Τρεις βασικούς πυλώνες αλλαγών θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που θα βάζει σε νέα βάση τη διαδικασία χορήγησης ασύλου των προσφύγων στη χώρα μας.
Στόχος αυτής της νομοθετικής ρύθμισης είναι να μπει τέλος σε αυτές τις ατέρμονες διαδικασίες χορήγησης ασύλου και το κυριότερο είναι να μπορέσουν να ξεμπλοκάρουν τις διαδικασίες για να γίνονται όσο γίνεται περισσότερες επαναπροωθήσεις.
Από τέσσερα που είναι τα στάδια για το αίτημα ασύλου γίνονται δύο. Δεν καταργείται η έφεση και το πρώτο στάδιο παραμένει το αίτημα ασύλου στην υπηρεσία ασύλου, ενώ το δεύτερο αίτημα θα είναι στο Διοικητικό Δικαστήριο Καταργούνται οι προσφυγές και οι Επιτροπές Προσφυγών.
Ασφαλής χώρα η Τουρκία. Υπάρχει απόφαση του ΣτΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι από τη Συρία που φτάνουν στην Τουρκία μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματα ασύλου τους εκεί και δεν χρειάζεται να έρθουν στην Ελλάδα για να υποβάλλουν αίτημα ασύλου.
Περιορίζονται τα κριτήρια ευαλωτότητας. Όσοι φτάνουν στα ελληνικά νησιά, το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να κάνουν αίτημα ασύλου και το δέυτερο να πείσουν ότι έχουν χαρακτηριστικά ευάλωτης κοινωνικής ομάδας, γιατί οι ευάλωτες ομάδες εξαιρούνται από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που σημαίνει ότι μέχρι να εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους μπορούν να πάνε στην ενδοχώρα. Αν υπολογίσουμε ότι ένα αίτημα ασύλου θέλει από 20 μέχρι 24 μήνες για να εξεταστεί, σημαίνει ότι για σχεδόν δύο χρόνια ο άνθρωπος αυτός μπορεί να είναι στην ενδοχώρα. Εάν θα τον εντοπίσουν οι αρχές όταν απορριφθεί το αίτημα για να επαναπροωθηθεί στην Τουρκία είναι σπάνιο, σύμφωνα με την αστυνομία, ακόμη και αν υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί.