Ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει εδραιωθεί με την ψήφο των πολιτών ως κεντρικός κορμός του προοδευτικού χώρου» επεσήμανε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος, Βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθήνας, πρώην Υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξεις, τις στοχεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα επόμενα βήματα στην εκδήλωση που διοργάνωσε το κόμμα χθες στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου.
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια με βασική στόχευση την ανασυγκρότηση και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα μεγάλα εθνικά θέματα και τα ζητήματα που αφορούν την επόμενη ημέρα σε επίπεδο Ελλάδας και Ευρώπης.
Χαιρετισμό απηύθυναν στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Θοδωρής Δουλουμπέκης, Μέλος ΚΕ Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Γιώργος Τρούλης, Μέλος ΚΕ Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία έχουμε ξεκινήσει μία μεγάλη εκστρατεία ανασυγκρότησης με σκοπό να έρθουμε σε επαφή με όλους τους προοδευτικούς πολίτες, να γίνει μία ανοιχτή συζήτηση ενόψει και του συνεδρίου του κόμματος, που θα γίνει το Μάιο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή εκφράζει τον κεντρικό κορμό του ευρύτερου προοδευτικού αριστερού χώρου», σημείωσε η κα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία μίλησε και στον Team FM και αναφέρθηκε στις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την εκλογική ήττα του περασμένου Ιουλίου.
«Τον Ιούλιο από τις πρώτες εβδομάδες δώσαμε μεγάλες μάχες κατ’ αρχάς μέσα στη Βουλή ενώ ήταν καλοκαίρι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τα πρώτα Νομοσχέδια έδειξε το νεοφιλελεύθερο στίγμα της, όσον αφορά τα εργασιακά και σας θυμίζω τις τροπολογίες που πέρασαν το καλοκαίρι αλλά και το περίφημο επιτελικό κράτος που στην ουσία ήταν στρατιές μετακλητών, ημετέρων, κομματικοποίηση του κράτους και όλα αυτά τα οποία εμείς αντιμετωπίσαμε από την πρώτη στιγμή. Αυτό που έχει αλλάξει πια είναι ότι έχει περάσει η περίοδος χάριτος.
Τους πρώτους μήνες ήταν πολύ νωπό το αποτέλεσμα των εκλογών. Τώρα πια ο κόσμος έχει αρχίσει να ακούει ξανά, να προβληματίζεται αλλά πάνω από όλα να ανησυχεί πάρα πολύ.
Αυτή τη στιγμή το μήνυμά μας ανταποκρίνεται στην αγωνία του κόσμου να ακούσει μια εναλλακτική πρόταση, αλλά ταυτόχρονα και εμείς προχωράμε τη δική μας διεύρυνση και ανασυγκρότηση γιατί έχει μεγάλη σημασία και η πολιτική μας λειτουργία και οι συλλογικές μας πρωτοβουλίες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες του κόσμου στο σήμερα».
Ειδικά για τα εθνικά θέματα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «νομίζω ότι είναι δυσμενές το περιβάλλον. Όλοι ανησυχούμε και ανησυχούμε με μια κλιμάκωση που βλέπουμε στον ευρύτερο γεωγραφικό μας χώρο.
Από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σίγουρα με την κλιμακούμενη επιθετικότητα και τις παραβιάσεις της Τουρκικής πολιτικής, ανησυχούμε.
Ανησυχούμε όμως και με τον τρόπο που τα χειρίζεται αυτά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς και το έχει πει επανειλημμένα ο Αλέξης Τσίπρας, δεν πρόκειται σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα, να ακολουθήσουμε την ισοπεδωτική και επιθετική πολιτική που είχε ως αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία.
Εμείς πηγαίνουμε με ένα αίσθημα ευθύνης. Από την άλλη οφείλουμε να επισημαίνουμε και να κάνουμε κριτική όπου υπάρχουν προβλήματα γιατί δυστυχώς υπήρξε ολιγωρία και αδράνεια για πολλούς μήνες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, υποβαθμίστηκαν τα προβλήματα.
