slider, ΔΙΕΘΝΗ

«Γλιτώσαμε από τον σεισμό, θα πεθάνουμε από ασθένειες» – Δραματική έκκληση για τους σεισμόπληκτους

«Δεν υπάρχουν τουαλέτες», δήλωσε η Husne Duz, μια 53χρονη γυναίκα από το Καχραμανμάρας, μια πόλη κοντά στο επίκεντρο του αρχικού σεισμού.

«Οι άνθρωποι ουρούν κοντά στις σκηνές. Χρειαζόμαστε τουαλέτες. Πρέπει να μπορούμε να κάνουμε ντους. Χρειαζόμαστε πλυντήρια για τα ρούχα».

H Sedef, μία 18χρονη στην Αντιόχεια – αρχαία πόλη σχεδόν 500.000 ανθρώπων, ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα της οποίας ισοπεδώθηκαν– δήλωσε ότι η έλλειψη υγιεινής είχε γίνει απελπιστική.

«Μπορεί να μην πεθάναμε από τον σεισμό, αλλά σίγουρα θα πεθάνουμε από ασθένειες» δήλωσε στο AFP, αρνούμενη να δώσει το όνομα της οικογένειάς της.

Η Sedef είπε ότι αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τις βρώμικες εγκαταστάσεις επειδή εκείνες στο σχολείο που επέζησε και στο οποίο είχε αναζητήσει καταφύγιο ήταν χειρότερες.

Σύμφωνα με το France24 μια έκκληση γραμμένη σε μια φορητή τουαλέτα στην πόλη παρακαλούσε τους επισκέπτες να «χρησιμοποιούν σαν άνθρωποι», για να ενθαρρύνει την ορθή χρήση της τουαλέτας.

Ο Sedat Akozcan, ο οποίος είναι επικεφαλής του επιμελητηρίου φαρμακοποιών της περιοχής, δήλωσε ότι όπου «οι συνθήκες υγιεινής είναι κακές, φυσικά και θα υπάρχουν μεταδοτικές ασθένειες».

Πολλές ασθένειες καραδοκούν

Λειτουργώντας από το χώρο στάθμευσης ενός κατεστραμμένου κτιρίου δημόσιας υγείας, μια ομάδα νεαρών εθελοντών χορηγεί δωρεάν θεραπεία και συμβουλές στους επιζώντες της Αντιόχειας.

Στόχος τους είναι να διατηρήσουν την κατάσταση της υγείας και της υγιεινής διαχειρίσιμη μέχρι να φτάσει περισσότερη κυβερνητική βοήθεια και διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια.

Υπάρχουν περισσότερες από δώδεκα παρόμοιες προσωρινές εγκαταστάσεις φαρμακείων σε όλη την πληγείσα περιοχή, με περίπου 30 φαρμακοποιούς σε κάθε μία από αυτές.

Η υπηρεσία δήλωσε ότι έχει δει περισσότερους από 1.000 ασθενείς την ημέρα στην Αντιόχεια, οι οποίοι δεν μπορούσαν να επισκεφθούν το συνηθισμένο τους φαρμακείο από τον σεισμό της περασμένης εβδομάδας.

«Πολλοί άνθρωποι εδώ είναι ηλικιωμένοι, οι οποίοι δεν ήθελαν να φύγουν», δήλωσε ο γιατρός Onur Karahanci του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου.

«Έχουν πολλές ασθένειες… κυρίως υπέρταση και ψυχιατρικές ασθένειες, διαβήτη — αυτό είναι πολύ διαδεδομένο», είπε δίπλα στο μίνι επιτόπιο ιατρείο της οργάνωσής του σε ένα παραποτάμιο πάρκο γεμάτο με εκτοπισμένους ανθρώπους.

Πολύ κρύο

Ο Akozcan, εκπρόσωπος των φαρμακοποιών, προειδοποίησε ότι οι συνθήκες στην Αντιόχεια, όπου η θερμοκρασία πέφτει στους 0 βαθμούς Κελσίουτη νύχτα, προκαλούν επίσης προβλήματα για τα βρέφη.

«Ο χειμώνας είναι πολύ κρύος και έτσι έχουν αρχίσει να υπάρχουν πολλές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού — ειδικά με μικρά παιδιά», είπε.

Στο αυτοσχέδιο φαρμακείο, ένα παιδί συγκέντρωσε ένα κουτί με χάπια και κλήθηκε πίσω από έναν φαρμακοποιό για να του δοθεί ένα επιπλέον σωληνάριο κρέμας και συμβουλές για τη χρήση της.

Οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους εξάπλωσης δερματικών παθήσεων όπως η ψώρα λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής.

Εκατοντάδες φαρμακοποιοί σε όλη την Τουρκία έχουν δωρίσει κουτιά με χάπια, επιδέσμους και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Υπάρχει επίσης μεγάλη ζήτηση για μάσκες που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση των διάχυτων σύννεφων σκόνης που δημιουργήθηκαν από την κατάρρευση εκατοντάδων κτιρίων.

Προστατεύουν επίσης τους χρήστες από τη μυρωδιά των σωμάτων που αποσυντίθενται καθώς και από τον αμίαντο, ένα άφλεκτο υλικό που κάποτε χρησιμοποιούνταν ευρέως στις κατασκευές, αλλά τώρα θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο επειδή οι ίνες του μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο όταν εισπνέονται.