Το μότο τους από το 2016 είναι ότι οι «συνέργειες είναι η δύναμή μας». Και το απέδειξαν περίτρανα αφού το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής μασκών «ανάβει τις μηχανές του» στη Λάρισα, με μπροστάρηδες δυο δυναμικούς επιχειρηματίες, τον Αχιλλέα Νταβέλη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών καθώς και Πρόεδρο του Κέντρου Αποκατάστασης «Αnimus», και τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου και Βιομηχάνων και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Lariplast» Γιάννη Τσερέπα.
Κατάφεραν και «χτύπησαν» μέσα από δημοπρασία τις δύο από τις τρεις πιστοποιημένες γραμμές που ήταν διαθέσιμες στην Κίνα, επιβεβαιώνοντας τρανταχτά ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει φωνή και τόλμη.
Μιλώντας στο usay.gr ο Αχιλλέας Νταβέλης, μας είπε ότι η συναρμολόγηση των γραμμών παραγωγής ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται το Σάββατο, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα , θα αρχίσουν να παράγονται καθημερινά 300.000 μάσκες.
Κατάφεραν να «εξολοθρεύσουν» τη γραφειοκρατία αφού η όλη επένδυση στήθηκε σε λιγότερο από ένα μήνα. Μέσα από το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού, όπως μας είπε ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ, τη συμβολή των Υπουργών Βασίλη Κικίλια και Άδωνι Γεωργιάδη, και την καθοριστική στήριξη του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο usay. gr ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ και διευθύνων σύμβουλος του «Animus» μας εξηγεί πως αποφάσισε να επενδύσει ατομικά και όχι εταιρικά σε αυτή την επιχειρηματικά πρωτόγνωρη κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα , μας εξομολογείται γιατί δε θέλει να «διαδηλώνει» πράξεις που έχουν να κάνουν με το ψυχικό του επίπεδο, αφού είναι γνωστή στους περισσότερους η συμβολή του στον κοινωνισμό εδώ και χρόνια, ενώ μας δίνει τα δικά του μηνύματα για την επόμενη μέρα της πανδημίας, σε ότι αφορά την κοινωνία και την οικονομία της χώρας.
Κύριε Νταβέλη συμμετέχετε προσωπικά σε αυτό το μεγαλειώδες επιχειρηματικό εγχείρημα, ως άνθρωπος πάνω από όλα που βλέπει μπροστά του τον πολίτη και τη ασφάλειά του. Πως σκεφτήκατε αυτή την κίνηση;
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε κυρίως μέσα από την υγειονομική αντίληψη. Εμείς σαν ένας όμιλος υγείας έχοντας τη γνώση καταρχήν, και βλέποντας τα γεωγραφικά δεδομένα παγκοσμίως, και με κάποια πληροφόρηση κυρίως από το εξωτερικό, γιατί προ 70 ημερών δεν υπήρχε καν η έννοια του κορωνοϊού στη χώρα, αντιληφθήκαμε πριν κηρυχθεί ο πλανήτης σε κατάσταση πανδημίας, ότι τα πράγματα ήταν σοβαρά.
Ήμασταν πεπεισμένοι, Βλέποντας τη συμπεριφορά των ασιατικών λαών σε σχέση με την τοπική επιδημία της Κίνας και των όμορων κρατών στο τι γινόταν με το θέμα της μάσκας. Αρχίσαμε να φανταζόμαστε ένα πλανήτη, επιτρέψτε μου την έκφραση με μασκοφόρους. Αυτή ήταν η εικόνα που αρχίσαμε να διαμορφώνουμε στον εγκέφαλό μας. Κάνοντας μία έρευνα αγοράς και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, διαπιστώσαμε με τρόμο, ότι η προηγμένη δυτική Ευρώπη δεν ασχολούνταν με τέτοιες φθηνές business να το πω έτσι, η δε χώρα μας η οποία είναι εξόχως αντιπαραγωγική σε πολλά βασικά αγαθά, μία χώρα που εισάγει το 80-90% των τροφίμων της, πολλώ δε μάλλον, αν έσκαζε μια τέτοια υγειονομική κρίση χωρίς καν να υπάρχει υποψία στην έννοια της υγειονομικής μάσκας, αντιλαμβάνεστε ότι η εξάρτηση από χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία, θα ήταν όχι στο 100%, ακόμη χειρότερα, γιατί ήταν ήδη γνωστό, ξεκινώντας η επιδημία στην Κίνα, ότι άρχισε το κράτος να σκέφτεται να δεσμεύσει ποσότητες που πήγαιναν για εξαγωγή.
Ποιες ήταν οι επόμενες κινήσεις σας , μαζί με το συνεργάτη σας, και πως φτάσατε τελικά να στήσετε ένα εργοστάσιο ελληνικών μασκών σε λιγότερο από ένα μήνα;
Αρχίσαμε λοιπόν να πιστεύουμε ότι ίσως έχει ενδιαφέρον να πάμε σε μια παραγωγική επένδυση αυτού του χαρακτήρα. Αφού κατοχυρώσαμε τις πιστοποιημένες γραμμές παραγωγής μέσα από δημοπρασία, όπου συμμετείχαν επίδοξοι αγοραστές από Γερμανία και Αμερική, τα στήσαμε όλα σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο από ένα μήνα, ξεπερνώντας γραφειοκρατικούς σκοπέλους που σε άλλες περιπτώσεις θα χρειαζόταν μήνες, χρόνια. Το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού, των Υπουργών Υγείας και Ανάπτυξης, καθώς και η μάχη που έδωσε με τη γραφειοκρατία ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, «εξολόθρευσαν» όλα τα εμπόδια.