Σας θυμίζω ότι μέχρι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση ήταν σε μια λογική, είτε κατευνασμού, είτε υποβάθμισης των προβλημάτων και δυστυχώς προσγειώθηκε πολύ απότομα στην πραγματικότητα των προβλημάτων, μετά το σύμφωνο της Τουρκίας με τη Λιβύη, την απογοητευτική επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αμερική και τον αποκλεισμό από την Σύνοδο του Βερολίνου.
Για όλα αυτά υπάρχει λόγος ανησυχίας. Εμείς προβάλλουμε τα θετικά, λέμε ότι είμαστε δύναμη ως χώρα Δημοκρατίας, Ειρήνης και συνεργασίας, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται μια σαφής και καθαρή προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Δεν παρέλειψε να επικρίνει την κυβέρνηση για την στάση της στο μεταναστευτικό, λέγοντας: «Είναι προσφυγικό-μεταναστευτικό θέμα, γιατί τα τελευταία χρόνια η μεγάλη πλειονότητα που έρχεται είναι πρόσφυγες.
Υπάρχει και ένα κομμάτι το οποίο είναι μετανάστες αλλά κυρίως είναι πρόσφυγες και οφείλεται σε όλες τις συρράξεις και την αστάθεια στη Μέση Ανατολή, ξεκινώντας βέβαια από τον πόλεμο στη Συρία αλλά και από το Αφγανιστάν. Είναι ένα δύσκολο θέμα. Ένα θέμα το οποίο θα ζήσουμε για πολύ καιρό όχι μόνο εμείς, συνολικά η Ευρώπη.
Έχει γεωπολιτικές ρίζες. Ο ΣΥΡΙΖΑ το αντιμετώπισε στη μεγάλη του έξαρση το 2015 -2016 που ήταν ταυτόχρονα πολύ μεγάλες και οι προσπάθειες με την επαναδιαπραγμάτευση και την αντιμετώπιση της συνολικής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Παρ’ όλα αυτά όμως είχαν γίνει πάρα πολλά βήματα την περίοδο εκείνη.
Θυμίζω ότι είχε γίνει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έγινε το σύμφωνο με την Τουρκία που σε κάποιο βαθμό εξομάλυνε τις ροές. Βέβαια στην πορεία είδαμε ότι και σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσγειώθηκε απότομα. Εκεί που έκανε μια ισοπεδωτική κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα είχε μια τεράστια αμηχανία, γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα είχε η ίδια εκθρέψει μια σειρά από μισαλλόδοξες και ακραίες θέσεις, δικών της στελεχών σε όλη την Ελλάδα και αυτό την εγκλώβισε, δεν μπορούσε να διαχειριστεί το θέμα.
Τα νούμερα μιλάνε και όταν βλέπουμε ότι έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των προσφύγων που είναι στα νησιά, τα οποία κυριολεκτικά βουλιάζουν και υπάρχει αδυναμία διαχείρισης με ανθρωπιστικούς όρους από την κυβέρνηση, είναι φυσικό αυτή τη στιγμή αυτό το πρόβλημα να ανησυχεί τον κόσμο».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ρεθύμνου, πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, αναφέρθηκε στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ: «Μας ενδιαφέρει σε αυτή την περίοδο, που δρομολογούνται οι προσυνεδριακές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξουμε έναν ειλικρινή διάλογο με τους πολίτες και να συζητήσουμε μαζί τους πως μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, και προγραμματική και οργανωτική, που θα δώσει τη δυνατότητα και να αποσαφηνίσουμε το πολιτικό μας στίγμα και το αξιακό πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα να δώσουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους ανιδιοτελείς, που θέλουν στρατευθούν σε μία συλλογική προσπάθεια, να έχουν λόγο και ρόλο και να μπορέσουν να πυκνώσουν τις γραμμές μίας μεγάλης προοδευτικής παράταξης, που θα διεκδικήσει στις επόμενες εκλογές με μεγαλύτερη αξιοπιστία την κυβερνητική ευθύνη της χώρας».