Προς επιστράτευση ιδιωτών γιατρών οδεύει η Κυβέρνηση, ύστερα από την άκαρπη τηλεδιάσκεψη του Βασίλη Κικίλια, με εκπροσώπους των ιατρικών συλλόγων. Αιχμές για τους ιδιώτες γιατρούς που δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα, άφησε ο Υπουργός Υγείας, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό, που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτήν τη μάχη».
«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσω το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεση μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, δεν θα διστάσω να το κάνω», ξεκαθαρίζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής”.
Η προθεσμία για εθελοντική στήριξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας των ιδιωτών γιατρών παρήλθε με μόλις 60 γιατρούς να ανταποκρίνονται, από τους 200 που αναζητούσαν οι υπεύθυνοι του Υπουργείου.
Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, μίλησε για το ενδεχόμενο επίταξης στην εκπομπή “Πρωινοί Τύποι” του ΑΝΤ1, και εξήγησε ποιες είναι οι ενστάσεις συναδέλφων της στο κάλεσμα του Υπ. Υγείας.
Στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κρήτη η κατάσταση στα νοσοκομεία η πίεση είναι ασφυκτική. Συνολικά σε όλη την επικράτεια 4.000 ασθενείς νοσηλεύονται, ενώ ο δείκτης θετικότητας έχει παρουσιάσει ανησυχητική αύξηση την τελευταία εβδομάδα, από το 4,5% στο 6%.
Στα νοσοκομεία συγχωνεύονται κλινικές, ώστε να ελευθερωθούν κρεβάτια, για περιστατικά κορονοϊού, ενώ 40 ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
«Τσουνάμι» εισαγωγών
Οι νοσηλευόμενοι στη χώρα ξεπερνούν τους 4.600, εκ των οποίων περισσότεροι από 2.500 στα νοσοκομεία της Αττικής.
Το «τσουνάμι» των εισαγωγών είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί καθώς κάθε ημέρα χρειάζονται νοσηλεία 459 άτομα κατά μ.ο. Οι περισσότεροι πλέον είναι νέοι καθώς η ενδιάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη.
Η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι μόνιμα τις τελευταίες ημέρες στο 100% και πλέον δεκάδες είναι οι διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους. Επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους, εκτιμώντας ότι το επόμενο διάστημα ενδέχεται να δούμε «έκρηξη» διασωληνωμένων.
«Παρά τη σημαντική αύξηση των διαθέσιμων κλινών, τα νοσοκομεία μας πιέζονται πάρα πολύ. Την εβδομάδα που μας πέρασε, καθημερινά έγιναν κατά μέσο όρο περισσότερες από 450 εισαγωγές στα νοσοκομεία μας» τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Αυτό που ουσιαστικά καθοδηγεί την εξέλιξη της πανδημίας είναι η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών», λέει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας πως αν δεν καταφέρουμε να αναχαιτίσουμε την ανοδική πορεία θα δούμε πολύ δύσκολες μέρες, πριν έρθουν οι καλύτερες.
«Οι υπολογισμοί μας δείχνουν μία κορύφωση της εξέλιξης του βρετανικού στελέχους στις 15-18 Μαΐου, με 9.500-9.600 κρούσματα την ημέρα και πολύ γρήγορη πτωτική πορεία, η οποία μπορεί να μας οδηγήσει προς το τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, σε μία πολύ καλή κατάσταση επιδημιολογικά» πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης.
Γεμάτα τα νοσοκομεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στο Γεννηματάς αυτή τη στιγμή είναι 11 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, στο Τζάνειο έξι, στη Νίκαια δέκα. Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ νοσηλεύονται στα περισσότερα νοσοκομεία.
«Όταν γιατροί μετακινούνται από νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονίας στην Αττική, 800 χιλιόμετρα μακριά, για να καλύψουν ανάγκες, την ώρα που χάνονται ζωές εκτός ΜΕΘ, ο κ Κικίλιας δεν τολμάει να επιστρατεύσει τον ιδιωτικό τομέα. Να επιστρατεύσει υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό. Από τελεσίγραφο σε τελεσίγραφο» καταγγέλλει ο Μιχάλης Γιαννάκος.
«Είναι ουτοπικό να μιλάμε για διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ. Είναι όλες γεμάτες και δεν επαρκούν» προσθέτει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Η κατάσταση στις ΜΕΘ:
Σισμανόγλειο: Γεμάτη ΜΕΘ
Αγία Όλγα: Γεμάτη ΜΕΘ
ΚΑΤ: Μία κλίνη διαθέσιμη
Γεννηματάς: Γεμάτη ΜΕΘ
Ερυθρός Σταυρός: Γεμάτη ΜΕΘ
Νίμιτς: Γεμάτη ΜΕΘ
Ελπίς: Γεμάτη ΜΕΘ
Ευαγγελισμός: Δύο κλίνες κενές
Σωτηρία: Δύο κλίνες κενές
Ασκληπιείο: Γεμάτη ΜΕΘ
Τζάνειο: Γεμάτη ΜΕΘ
Αττικό: Γεμάτη ΜΕΘ
Θριάσιο: Γεμάτη ΜΕΘ
Νέο ρεκόρ διασωληνωμένων το Σάββατο
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν την Πέμπτη ήταν 2.535, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 235.611 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.362 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 60, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.421 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 672 (66.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.572 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 513 (ημερήσια μεταβολή +1.18%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 469 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).
Στο «κόκκινο», βρίσκεται ξανά η Αττική καθώς καταγράφηκαν 1.237 κρούσματα κορωνοϊού. Πιο συγκεκριμένα το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 318 κρούσματα στον Κεντρικό τομέα, 196 εντοπίστηκαν στον Πειραιά, 186 στο Δυτικό τομέα, 156 στο Βόρειο τομέα, 160 στην Ανατολική Αττική. 89 καταγράφονται στη Δυτική Αττική και 117 στο Νότιο τομέα.
Την ίδια ώρα 27 περιφέρειες της χώρας καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού. Ο λόγος για την Αιτωλοακαρνανία (22), Αργολίδα (19), Αρκαδία (24), Βοιωτία (42),
Δράμα (13), Εύβοια (52), Ηλεία (15), Ημαθία (24), Ηράκλειο (31), Ιωάννινα (30), Καβάλα (24), Κάλυμνος (30), Καρδίτσα (15), Κιλκίς (10), Κοζάνη (67), Κορινθία (38), Λάρισα (83), Μαγνησία (20), Μεσσηνία (13), Πέλλα (33), Πιερία (16), Ρέθυμνο (10), Σέρρες (26), Φθιώτιδα (23), Χαλκιδική (10), Χανιά (29), Χίος (16).
Την ίδια ώρα βαρύ είναι το φορτίο και στη Θεσσαλονίκη, με 252 νέες διαπιστωμένες περιπτώσεις Covid-19.