Στην πρώτη προεκλογική του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε στο κάδρο ήδη τις μετεκλογικές κινήσεις του απορρίπτωντας συνεργασία με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, τα οποία όπως ανέφερε εκφράζουν το παλιό πολιτικό σύστημα, ενώ διευκρίνισε ότι και με αυτοδυναμία 151 βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει συνεργασία, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί η προτίμησή του στους ΑΝΕΛ, τονίζοντας ότι η έως τώρα συνεργασία τους ήταν έντιμη.
Ωστόσο ο κ. Τσίπρας μιλώντας στον ALPHA, τάχθηκε υπέρ μιας ισχυρής εντολής από τον ελληνικό λαό, δηλαδή υπέρ της αυτοδυναμίας.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αισθάνεται άνετα που έχει τη δυνατότητα σε μια κρίσιμη καμπή να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό προκειμένου να τον κρίνει, για να λογοδοτήσει, όπως είπε, για όσα έκανε ή δεν έκανε αυτούς τους μήνες της πρωθυπουργίας του.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αν ο λαός μάς αποδοκιμάσει και θέλει να συνεχίσουν να κυβερνούν αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση, ας μας κυβερνάνε αυτοί», για να προσθέσει πως εκείνος δεν θέλει να βάλει από το παράθυρο αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση και την καταστροφή». Ούτε πρόκειται, σημείωσε, να γίνει πρωθυπουργός συνεργασίας με το κόμμα των κ.κ. Μεϊμαράκη, Γεωργιάδη ή τον κ. Βενιζέλο, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι το κόμμα του κ. Θεοδωράκη δεν είναι το καινούριο.
Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε επίσης για πρώτη φορά το σκεπτικό με το οποίο θα διαχειριστεί το μνημόνιο και τη σχέση της κυβέρνησής του με τη συμφωνία, που ο ίδιος υπέγραψε με τους δανειστές. Ουσιαστικά παρουσίασε ένα μοντέλο διακυβέρνησης, με το οποίο και θα εφαρμόζει τη συμφωνία, ως οφείλει, αλλά και θα την… αντιπολιτεύεται, αφού θα υλοποιεί ταυτόχρονα ένα παράλληλο πρόγραμμα, που θα περιέχει δράσεις με τις οποίες θα περιορίζει τις αρνητικές συνέπειες του μνημονίου. Για τούτο διαμήνυσε ότι δεν υιοθετεί, ούτε αποδέχεται την ιδιοκτησία του μνημονίου, δεσμευόμενος ότι θα κάνει διαρκή διαπραγμάτευση για την αλλαγή και βελτίωση ορισμένων όρων, και τελικά τον σταδιακό απεγκλωβισμό από τη συμφωνία.
Μάλιστα υποστήριξε ότι το τρίτο μνημόνιο δεν είναι ίδιο με τα προηγούμενα, αφού αφήνει περιθώρια κινήσεων και οδηγεί σε μείωση του χρέους, αν και παραδέχθηκε ότι θα ήταν καλύτερα να μην… εφαρμοστεί!