Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το περιστατικό που αποκάλυψε στο Open ο διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.
Όπως είπε, γιατρός έχασε τις αισθήσεις της από υπερκόπωση και μεταφέρθηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για να λάβει ιατρική φροντίδα.
«Δεν είμαστε καλά. Να σας πω πως τελειώνουμε (σ.σ. την εφημερία); Πενήντα εισαγωγές περίπου μέχρι πριν από λίγο. Έχουν γεμίσει όλες οι απλές κλίνες στο νοσοκομείο μας. Μεγάλη προσέλευση. Πολύ μεγάλη διασπορά. 100% η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να διασωληνώσουμε κάποιον στους θαλάμους ή τα χειρουργεία. Η πίεση όμως είναι αφόρητη. Μία συνάδελφός μου έχασε τις αισθήσεις της κατά τη διάρκεια της νύχτας. Απόψε. Και χρειάστηκε να τη μεταφέρουμε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για πρώτες βοήθειες. Μεγάλη εξουθένωση του προσωπικού. Έξω από τα όρια, όχι στα όρια. Και από την άλλη μεριά μεγάλη απογοήτευση που δεν βρίσκεται ένα κονδύλιο γι’ αυτούς τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Όχι μόνο για μας τους γιατρούς, κυρίως για τους νοσηλευτές. Όχι για τίποτα άλλο, αλλά γιατί αυτό το μπόνους ένα πριμ που σημαίνει μία παραγωγικότητα έξω από κάθε λογική δική σας. Δεν την έχετε δει. Δεν την ζείτε την κατάσταση μέσα στα νοσοκομεία. Άνθρωποι που χάσανε τον ύπνο τους. Νοσήσανε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Μετανιωμένοι οι ανεμβολίαστοι»
Ο κύριος Καπραβέλος επισήμανε: «Οι ασθενείς είναι 50-60 ετών. Αυτούς που βάλαμε χθες με κορεσμό κάτω από 90. Με δύσπνοιες δηλαδή σοβαρές περιπτώσεις. Η πανδημία, αυτό που βλέπετε σε όλη την Ευρώπη καλπάζει, δείχνει τα δόντια της. Το είπαμε το καλοκαίρι ότι η μετάλλαξη αυτή δεν είναι να τη χειρίζεσαι με απλούς, ήπιους τρόπους. Είναι μία πολύ μεταδοτική μετάλλαξη. Η ανίχνευση που κάνουμε εμείς, βλέπουμε ολόκληρες οικογένειες να νοσούν αυτή τη στιγμή. Η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη. Ας ελπίσουμε τα νέα μέτρα να εφαρμοστούν με αυστηρότητα μήπως ανακόψουμε το κύμα και μετριάσουμε την τραγωδία».
«Ελπίζουμε να ανακόψουμε το κύμα. Είναι καταστροφή αν το αφήσουμε. Και αφορά τους ανεμβολίαστους. Οι άνθρωποι που έρχονται ανεμβολίαστοι, είναι μετανιωμένοι. Μας λένε: “Δεν περιμέναμε”, “Φοβόμασταν να το κάνουμε”, “Είχαμε πληροφορίες αντίθετες”. Αυτά τα γνωστά τα οποία δηλητηριάζουν τη σχέση του γιατρού με τον ασθενή και τον πολίτη. Πάνε να καταργήσουν αυτή την ευαίσθητη σχέση. Η παραπληροφόρηση αφήνεται ελεύθερη να οργιάζει στο διαδίκτυο», σημείωσε τέλος.