Ατέλειωτο μαύρο τοπίο αποκαλύπτει η σημερινή μέρα στην Κεντρική Εύβοια ανάμεσα σε Ψαχνά, Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι σε μια μοναδική πευκόφυτη δασωμένη περιοχή που λίγο πριν ήταν καταφύγιο της άγριας φύσης. Με τον πλέον τραγικό τρόπο μιλούν για τρομακτική οικολογική.
Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης σημειώθηκε νέα μεγάλη αναζωπύρωση στη χαράδρα μεταξύ των χωριών Μακρυμάλλη και Πλατάνα. Στο σημείο πέφτει όλο το βάρος των πυροσβεστικών δυνάμεων για να μην εξαπλωθεί περαιτέρω το πύρινο μέτωπο. Παρά τις προβλέψεις της ΕΜΥ, οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει στο σημείο και πνέουν 5 με 6 μποφόρ. Η αναζωπύρωση σημειώθηκε στην περιοχή Καμπιά κοντά στην Πλατάνα Ευβοίας.
Πλέον απειλείται και τέταρτο χωριό, η Άτταλη. Συγκεκριμένα οι αναζωπυρώσεις πίσω από το χωριό Πλατάνα είναι έντονη από τις 15:00 και μετά και πλέον η φωτιά απειλεί δασική έκταση και το χωριό Άτταλη.
Υπενθυμίζουμε ότι στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας έφτασαν τα μεσάνυχτα της Τρίτης τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ιταλία, μετά από σχετικό αίτημα της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Προστασίας, για να συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια. Τα ιταλικά αεροσκάφη, μαζί με τα ελληνικά, ξεκίνησαν τη μάχη με τις φλόγες με το πρώτο φως της ημέρας. Αντίθετα, υπήρξε εμπλοκή με τα δύο αεροσκάφη που ζητήθηκαν από την Κροατία και έτσι η χώρα μας κατέθεσε ήδη νέο αίτημα προς την Ισπανία, προκειμένου δύο ακόμα αεροσκάφη να φτάσουν από εκεί.
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν την δική τους μάχη από το έδαφος και τον αέρα για να περιορίσουν τα περιφερειακά μέτωπα που απειλούν να επεκταθούν.
«Η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα. Παραμένουμε όλοι στις θέσεις μας μέχρι να σταματήσει να καίει και το τελευταίο αποκαΐδι», υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Καρακάντζας, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή. Ο ίδιος σημειώνει πως «η Πυροσβεστική προσπαθεί να αντικαταστήσει το προσωπικό που έχει συμπληρώσει πάνω από 36 ώρες στο μέτωπο της φωτιάς, αλλά διατηρεί την ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε συμβαίνει, κυρίως να περιχαρακωθεί η φωτιά στα εξωτερικά της σημεία για να μην κινδυνεύουν οικισμοί από πιθανή επέκταση».
Στο βασικό μέτωπο της πυρκαγιάς, η προσπάθεια που καταβάλλουν τόσο οι εναέριες όσο και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι να ελέγξουν τις εστίες που εντοπίζονται σε απόκρημνη περιοχή κοντά στα λατομεία της ΛΑΡΚΟ. Έχουν γίνει ρίψεις εκατοντάδων τόνων νερού από τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που πετούν συνέχεια πάνω από τη φωτιά, ωστόσο το μέτωπο παραμένει ενεργό καθώς πρόκειται για συμπαγή πευκόφυτη περιοχή.
Ένα άλλο σημείο που δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία οι πυροσβέστες είναι ανατολικά του χωριού Σταυρός το οποίο να θυμίσουμε έχει εκκενωθεί από τη χθεσινή μέρα. Και εκεί έχουμε σημαντικές αναζωπυρώσεις αλλά η παρουσία κυρίως των εναέριων μέσων επιτρέπει στους πυροσβέστες να αισιοδοξούν για την αντιμετώπιση του.
Εκείνο το οποίο επιδιώκουν οι επιτελείς της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αλλά και η ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος είναι μέχρι σήμερα το βράδυ να μπορέσουν να ελέγξουν όλα τα επικίνδυνα περιφερειακά μέτωπα και να οριοθετήσουν τη φωτιά. «Αντίπαλός» τους σε αυτή την προσπάθειας αποτελεί η ένταση των ανέμων που από το μεσημέρι και μετά είναι αυξημένη.
Την ίδια στιγμή τα χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας Στερεάς όσο του Στρατού των ΟΤΑ και της ΛΑΡΚΟ παραμένουν σε ετοιμότητα σε διάφορα σημεία για να παρέμβουν όταν κριθεί αυτό απαραίτητο. Τα βαριά αυτά χωματουργικά μηχανήματα βοήθησαν να μην φτάσουν οι φλόγες στα Ψάχνα, καθώς μέσα στη νύχτα δημιούργησαν την αντιπυρική ζώνη περιμετρικά στα πρώτα σπίτια της πόλης.
«Έχουν καεί τα πάντα»
«Από τα Ψαχνά μέχρι τον Κοντοδεσπότι και το Μακρυμάλλη έχουν καεί τα πάντα. Είναι ευτυχές που δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα ή ακόμα και καμένα χωριά» σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας στη Στερεά Ελλάδα κ. Θανάσης Καρακάτζας που βρίσκεται στο σημείο από χθες το πρωί συνεχώς. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη «υπάρχουν αναζωπυρώσεις μέσα στην καμένη περιοχή αλλά αυτό δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα. ‘Αλλωστε έχουν καεί τα πάντα. Σκοπός μας είναι να ελέγξουμε τα περιφερειακά μέτωπα μέχρι το μεσημέρι που περιμένουμε να έχει άπνοια».
Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της καταστροφής το σύνολο των φορέων εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνει η πλήρης αποτίμηση της οικολογικής καταστροφής. Οι ίδιοι μιλούν για ανυπολόγιστη ζημιά σ’ ένα συμπαγές πευκοδάσος που καταστράφηκε ολοσχερώς. Η έκταση της καταστροφής υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.000 στρέμματα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη να εκτιμά πως έχουν καεί πάνω από 25.000 στρέμματα, ενώ ο διευθυντής Δασών της Εύβοιας κάνει λόγο για 25.000 έως 28.000 στρέμματα.
«Εμείς θα παραμείνουμε μέχρι το τέλος για να διαφυλάξουμε πρωτίστως την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και να περιορίσουμε τη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον καθώς μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή σε ένα μοναδικό παρθένο πευκοδάσος», σημειώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης που ήταν στο μέτωπο της φωτιά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
«Βρισκόμαστε επί ποδός για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες κατάσβεσης με πρώτο μας μέλημα είναι να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή και φυσικά να σωθούν οι περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον» σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας και νέος Περιφερειάρχης στη Στερεά Ελλάδα ο κ. Φάνης Σπανός.