slider, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Άρση lockdown: Όλα όσα αλλάζουν στη ζωή μας από το Σάββατο – Ποιες δραστηριότητες ανοίγουν και πότε

Σταδιακή επιστροφή σε ρυθμούς κανονικότητας, με άνοιγμα και νέων δραστηριοτήτων από το Σάββατο 8 Μαΐου, και με ορίζοντα την επανεκκίνηση του τουρισμού στις 15 Μαΐου που αποτελεί και το μεγάλο «στοίχημα» ώστε να τονωθεί η οικονομία. Η επιτροπή των ειδικών, που συνεδρίασε σήμερα, άναψε το «πράσινο φως» για επιπλέον ανάσες ελευθερίας, έπειτα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης, που προκάλεσε πολλά χαμόγελα και κλίμα αισιοδοξίας. Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, φαίνεται πως επέτρεψε στους ειδικούς να εισηγηθούν την άρση κι άλλων περιοριστικών μέτρων. Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν, όμως, ότι ο κορονοϊός «είναι εδώ» και ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τοπικές επιδημίες, ενώ υπογραμμίζουν πως τις επιπτώσεις από τις ημέρες του Πάσχα δεν τις έχουμε δει ακόμα.

Πάντως, με τα έως τώρα δεδομένα, διατηρείται το ραντεβού στο λιανεμπόριο, με την Βάνα Παπαευαγγέλου να επισημαίνει ότι «προς το παρόν η τήρησή του είναι σημαντική καθώς το μέτρο μειώνει σημαντικό τον συγχρωτισμό». Επίσης, διατηρείται το sms για τις μετακινήσεις, με τον ΝίκοΧαρδαλιά να επισημαίνει ότι «η άρση των μέτρων θα γίνεται σταδιακά, μέσα από ένα συγκεκριμένο πλάνο και με απόλυτη προσήλωση στα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε ημέρας». «Βήμα-βήμα θα αφήνουμε πίσω μας όλα αυτά τα μέτρα που έχουμε χρησιμοποιήσει ως εργαλεία καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας», σημείωσε.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν γνωστοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες και τις ανακοινώσεις που έκανε την Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς, από το Σάββατο 8 Μαΐου ανοίγουν κι άλλες δραστηριότητες, ενώ επανεκκινούν τόσο ο πολιτισμός όσο και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός.

 

 

Αναλυτικά, τι ανοίγει και πότε
Σάββατο 8 Μαΐου:

– Μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

– Επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

Δευτέρα 10 Μαΐου:

– Επανέρχεται η δια ζώσης διδασκαλία σε όλες τις σχολικές βαθμίδες.

– Επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

– Επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

– Ξεκινούν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (εφήβων – νεανίδων, παίδων – κορασιδών) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.

– Μπορούν να κάνουν χρήση κολυμβητηρίων και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ.

Βασική προϋπόθεση αποτελεί η μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού χωρητικότητας των κολυμβητηρίων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες αποστάσεων, ενώ οι αθλούμενοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα κολυμβητήρια σε ώρες που δεν αθλούνται σε αυτά επαγγελματίες αθλητές. Το πρόγραμμα ορίζεται με ευθύνη της διοίκησης κάθε κολυμβητηρίου.

Παρασκευή 14 Μαΐου:

– Ανοίγουν τα μουσεία με βάση το υφιστάμενο υγειονομικό πρωτόκολλο.

 

Σάββατο 15 Μαΐου:

– Ανοίγει ο τουρισμός.

– Απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

– Ξεκινούν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

Δευτέρα 17 Μαΐου:

– Ανοίγουν οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

– Επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

– Επαναλειτουργούν τα ωδεία με αναλογία 1 προς 1 από τις 17 Μαΐου.

– Επαναλειτουργούν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως δέκα (10) ατόμων για 3 εβδομάδες.

 

 

 

Παρασκευή 21 Μαΐου:

– Ανοίγουν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%.

Παρασκευή 28 Μαΐου:

– Επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους. Αφορά μόνο καθήμενους με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% και με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

Τρίτη 1 Ιουνίου:

– Ξεκινούν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

– Ξεκινούν οι προπονήσεις για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα).

Δευτέρα 7 Ιουνίου:

-Ξεκινούν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.

– Εναρξη των ιπποδρομιών στον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου καθώς οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές και μόνο με τους απολύτως απαραίτητους συντελεστές.

Σημειώνεται ότι για τα ιδιωτικά γυμναστήρια θα μελετηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στην ΓΓΑ για παρατηρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξης τους π.χ. στην αρχή πιλοτικά μόνο με εμβολιασμένους πολίτες.

