Στο 35% καταγράφει την εκτίμηση ψήφου για τη ΝΔ η Pulse, στην δημοσκόπησή της για το διάστημα 30 Μαρτίου – 3 Απριλίου, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Σκάι. Το κυβερνών κόμμα κερδίζει μία μονάδα στην πρόθεση ψήφου, σε σχέση με το προηγούμενο δεκαπενθήμερο – και σύμφωνα με την εταιρεία «σβήνει» το ένα τρίτο της απώλειας που είχε μετά την τραγωδία στα Τέμπη.
Στα ίδια ποσοστά , σε σχέση με την τελευταία έρευνα της ίδιας εταιρείας, μετρήθηκαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, η ΝΔ ανεβαίνει 4 μονάδες στην παράσταση νίκης και φθάνει στο 52%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μόλις μία και φτάνει στο 28%.
Στο σενάριο εξακομματικής Βουλής με 8,5% στα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής, η Pulse υπολογίζει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν με τα ποσοστά που τους δίνει στην εκτίμηση ψήφου να σχηματίσουν κυβέρνηση με 152 βουλευτές, ενώ η αριθμητική αποκλείει τον σχηματισμό «κυβέρνησης ηττημένων» καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25 συγκεντρώνουν μόλις 149 έδρες. Υπενθυμίζεται ότι πριν από την τραγωδία στα Τέμπη, στην δημοσκόπηση του Ιανουαρίου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τα τότε ποσοστά της εκτίμησης ψήφου εμφανίζονταν να σχηματίζουν κυβέρνηση με 166 βουλευτές.
Σε ό,τι αφορά τι θα ήθελαν οι ψηφοφόροι στον πρώτο γύρο των εκλογών , το 36% ζητά να γίνει προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας και αν αποτύχει να γίνουν δεύτερες εκλογές, το 33% επιθυμεί νέα προσφυγή στις κάλπες και το 22% λέει ότι πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση «πάση θυσία», προκειμένου να αποφευχθούν οι δεύτερες εκλογές.
Η πρόθεση ψήφου
Στην «καθαρή» πρόθεση ψήφου, χωρίς αναγωγές, η ΝΔ μετρήθηκε στο 29,5% , o ΣΥΡΙΖΑ στο 25% , το ΠΑΣΟΚ στο 9,5%, το ΚΚΕ στο 5,5%, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25 στο 3,5% και το «άλλο κόμμα» στο 4%, από 4,5% στα μέσα Μαρτίου.
Ως καλύτερη επιλογή για την πρωθυπουργία εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36%, διατηρώντας προβάδισμα 11 μονάδων από τον Αλέξη Τσίπρα που μετρήθηκε στο 25%, ενώ 11% δηλώνει ότι θα προτιμούσε τη «λύση Ανδρουλάκη» , δηλαδή μία κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό ένα πολιτικό στέλεχος που δεν θα είναι ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Τσίπρας.
Το προβάδισμα Μητσοτάκη και το «χάσμα γενεών»
Ο πρωθυπουργός προηγείται με συντριπτικά ποσοστά μεταξύ εκείνων που δηλώνουν δεξιοί, κεντροδεξιοί ή κεντρώοι, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει μεγάλο προβάδισμα μεταξύ εκείνων που δηλώνουν κεντροαριστεροί ή αριστεροί. Σημαντικό ποσοστό – 18% – συγκεντρώνει η «πρόταση Ανδρουλάκη» στο κεντρώο και στο κεντροαριστερό ακροατήριο.
Είναι ενδιαφέρον ότι όσο ανεβαίνει η ηλικία των ψηφοφόρων, τόσο αυξάνεται το ποσοστό εκείνων που επιθυμούν μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ – αντίθετα, στις νεότερες ηλικίες, καταγράφεται κατακερματισμός των προτιμήσεων. Για παράδειγμα, στους άνω των 60 ετών το 47% θέλει αυτοδυναμία ΝΔ, ενώ στις ηλικίες 17 – 29 ετών, αυτοδυναμία ΝΔ θέλει το 15%, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ!
Στο σύνολο πάντως, τo 38% των ψηφοφόρων επιλέγει είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ είτε κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το κυβερνών κόμμα, ενώ το 30% επιλέγει αντίστοιχα τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπάρχει και ένα 7% που θα επιθυμούσε «μεγάλο συνασπισμό» , δηλαδή συγκυβέρνηση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ενδιαφέρον ότι σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της Pulse, ο κ. Μητσοτάκης κερδίζει μία μονάδα και χάνει μία μονάδα ο Αλέξης Τσίπρας, πράγμα που σημαίνει ότι η ψυχολογία του εκλογικού σώματος σταδιακά αλλάζει, με τους πολίτες να επικεντρώνονται σε προβλήματα όπως η κοινωνική πολιτική, η Υγεία, η Παιδεία, η οικονομία . Ωστόσο, η τραγωδία των Τεμπών παραμένει ψηλά στις επιλογές των ψηφοφόρων ως κριτήριο επιλογής κόμματος στις εθνικές εκλογές.