Το «πράσινο» φως για να διεκδικήσει η χώρα μας αποζημίωση από την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία της Novartis έχει δώσει σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και για τον λόγο αυτό εξετάζονται τα κατάλληλα νομικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για τη συγκεκριμένη κίνηση.
Οι επιλογές που έχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση για να διεκδικήσει χρήματα είναι τρεις: είτε θα προσφύγει το ελληνικό Δημόσιο στα δικαστήρια ακόμη και εάν αναλώσει αρκετό χρόνο μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση, είτε να ζητήσει μια διαδικασία μεσολάβησης είτε να κινηθεί μια διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού όπως έγινε με τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των Η.Π.Α. έριξε φως στις πρακτικές της ελβετικής εταιρείας.
Θυμίζουμε ότι η αμερικανική Επιτροπή ανακοίνωσε προ ημερών ότι η Novartis AG συμφώνησε να πληρώσει ποσό άνω των 112 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να διευθετήσει τις κατηγορίες για παραβίαση λογιστικών βιβλίων και αρχείων καθώς επίσης και των εσωτερικών λογιστικών ελέγχων.
Άλλωστε η Novartis παραδέχτηκε ότι είχε εφαρμόσει αθέμιτες πρακτικές και στη χώρα μας για την πληρωμή ταξιδιών σε γιατρούς προκειμένου να παρακολουθήσουν συνέδρια με σκοπό την καλύτερη διείσδυση των προϊόντων της στην ελληνική αγορά καθώς επίσης και την πληρωμή επιδημιολογικών μελετών σε γιατρούς για τον ίδιο λόγο.
Πάνω σε αυτές τις παραδοχές θα πατήσει και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς για την διεκδίκηση των χρημάτων.
Ειδικά για την Ελλάδα, το κείμενο του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ Novartis και αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων τα εξής: «Η δικαιοχρησία Ophtha της Νovartis Greece καταχράστηκε χορηγίες διεθνών συνεδρίων προκειμένου να εξαναγκάσει επαγγελματίες του τομέα υγείας να συνταγογραφούν το Lucentis, ένα φάρμακο που διαθέτει η Novartis Greece.
Η Novartis Greece στόχευσε κατά κύριο λόγο τους Έλληνες επαγγελματίες υγείας, τους οποίους διόρισε ως “Κύριους Διαμορφωτές Γνώμης” (KOL) και κατέβαλε τις δαπάνες τους προκειμένου να συμμετέχουν σε συνέδρια με κόστος άνω των 5 χιλ. δολ. ανά ιατρό».
Εσωτερικά μνημόνια που συνέταξαν μέλη της Ophtha της Novartis Greece αναφέρουν συζητήσεις για τη χρήση διεθνών συνεδρίων και περιγράφουν την ανάγκη ενίσχυσης της πίεσης στους επαγγελματίες υγείας ώστε να συνταγογραφούν Lucentis, τονίζοντάς τους ότι «η συμμετοχή τους σε συγκεκριμένα συνέδρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα ματαιωθεί εφόσον οι πωλήσεις δεν βελτιωθούν σημαντικά».