slider

Χωρίς συμφωνία αποχωρούν οι δανειστές και επιστρέφουν μετά το Πάσχα των Καθολικών

Χωρίς συμφωνία στα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης αποχωρούν οι δανειστές από την Αθήνα.

Αύριο το απόγευμα θα αναχωρήσουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών και αναμένεται να επιστρέψουν μετά από τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου). Στο μεσοδιάστημα θα συνεχιστούν οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων, καθώς και τηλεδιασκέψεις, εφόσον αυτές χρειαστούν, σε κορυφαίο επίπεδο.

Αυτό ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης, σύμφωνα επίσης με τον οποίο αύριο αναμένεται να υπάρξει συνάντηση για το ασφαλιστικό και πιθανόν για το «κλείσιμο» αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων.

Ο κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε, παράλληλα, ότι υπάρχει συμφωνία/σύγκλιση σε σημεία – κλειδιά του ασφαλιστικού και σχεδόν πλήρης συμφωνία για το φορολογικό.

Την Κυριακή θα γίνει ακόμη μια συνάντηση του κουαρτέτου με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για το συνταξιοδοτικό, χωρίς όμως να διαφαίνεται προοπτική σύγκλισης απόψεων.

«Δεν πάμε για να κλείσουμε αύριο» δήλωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι στα θέματα αρμοδιότητάς του παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των πιστωτών σε δύο θέματα: Την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων. 

Ενστάσεις προβάλλουν οι Θεσμοί και για την έκπτωση στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών που έχει προτείνει η κυβέρνηση, ζητώντας περισσότερο ποσοτικοποιημένα στοιχεία. 

Το πρωί του Σαββάτου, πριν ξεκινήσει ο γύρος των συνομιλιών στο ξενοδοχείο Χίλτον, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας έλεγαν ότι η εμπλοκή που σημειώθηκε την Παρασκευή με το ΔΝΤ, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο το μέτωπο του ασφαλιστικού. «Δεν υπάρχει περιθώριο για νέες υποχωρήσεις» τόνισαν.

Στις 11.30 πμ περίπου πέρασαν το κατώφλι του Χίλτον ο υπ. Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος μαζί με τον υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο. 

Η κυβέρνηση πιέζεται να δεχθεί δραστικές μειώσεις στην εθνική σύνταξη, στις επικουρικές και στα ποσοστά αναπλήρωσης ενώ το ΔΝΤ ως αντιστάθμισμα φαίνεται ότι δέχεται μερική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι δανειστές ζητούν «μετρήσιμα» αποτελέσματα περικοπής συνταξιοδοτικής δαπάνης όπως είναι η μείωση της εθνικής σύνταξης από τα 384 ευρώ στα 320-340 παράγει δαπάνης και η των μείωση των επικουρικών συντάξεων έως και 40%. Αντίθετα αμφισβητούν ότι η εξοικονόμηση της δαπάνης από τη μείωση του πλαφόν των υψηλών και πολλαπλών συντάξεων αποφέρει 200 εκ. ευρώ όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς ,η απόδοση δεν υπερβαίνει τα 35 εκ ευρώ καθώς μόνο 50.000 συνταξιούχοι εισπράττουν σήμερα συντάξεις άνω των 2000 ευρώ, αθροιστικά (κύριες + επικουρικές).

Πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος διέψευσε ότι η εθνική σύνταξη θα μειωθεί στα 288 ευρώ. «Δεν ξέρω πού τα βρίσκετε αυτά, δεν απηχούν το κλίμα των συζητήσεων» παρατήρησε ο υπουργός Εργασίας.