Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα στην Ιερουσαλήμ με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επισφραγίζοντας με την πρώτη επίσκεψή του εκτός Ελλάδας μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση αλλά και στη διευρυμένη, με την παρουσία αντιπροσωπειών, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ, η αντίδρασή τους στην πανδημία του COVID-19, η γεωστρατηγική σημασία του EastMed, ο ρόλος της Τουρκίας και οι μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της Αμυντικής βιομηχανίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση σημείωσε: «Ελπίζουμε επίσης, αν όλα εξελιχθούν όπως τα έχουμε προγραμματίσει, από την 1η Αυγούστου θα έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε Ισραηλινούς τουρίστες στην Ελλάδα. Θα μπορέσουμε, ενδεχομένως, να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο έως και τον Οκτώβριο, γιατί όχι και τον Νοέμβριο, έτσι ώστε να αναπληρώσουμε ένα μέρος του χαμένου εδάφους».
Ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων και των επενδύσεων στην Ελλάδα. «Θα υπογράψουμε πρωτόκολλα συνεργασίας για τη γεωργία, την ενέργεια, τον τουρισμό και την κυβερνοασφάλεια, στην οποία δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο πλαίσιο της συνεργασίας μας. Θα συναντηθώ με ομάδα Ισραηλινών επενδυτών, οι οποίοι είτε δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα είτε ενδιαφέρονται για επενδύσεις στη χώρα μας. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπάρχουν ιδιαίτερα σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα. Έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και θεωρεί κορυφαία της προτεραιότητα την προσέλκυση ξένων επενδυτών», τόνισε.
Μητσοτάκης Ισραήλ: Τι είπε για την Τουρκία
Αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Τουρκίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Θεωρούμε ότι η τουρκική δραστηριότητα συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Ανέφερα στον Πρωθυπουργό τα πρόσφατα συμβάντα παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στα θαλάσσια, εναέρια και χερσαία σύνορά μας. Επίσης αναφερθήκαμε εκτενώς στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τη Λιβύη και στην, κατά την άποψή μας, απολύτως άκυρη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Θα επιδιώκουμε πάντα την ειρήνη, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτές είναι οι βασικές αρχές τις οποίες εφαρμόσαμε για την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία πριν από μερικές ημέρες. Σε αυτές τις αρχές θέλουμε επίσης να θεμελιωθεί το πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή».
Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου εξήρε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, κάτι το οποίο υπογραμμίζεται πλέον και από τις θετικές αντιδράσεις των αγορών απέναντι στη χώρα μας. Για το ζήτημα του τουρισμού, σημείωσε ότι πέρυσι ήρθαν στην Ελλάδα 1,2 εκατομμύρια Ισραηλινοί και εξέφρασε την ελπίδα ότι αν όλα κυλήσουν κατ’ ευχήν, οι τουριστικές ροές θα αποκατασταθούν από την 1η Αυγούστου.
Αναφερόμενος στην αξιοποίηση ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Νετανιάχου σημείωσε: «Εχουμε βρει σημαντικά υπεράκτια κοιτάσματα αερίου, όπως και η Κύπρος. Και το σημαντικότερο έργο μας -το οποίο συζητήσαμε επί μακρόν και θα συνεχίσουμε να συζητάμε στη διάρκεια του γεύματος- είναι η διαδρομή του αγωγού αερίου EastMed που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, με την Ευρώπη. Θα είναι ο μεγαλύτερου μήκους υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο και είμαστε αποφασισμένοι, όπως συζητήσαμε, να προχωρήσει».
Αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις ακολούθησε η υπογραφή σειράς συμφωνιών:
Κοινή Δήλωση των Υπουργείων Τουρισμού Ελλάδος-Ισραήλ, την οποία υπέγραψαν ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Asaf Zamir.
Κοινή Διακήρυξη για θέματα Κυβερνοασφάλειας, που υπεγράφη από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Γενικό Δ/ντή του National Cyber Directorate, Yigal Unna.
Κοινή Δήλωση Προθέσεων στον τομέα της Γεωργίας, που υπεγράφη από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Gabi Ashkenazi.