«Fake news» χαρακτηρίζει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι τουρκικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (UAV) περιήλθε στην κατοχή Ελλήνων στρατιωτικών στη Λιβύη
«Δήθεν πληροφορία που αναφέρει πως τουρκικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (UAV) περιήλθε στην κατοχή Ελλήνων στρατιωτικών στη Λιβύη κατά το έτος 2020 στερείται σοβαρότητος, είναι ψευδής και ύποπτη», διευκρινίζει το ΥΕΘΑ.
Μάλιστα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας «επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του όσον αφορά στη διασπορά ψευδών ειδήσεων με αρνητικό αντίκτυπο στην Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια».
Είχε προηγηθεί δημοσίευμα, επικαλούμενο συνεργάτη του στρατηγού Χαφτάρ υποστήριξε πως στα χέρια των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, τύπου Βayraktar.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, το τουρκικό drone περιήλθε στην κατοχή ανωτάτων Ελλήνων αξιωματικών οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν στη Βεγγάζη το 2020.
Αν και αρχικά οι ελληνικές Αρχές αρνούνταν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το drone, στενότατος συνεργάτης του στρατηγού Χαφτάρ επιβεβαίωσε τη συνεργασία Λίβυων στρατιωτικών με Έλληνες αξιωματούχους.
«Η μεταφορά συγκεκριμένων κομματιών και μια επί τόπου επιθεώρηση ενός ΜΕΑ πραγματοποιήθηκε στη Βεγγάζη και η εμπειρία μας από την παρεμβολή και κατάρριψή του μεταφέρθηκε στην Ελληνική πολεμική Αεροπορία. Μεταφέρθηκε επίσης η εμπειρία μας με την τουρκική αεράμυνα και τα θωρακισμένα οχήματα Kirbi. Το Γενικό Επιτελείο του Λιβυκού Στρατού έδωσε εντολές για πλήρη συνεργασία σε επίπεδο στρατιωτικό και πληροφοριών με την Ελλάδα και αυτό ενισχύθηκε και προς τούτο υπήρξε και πίεση από τους αρχηγούς των φυλών της Κυρηναϊκής», είπε πηγή από το περιβάλλον του στρατηγού Χαφτάρ.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα που διαψεύδει το ΥΕΘΑ, Έλληνες αξιωματικοί μετέβησαν στη Βεγγάζη τον Ιούλιο του 2020 όπου επιθεώρησαν ένα καταρριφθέν τουρκικό drone.
Αφού απέσπασαν κομμάτια της ατράκτου, του εγκεφάλου και τον κινητήρα του ΜΕΑ, τα φόρτωσαν όλα καμουφλαρισμένα ανάμεσα σε ψαροκασέλες και με τη βοήθεια ενός αλιευτικό σκάφους, έφτασαν σε ελληνικό λιμάνι.
Σε όλη την επιχείρηση της μεταφοράς, αρωγός στάθηκε το Ισραήλ, το οποίο βοήθησε να μην γίνει τίποτα αντιληπτό από την τουρκική πλευρά.
Το drone φέρεται να μεταφέρθηκε σε εγκαταστάσεις κοντά στην Αθήνα, όπου αναλύθηκε και πλέον αποτελεί μέτρο της αντι-drone τεχνολογίας που έχει αναπτύξει η χώρα μας.