαίσιο της ρύθμισης για το χρέος ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε: «100%. Κι όχι μόνο οι βουλευτές, αλλά όλοι μαζί. Το μόνο καλό της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης είναι ότι πλέον όλοι, τα ξέρουν όλα και τα ξέρουν και σχετικά εγκαίρως, έστω και με ακραίες εκφάνσεις και μπορούν να ασκήσουν και την κριτική τους αλλά και την πίεσή τους μέχρι να έρθουν προς ψήφιση μήπως κάτι βελτιωθεί ή μήπως κάτι αλλάξει. Δηλαδή δεν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τοπίο αιφνιδιασμού».

Ο κ. Βούτσης ανέφερε την περίπτωση να γίνει νέα συζήτηση με το τέλος του προγράμματος. «Η εκτίμηση και του Πρωθυπουργού, αλλά απ’ ότι κατάλαβα και ήταν σαφής και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έχει μία ευρύτερη γνώση του τι έχει προκύψει από αυτή τη συμφωνία, συναινούν, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής, στο ότι είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ανεξάρτητα το ότι δεν υιοθετείται σαν τέτοιο από το κόμμα και από την κυβέρνηση, η εφαρμογή του μπορεί να οδηγήσει εν τέλει, μαζί με όλα τα άλλα και σε ένα καλύτερο πλαίσιο, ακόμα και σε έναν ορίζοντα επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων ζητημάτων στο απώτερο μέλλον το οποίο δεν είναι και πολύ απώτερο, μιλάμε μετά από 2 χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

Στο ερώτημα τι εννοεί επαναδιαπραγμάτευση, αν δηλαδή όταν τελειώσει το πρόγραμμα η κυβέρνηση ζητήσει να επαναδιαπραγματευτεί την επιβολή των μέτρων, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Μην έχετε αμφιβολία πως είτε προς αρνητική κατεύθυνση, είτε προς θετική κατεύθυνση, όπως θα θέλαμε εμείς ως χώρα, ανεξάρτητα της σημερινής κυβέρνησης, σε κάθε διεθνή συγκυρία και ανάλογα με τον συσχετισμό απόψεων, δυνάμεων, ανάλογα με την κρίση και τη φορά της, ανάλογα με τις επιλογές που έχουν γίνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντοτε υπάρχει ένα τέτοιο περιθώριο».

Και πρόσθεσε: «Άρα το να το αφαιρεί μία κυβέρνηση από το οπλοστάσιό της, πράγμα που δεν κάνει η παρούσα κυβέρνηση και πιστεύω ότι δεν θα το έκανε καμία ελληνική κυβέρνηση, θα ήταν λάθος. Μπορούμε να ποντάρουμε και σε μία τέτοια εξέλιξη. Δηλαδή ένα πολύ καλύτερο διεθνές οικονομικό κλίμα, εννοώ για ένα πρόσημο αναπτυξιακό, αλλά και για μία πολύ καλύτερη πορεία της ελληνικής οικονομίας που θα επιτρέπει μέσα σε ένα νέο συσχετισμό, σε επίπεδο απόψεων, π.χ. όχι κυριαρχία της στρατηγικής της λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να επαναθέσεις ορισμένα ζητήματα. Σε ότι αφορά τα πλεονάσματα, είτε οτιδήποτε άλλο».

«Αυτό είναι πάντοτε παρών ως στοιχείο σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Από κει και πέρα όμως η συμφωνία είναι συμφωνία», διευκρίνισε ο κ. Βούτσης.