Η ώρα της κρίσης της ελληνικής δικαιοσύνης έφτασε μετά από 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Σήμερα, στις 11:00 το πρωί, το Δικαστήριο θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, την επίθεση σε βάρος αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ.
Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας το οποίο συνεδριάζει από τις 20 Απριλίου 2015, σε κάθε περίπτωση, αποτελεί μία ιστορική στιγμή και θα δώσει απάντηση σε ένα κρίσιμο ερώτημα, μεγάλης νομικής αλλά και ουσιαστικής σημασίας.
Το Δικαστήριο θα κρίνει εάν η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος.
Πρόκειται για μία κρίση η οποία θα αφήσει, σε κάθε περίπτωση, το στίγμα της στην ελληνική κοινωνία που αναμένει με εξαιρετικό ενδιαφέρον την ετυμηγορία των δικαστών.
Η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής βρέθηκε στη δικαστική αίθουσα μόνο για να απολογηθεί. Η μόνιμη επωδός των κατηγορουμένων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ήταν πως η δίωξή τους ήταν πολιτική.
Αντίθετα, εκείνη που δεν έλειψε σχεδόν ποτέ από τη δικαστική αίθουσα ήταν η Μάγδα Φύσσα. Το πρόσωπό της σημάδεψε επί πεντέμισι χρόνια την δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και τη δολοφονία του μοναχογιού της, Παύλου.
Εκτός από την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, το δικαστήριο συνεκδικάζει και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων, τον Ιούνιο του 2012 στο Πέραμα, για την οποία κάθονται στο εδώλιο 5 κατηγορούμενοι, ενώ 4 είναι αντιμέτωποι με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ, στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα.
Μεταξύ των κακουργημάτων που φέρονται να διέπραξαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, η απόπειρα δολοφονίας μαθητή στο Παλαιό Φάληρο και ο εμπρησμός καταστήματος υπηκόου Καμερούν στην Πλατεία Αμερικής, υποθέσεις οι οποίες έλαβαν χώρα το 2013, δικογραφίες οι οποίες έχουν κριθεί από άλλα ακροατήρια αλλά οι κατηγορούμενοι σε αυτές δικάζονται και για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης από το παρών δικαστήριο.
Η πρόεδρος του Δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, θα ανακοινώσει σήμερα εάν οι κατηγορούμενοι τέλεσαν τα αδικήματα που τους αποδίδονται, εάν, δηλαδή, είναι ένοχοι ή αθώοι.
Μετά την εκφώνηση της απόφασης επί της ενοχής, οι δικηγόροι υπεράσπισης, θα λάβουν το λόγο για να ζητήσουν ελαφρυντικά, θα ακολουθήσει σχετική εισαγγελική πρόταση ενώ το δικαστήριο θα προχωρήσει σε νέα διάσκεψη καθώς η αναγνώριση ελαφρυντικού σε έναν κατηγορούμενο μπορεί να αλλάξει το πλαίσιο της ποινής που αντιμετωπίζει. Για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης προβλέπεται ποινή από 5 έως 15 χρόνια (με ελαφρυντικό: από 2 έως 8) ενώ για την ένταξη από 5 έως 10 (με ελαφρυντικό από 1 έως 5).
Μετά την ανακοίνωση των ποινών θα κριθεί αν θα δοθεί ή όχι αναστολή εκτέλεσης της ποινής.
Αν όμως οι δικαστές αποφασίσουν απαλλαγές για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, τότε ο χρόνος για την ολοκλήρωση της δίκης θα είναι σαφώς συντομότερος.
Η περιοχή γύρω από το Εφετείο από νωρίς το πρωί θυμίζει «φρούριο» με 2.000 αστυνομικούς να βρίσκονται στο δρόμο, ενώ ελικόπτερο και drone αναμένεται να επιβλέπουν από ψηλά προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια. Έξω από το Εφετείο έχουν προγραμματιστεί από νωρίς το πρωί αρκετές συγκεντρώσεις από οργανώσεις, σωματεία και κομματικούς μηχανισμούς. Παράλληλα, λόγω των συγκεντρώσεων η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Δείτε το ρεπορτάζ του OPEN