Σε σημαντική αναδιάρθρωση προχωρά η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των συμβατικών και υβριδικών απειλών της σύγχρονης εποχής.
Σύμφωνα με το νέο Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ. 17/2024) που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέθηκε σε ισχύ στις 4 Απριλίου 2024, προβλέπονται σημαντικές οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το νέο Π.Δ. επέρχεται η πλήρης αναδιάρθρωση της ΕΥΠ στη βάση του ν. 5002/2022, με τον οποίο εκσυγχρονίστηκε το θεσμικό πλαίσιο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και τέθηκαν ιδιαίτερες θεσμικές εγγυήσεις, ενώ παράλληλα τέθηκαν και οι βάσεις για την αναδιοργάνωση της ΕΥΠ.
ΕΥΠ: Στόχος της αναδιάρθρωσης
Οι αλλαγές στοχεύουν στη βελτίωση της επιχειρησιακής της ικανότητας, εστιάζοντας στην ανάπτυξη νέων εσωτερικών δομών και την εισαγωγή καινοτόμων διαδικασιών, με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών στον τομέα της Εθνικής Ασφάλειας.
Ιδρύεται Ακαδημία Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας στην οποία θα γίνεται η θεωρητική εκπαίδευση του πολιτικού προσωπικού που προσλαμβάνεται και το οποίο έχει την ιδιότητα του δόκιμου υπαλλήλου για δύο χρόνια, στη διάρκεια των οποίων υπόκειται σε θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.
Η πρακτική λαμβάνει χώρα στις Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης διενεργούνται τελικές εξετάσεις, ο τρόπος και η διαδικασία των οποίων καθορίζονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ακαδημίας Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας Ε.Υ.Π., τον Κανονισμό Σπουδών και τον Εσωτερικό Κανονισμό της Ε.Υ.Π.
Οι κύριοι πυλώνες της νέας δομής μπορούν να συνοψιστούν στους εξής:
-Στην Ενίσχυση Επιχειρησιακών και Αναλυτικών Δυνατοτήτων
-Διοικητική Αναδιάρθρωση – Εκπαίδευση
-Λογοδοσία και εξωστρέφεια