 

Οι περιοχές που μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Τον επικαιροποιημένο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου καταγράφεται σε μόλις δέκα περιφερειακές ενότητες της χώρας, σε τρεις παραμένει σταθερό, ενώ σε 61 -μεταξύ των οποίων η Αττική και η Θεσσαλονίκη – υποχωρεί.

Σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται στον δήμο Βισαλτίας της Π.Ε. Σερρών και στον δήμο Μεσολογγίου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανία, γεγονός που οδήγησε την Επιτροπή των ειδικών να ταχθεί ομόφωνα υπέρ της ένταξης αυτών των περιοχών στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») από το Σάββατο το πρωί. «Ιδιαίτερα στο Μεσολόγγι παρατηρείται δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες μια επιθετική, εκθετική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, τα οποία έχουν αυξηθεί σε 233, όταν στις 27 Απριλίου ήταν 49. Έχουν δηλαδή σχεδόν πενταπλασιαστεί μέσα σε δέκα μέρες. Η κατάσταση στο Μεσολόγγι καθώς και στις γύρω περιοχές, όπως το Αγρίνιο κα το Αιτωλικό δείχνει εξαιρετικά ανησυχητική με μεγάλη διασπορά και πολλές συρροές μέσα στην κοινότητα. Καλούμε τόσο τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου, του Αγρινίου και του Αιτωλικού όσο και της Καλύμνου να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να επιμείνουν στην καθολική και απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων χωρίς δικαιολογίες και εκπτώσεις. Η κατάσταση ειδικά σε αυτές τις δύο περιοχές είναι εξαιρετικά επικίνδυνη» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν η Περιφέρεια Αττική (εκτός από τους Δήμους Αγκριστρίου, Ύδρα, Κυθήρων και Σπετσών ), οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Κοζάνης, Θάσου, Καβάλας, Λέσβου, ο δήμος Φαιστού στην Π.Ε. Ηρακλείου, οι δήμοι Σερρών και Αμφίπολης της Π.Ε. Σερρών, ο δήμος Καστοριάς, ο δήμος Ξάνθης, οι δήμοι Μαρωνείας, Σαπών και Ιάσμου της Π.Ε. Ροδόπης και ο δήμος Βόλου της Π.Ε. Μαγνησίας.

 

 

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι η Κάλυμνος μέχρι τη Δευτέρα 17/5 βρίσκεται σε καθολικό lockdown. «Σημειώνεται ότι με δεδομένη την ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση του δήμου Καλυμνίων η επιτροπή εισηγήθηκε την αναστολή λειτουργίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στον δήμο. Άρα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στην Κάλυμνο από τη Δευτέρα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τέλος, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, σε καθολικό lockdown αντίστοιχο της Καλύμνου μπαίνει από αύριο το πρωί και ο οικισμός Καστανιών της δημοτικής ενότητας Βύσσας του δήμου Ορεστιάδας της Π.Ε. Έβρου. Τα αποτελέσματα των σημερινών και χθεσινών τεστ ήταν πραγματικά ανησυχητικά με ποσοστά θετικότητας που ξεπερνούν σχεδόν το 15%» είπε.

Λόγω βελτίωσης της επιδημιολογικής τους εικόνας, η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα κατέβουν επίπεδο, να βγουν από το «βαθύ κόκκινο» και να ενταχθούν στο «κόκκινο» από τη Δευτέρα οι εξής περιοχές: η Π.Ε. Χαλκιδικής, ο δήμος Διδυμοτείχου, οι δήμοι Πέλλας, Έδεσσας και Αλμωπίας της Π.Ε. Πέλλας, ο δήμος Σιντικής της Π.Ε. Σερρών, ο δήμος Ορεστίδας της Π.Ε. Καστοριάς, ο δήμος Διρφύων Μεσσαπίων της Π.Ε. Ευβοίας, οι δήμοι Αιγιαλείας, Δυτικής Αχαΐας και Καλαβρύτων της Π.Ε. Αχαΐας, ο δήμος Ήλιδας της Π.Ε. Ηλείας, οι δήμοι Μεγαλόπολης, Νότιας Κυνουρίας, Βόρειας Κυνουρίας και Γορτυνίας της Π.Ε. Αρκαδίας. Επίσης, κατεβαίνουν στο «βαθύ κόκκινο» οι δήμοι Λουτρακίου, Αγίων Θεοδώρων, Βέλου-Βόχας, και Νεμέας της Π.Ε. Κορινθίας, οι δήμοι Μυλοποτάμου και Αμαρίου της Π.Ε. Ρεθύμνου, καθώς και οι δήμοι Χανίων και Κισάμου της Π.Ε. Χανίων.