Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, με 152 ψήφους υπέρ, έναντι 101 κατά και 12 «παρών».
Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Κατά ψήφισαν οι βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ, το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων και τη Χρυσή Αυγή.
«Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Στον νέο αναπτυξιακό νόμο συμπεριλαμβάνεται και η τροπολογία την οποία είχε καταθέσει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, για τη σύνθεση των επιτροπών εξέτασης των προσφυγών ασύλου.
Λίγες ώρες νωρίτερα είχε διαφανεί από το πουθενά κυβερνητική κρίση αναφορικά με την τροπολογία του Γιάννη Μουζάλα για τους μετανάστες- πρόσφυγες. Πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν την απόσυρση της διαφορετικά απειλούσαν με καταψήφιση της σε περίπτωση που ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία.
Στο κείμενο που υπέγραφαν οι Χρήστος Καραγιαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Γιώργος Ψυχογιός, Γιώργος Πάλλης και Χριστόφορος Παπαδοπουλος απευθύνονται προς τους συναδέλφους τους και εκφράζουν την θέση ότι η ρύθμιση δεν έχει την υποστήριξη τους διότι «αντιβαίνει σε ταυτοτικές μας θέσεις και δεν υπαγορεύεται καν από το πρόσφατο Νομοσχέδιο του Υπουργείου που ψηφίσαμε».
Απαιτούσαν παράλληλα από τον κ. Μουζάλα την απόσυρση της ώστε να υπάρξει περιθώριο χρόνου για συζήτηση.
Θέμα: Τροπολογία Μουζάλα
Σ/φοι, σ/φισσες,
στο νομοσχέδιο για τον αναπτυξιακό νόμο ο σ. Μουζάλας έφερε μία τροπολογία χωρίς καμία προήγουμενη συνεννόηση με την κοινοβουλευτική ομάδα και την αντίστοιχη ΕΠΕΚΕ μεταναστευτικού, τροπολογία που αφορά την σύνθεση των επιτροπών ασύλου. Η τροπολογία είναι στα όρια της συνταγματικότητας, αλλά και της κοινής μας θέσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η τροπολογία αυτή δεν έχει την υποστήριξη μας γιατί αντιβαίνει σε ταυτοτικές μας θέσεις και δεν υπαγορεύεται καν απο το πρόσφατο Νομοσχέδιο του Υπουργείου που ψηφίσαμε.
Ζητούμε από τον σ. Μουζάλα να αποσύρει την συγκεκριμένη τροπολογία ώστε να υπάρξει περιθώριο χρόνου για συζήτηση, ενημέρωση και διατύπωση θέσεων τόσο από πλευράς ΚΟ, όσο και από το Κόμμα για να μπορέσουμε συντεταγμένα να αποφασίσουμε το τι πρέπει να γίνει και ποιά είναι η πολιτική του κόμματος μας στο μεταναστευτικό.
Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή στο βαθμό που ο συντρ. Μουζάλας επιμένει στην κατάθεση της τροπολογίας, σε βάρος της πολιτικής και της εσωκομματικής δημοκρατίας είμαστε υποχρεωμενοι-ες να γνωστοποιήσουμε την διαφωνία μας. Στο βαθμό μάλιστα που θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη τροπολογία, θα εκφράσουμε τη διαφωνία μας εμπράκτως και σε κάθε περίπτωση δημόσια. Αν μάλιστα εγκριθεί θα γίνει από την αντιπολίτευση και όχι από το σύνολο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Υ.Γ. Παρακαλούμε όσοι-ες βουλευτές, βουλεύτριες συμμερίζονται την διαφωνία μας να το δηλώσουν στη λίστα.
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καββαδία Αννέτα
Ψυχογιός Γιώργος
Πάλλης Γιώργος
Παπαδόπουλος Χριστόφορος