Περίπου 3 ώρες διήρκησε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό σχετικά με το σχέδιο για τις περιοχές της Αττικής που σαρώθηκαν από τη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα.
Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε ένα σχέδιο 10 σημείων με συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες για την επόμενη μέρα. Μεταξύ άλλων εκπονείται ειδικό σχέδιο αντιπυρικής προστασίας – ανάταξης δασών και ρεμάτων, αναδασώσεις σε 58.0000 στρέμματα και διαχειριστικές – αντιπυρικές μελέτες για όλα τα δάση και τους ορεινούς όγκους.
Επιπλέον, θα γίνουν τοπικά πολεοδομικά σχέδια, ενώ θα δοθούν 2,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση συστημάτων και υποδομών πολιτικής προστασίας. 1 δισ. ευρώ θα δοθεί για την προστασία των δασών.
Τι ζήτησαν οι δήμαρχοι
«Κανένας δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι μια φωτιά η οποία ξεκίνησε από τον Βαρνάβα, πέρασε 50 χλμ, τρία βουνά και τελείωσε στα όρια του Χαλανδρίου», λέει στο MEGA ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.
«Εμείς έχουμε ένα τμήμα του Χαλανδρίου το οποίο μπαίνει μέσα στους πρόποδες του Πεντελικού. (…) Είναι μια περιοχή η οποία εντάχθηκε στο σχέδιο πριν από 20 περίπου χρόνια, έχει και ορισμένα τμήματα εκτός σχεδίου, τα αντιμετωπίσαμε εκεί τα περισσότερα προβλήματα λόγω του ότι υπάρχει πυκνό πευκόφυτο τμήμα και υπάρχει και μια ρεματιά της οποίας εκκρεμεί η διευθέτηση».
Σχετικά με τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ο δήμαρχος της περιοχής λέει:
«Παρουσιάστηκε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο και σε ό,τι αφορά την κρατική αρωγή και σε ό,τι αφορά τις αναδασώσεις και σε ό,τι αφορά τη βοήθεια στους δήμους. Μένει να δούμε τι από αυτά και πόσο γρήγορα θα προχωρήσει. Εγώ επέμεινα πάρα πολύ στη δική μου την τοποθέτηση, στην ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας των περιοχών. Εμείς έχουμε το προνόμιο και τη δυσκολία πλέον ότι είμαστε αποδέκτες και των δύο ρεμάτων που πέρασε η φωτιά. Επέμεινα πάρα πολύ στην ανάγκη μεσοπρόθεσμων ενεργειών έτσι ώστε να ενισχυθεί το δίκτυο ομβρίων υδάτων σε αυτές τις περιοχές για να μην έχουμε πλημμύρες τα επόμενα χρόνια. Ο πρωθυπουργός είπε ότι άκουσε με ενδιαφέρον και με προσοχή και ότι θα υπάρχει κάθε δυνατή αρωγή».