Μάλιστα για να μη χάσουμε ένα ακόμη μήνα, δεν υπολογίσαμε το κόστος της αερομεταφοράς με Cargo που ήταν άλλες 50.000 ευρώ, και φέραμε τα μηχανήματα στη χώρα μέσα σε 48 ώρες. Διότι η αγωνία της ελληνικής κυβέρνησης και της πολιτείας ήταν να ξεκινήσει γρήγορα η παραγωγή. Και θα ξεκινήσει με 300.000 τεμάχια την ημέρα από την επόμενη βδομάδα.
Δε μιλάτε σχεδόν ποτέ για την ευαισθησία που έχετε ως άνθρωπος και επιχειρηματίας απέναντι στο συνάνθρωπο. Οι περισσότεροι όμως την ανιδιοτελή προσφορά σας στους πολίτες που χρειάστηκαν στήριξη στον τομέα της υγείας. Θυμόμαστε όλοι τη Μυρτώ, την Άσπα που νοσηλεύτηκαν στο «Animus»…..
Στις δύσκολες στιγμές, ο καθένας κρίνεται για αυτό που αποφασίζει να κάνει. Έχω μία άποψη την οποία, σας την παραθέτω αλλά δεν είναι αντικείμενο αναφοράς. Ο καθένας από μας, όταν θέλει να κάνει κάτι, σε ψυχικό επίπεδο, δεν το «διαδηλώνει». Συνεπώς όσες φορές ερωτούμαι για τέτοιου είδους ενέργειες, θεωρώ ότι ο καθένας καταλαβαίνει, ότι καταλαβαίνει…
Την εποχή που οι νεκροί μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες παρελαύνουν με απίστευτη θλίψη και πόνο για όλους μας, με ενοχλεί πάρα πολύ, ότι περισσότερο η λιγότερο επιφανείς συμπολίτες μας, ψάχνουν αφορμή, στην ανεπάρκεια και στην ανασφάλεια που προκαλεί ο κορωνοϊός για να έχουν κοινωνική παρουσία, δηλώνοντας εκκωφαντικά τη φιλανθρωπία τους. Ενώ έχουμε μια πλανητική και ανθρωπιστική κρίση, βλέπεις ότι δυστυχώς το ανθρώπινο δαιμόνιο προσπαθεί ακόμη και σε αυτή την κρίση να προβάλλει το εγώ του. Σε μια εποχή που θριαμβεύει το εμείς. Και μας συρρικνώνει όλους. Η κοινωνική αλληλεγγύη και η φιλανθρωπία που για μένα είναι ποινικά κολάσιμη έννοια , η λέξη φιλανθρωπία για μένα δεν υφίσταται, για μένα υπάρχει η έννοια του κοινωνισμού. Τι θα πει ελεημοσύνη και φιλανθρωπία; Αν κάποιος είναι κοινωνικά αδύναμος, εφόσον εμείς έχουμε μια δυνατότητα περαιτέρω, θα σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα χωρίς να το «διαδηλώσουμε». Όταν το φέρουμε σε κατάσταση φιλανθρωπίας, η ελεημοσύνης τον έχουμε ευτελίσει ως άνθρωπο.
Είστε ένας πανίσχυρος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Ποιο είναι το μήνυμά σας για την επόμενη μέρα;
Το στοίχημα της επόμενης μέρας, μετά την πανδημία και την υγειονομική κρίση, είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση, η οποία θα πρέπει να προκύψει μέσα από ένα γενναίο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τις παραγωγικές επιχειρήσεις. Έχει τεράστια σημασία ακόμη και το τελευταίο ευρώ να πάει για παραγωγή πλούτου και όχι για άσκοπες ενέργειες. Δε θα διαμαρτυρηθώ ούτε για τα 800 ευρώ, ούτε για τα 600 του έγκλειστου κόσμου που είναι άκρως απαραίτητα για να επιβιώσει , αλλά θα πρέπει να καταλάβουν οι Έλληνες την επόμενη μέρα, για να μπορέσει σταθεί η οικονομία και η κοινωνία στα πόδια, ότι πρέπει να διασωθούν οι επιχειρήσεις και να παράξουν. Οι παραγωγικές, όχι οι παθητικές .
Δεν έχουμε την πολυτέλεια σε μια ύφεση που μπορεί να είναι και σε διψήφιο αριθμό και το απεύχομαι, και το τελευταίο μας ευρώ να πηγαίνει για αντιπαραγωγικούς σκοπούς. Όλα τα χρήματα πρέπει να πιάσουν τόπο, ειδικά αυτή τη φορά. Στο παράδειγμα της μάσκας, ο Έλληνας αυτή τη στιγμή μπορεί να αγοράζει από δέκα αλήτες που κάνουν αισχροκέρδεια, χονδρέμπορους στην ελληνική αγορά που πουλάνε κινέζικες μάσκες χωρίς πιστοποιητικά και η προστασία τους, δεν είναι καν στο 20%. Τις πουλάνε 2,5 ευρώ… αυτό είναι αλητεία. Η μάσκα θα είναι ένα προϊόν πλέον ευρείας κατανάλωσης, και θα πρέπει να έχει ένα κόστος που να μην το σκέφτεται ο πολίτης. Φαντάζεστε να πάτε να πάρετε το γάλα ή το ψωμί με 10 ευρώ;
Καθίσταται να προστατευθεί ο καθένας μας για όσο καιρό χρειαστεί, μακάρι και αυτό το λέω εις βάρος της δικής μας επιχειρηματικής κίνησης, να τελείωναν τα πάντα σε ένα μήνα.