Στο «μάτι» του Εγκέλαδου βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ένα μικρό νησάκι, η Άνυδρος, μία μικρή ακατοίκητη νησίδα των νοτιοανατολικών Κυκλάδων.
Λίγοι γνώριζαν το όνομά της, μέχρι που βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες.
Βρίσκεται στο κέντρο περίπου του θαλάσσιου χώρου που περικλύεται από τα νησιά Σαντορίνη, Αμοργός, Ίος, Ανάφη και Αστυπάλαια και και σχετίζεται με τον «χορό» των Ρίχτερ που καταγράφονται στην περιοχή.
Τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν καταγραφεί εκεί 550 σεισμοί, με το φαινόμενο να βρίσκεται, όπως φαίνεται, σε πλήρη εξέλιξη.
Στην Άνυδρο ή Αμοργοπούλα βρίσκεται το κύριο ρήγμα, που είχε δώσει στην περιοχή το 1956 τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ και είχε ισοπεδώσει τη Σαντορίνη.
Η νησίδα ανήκει στη Τοπική Κοινότητα Αρκεσίνης του δήμου Αμοργού ενώ πριν το 2011 ανήκε στο τοπικό διαμέρισμα Θήρας του Δήμου Θήρας. Η έκτασή της είναι περίπου 1200 στρέμματα και από το 1860 είναι ιδιόκτητο νησί.
Το μικρό νησάκι, μπορεί πλέον να είναι ακατοίκητο αλλά κάποτε ζούσαν άνθρωποι. Δεν πρόκειται για μεγάλο αριθμό ανθρώπων, ή έστω μια οικογένεια, αλλά για δύο μικρά παιδιά, που οι γονείς τους είχαν στείλει εκεί να ζήσουν μόνα τους.
Το νησί είναι απομονωμένο και έχει χαρακτηριστεί βιότοπος CORINE. Απαντώνται φυτά ενδημικά των Κυκλάδων, όπως τα Allium luteolum, Fibigia lunarioides, Origanum calcaratum, Pimpinella pretenderis και Trigonella rechingeri και δύο σπάνια είδη ερπετών, το Cyrtodactylus kotschyi solerii x saronicus και το σιλιβούτι της Αμοργού (Podarcis erhardii amorgensis).