Έχασε τη μάχη με το θάνατο η Φώφη Γεννηματά σε ηλικία μόλις 57 ετών.
Η Φώφη Γεννηματά είχε βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με τον καρκίνο πριν από 13 χρόνια και είχε βγει νικήτρια. Ωστόσο, αυτή τη φορά δε στάθηκε τυχερή.
Ο καρκίνος χτυπάει την οικογένεια Γεννηματά για τρίτη φορά. Ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς, και η μητέρα της, Κάκια Βέργου, έχασαν και οι δύο τη ζωή τους από καρκίνο. Η Φώφη Γεννηματά είχε πει σε συνέντευξή της το 2020: «Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Παλεύαμε όλοι… Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους δύο ανθρώπους. Ήταν μαζί από 14 χρόνων. Ήταν μια ζωή μαζί, ο ένας για τον άλλον…».
Η Φώφη Γεννηματά γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους της Αθήνας το 1964. Φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1987. Μάλιστα, το 1986, πριν αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, διορίστηκε υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα.
Από το 1982 συμμετείχε ενεργά στη φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, την ΠΑΣΠ. Το 2000, εξελέγη Βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής. Παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002, όπου και ανέλαβε Υπερνομάρχης Αθηνών και Πειραιά, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2007.
Το 2009 τοποθετήθηκε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, για τη θέση της Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Στις 7 Σεπτεμβρίου 2010, ανέλαβε Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Παρέμεινε έως τις 11 Νοεμβρίου 2011. Στις 11 Νοεμβρίου 2011, ανέλαβε Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών.
Από το 2012 επανήλθε στο ελληνικό κοινοβούλιο και εκλεγόταν κάθε χρόνο με το ΠΑΣΟΚ και μετά με το Κίνημα Αλλαγής.
Με τον ανασχηματισμό της 25ης Ιουνίου 2013 της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, επιλέχθηκε για το αξίωμα της Αναπληρώτριας Υπουργού Εθνικής Άμυνας, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τις επόμενες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.
Τον Ιούνιο του 2015 επικράτησε του Ευάγγελου Βενιζέλου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Στις 30 Αυγούστου 2015, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, συμμετείχε στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που σχηματίστηκε από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), την Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) και πλαισιώθηκε από διάφορες Κινήσεις Πολιτών στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Το Ιούλιο του 2017 ανήγγειλε τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου κεντροαριστερού φορέα στην Ελλάδα. Αφού επικράτησε του Νίκου Ανδρουλάκη για την ηγεσία του φορέα, ανακοίνωσε το όνομά του: «Κίνημα Αλλαγής».
Η ίδια είχε παντρευτεί δύο φορές και είχε τρία παιδιά. Πρώτος σύζυγος της Φώφης Γεννηματά ήταν ο Αλέξανδρος Ντέκας. Παντρεύτηκαν όταν η Φώφη ήταν 22 ετών και απέκτησαν μαζί μία κόρη. Ο δεύτερος σύζυγός της είναι ο Ανδρέας Τσούνης τον οποίο παντρεύτηκε το 2003. Ο Α. Τσούνης είναι οδοντίατρος και εργαζόταν στο νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ερρίκος Ντυνάν από το οποίο παραιτήθηκε το 2014. Μαζί απέκτησαν μια κόρη και έναν γιο.
Είχε μιλήσει με θάρρος για το καρκίνο και όσα είχε αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια.
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα. Να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μην γνωρίσει το χάδι σου» είχε πει.
«Με έπιανε τρόμος στη σκέψη ότι τα παιδιά μου που απέκτησα με τόσο κόπο και προσπάθεια θα μεγάλωναν χωρίς εμένα» εξομολογήθηκε τονίζοντας πόσο οδυνηρό ήταν όλο αυτό.