Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στον απόηχο των μηνυμάτων του πρωθυπουργού προς την Άγκυρα από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
Διαβάστε ακόμα: Οικονόμου: Δεν θα γίνει συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
Σχολιάζοντας τα μηνύματα προς την Τουρκία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτακη από το βήμα του ΟΗΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Η Τουρκία είναι απολύτως προβλέψιμη στις κινήσεις της. Και όταν οι επιδιώξεις της στη διεθνή σκηνή φαίνεται να της βγαίνουν, αλλά και όταν φαίνεται να μην της βγαίνουν. Το ζήτημα δεν είναι το τι σχεδιάζει και τι κάνει η Τουρκία, το ζήτημα είναι πως η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι προετοιμασμένη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση. Και αν κάτι μας δίδαξε η περυσινή ιστορία είναι ότι καταφέραμε (…) να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια».
Ο κ. Οικονόμου, τόνισε πως «είμαστε πολύ καθαροί με την Τουρκία αναφορικά με τις διαφορές μας. Έχουν να κάνουν με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η δική μας πολιτική είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο». Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «αυτό δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς.». Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, τα προγράμματα των δύο ηγετών δεν συνέπεσαν, δεν υπήρχε σχεδιασμός για μια συνάντηση, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ο πρωθυπουργός έφτασε στις ΗΠΑ την Τετάρτη το βράδυ, ενώ ο κ. Ερντογάν ήδη είχε φύγει», εξήγησε.
Σε σχέση με τις νέες τουρκικές προκλήσεις, επεσήμανε πως «η ελληνική διπλωματία αν κάτι κατέστησε σαφές είναι ότι ο σεβασμός στη νομιμότητα στο Αιγαίο δεν είναι μόνο θέμα ελληνοτουρκικής διαφοράς, αλλά θέμα σεβασμού του Δικαίου της Θάλασσας απέναντι στη διεθνή κοινότητα. Όταν έχεις απέναντί σου έναν γείτονα που έχει αναθεωρητική προσέγγιση, προκαλείται μια νευρικότητα που έχει αντανάκλαση στην περιοχή. Η χώρα έχει τις δυνατότητες να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. Η άποψη μας είναι σαφής: Είμαστε στον 21ο αιώνα και τα κράτη έχουν ένα δρόμο για λύση των ζητημάτων: Το διεθνές δίκαιο».