Η αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν και παραμένει, μαζί με το μέτωπο της οικονομίας και τα ελληνοτουρκικά, κρίσιμο στοίχημα της κυβέρνησης το φθινόπωρο. Η επιτυχής πορεία της χώρας στην πρώτη φάση, έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη και στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι μπορεί η επιτυχία αυτή να καταγραφεί και το Φθινόπωρο. Κρίσιμοι παράγοντες γι’ αυτό είναι:
Α) Ο έγκαιρος σχεδιασμός (αύριο η Ν.Κεραμέως θα ανακοινώσει πως θα ανοίξουν σχολεία και πανεπιστήμια)
Β) Η συνέχιση της θωράκισης του Συστήματος Υγείας με εξοπλισμό και προσωπικό
Γ) Η έγκυρη ενημέρωση των πολιτών. Γι’ αυτό εξετάζεται η πιο τακτική ενημέρωση των πολιτών (όχι σε καθημερινή βάση πάντως) ώστε να είναι σε γνώση της κατάστασης, να λαμβάνουν οδηγίες από έγκυρα επιστημονικά χείλη και να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Στους αντιπάλους σε αυτή την προσπάθεια πέραν του εφυσυχασμού, έχει προστεθεί άλλος ένας, εξαιρετικά επικίνδυνος: οι θεωρίες συνομωσίας, οι οποίες κυκλοφορούν σε αφθονία θέτοντας σε κίνδυνο την συλλογική προσπάθεια. Πλάι στον αντιεμβολιασμό, τις θεωρίες ότι δεν υπάρχει ιός, τα τσιπάκια να μας ελέγχουν κλπ (τις οποίες ασπάζονται και πρώην υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) έρχονται και κινήσεις κατά της μάσκας στα σχολεία, που θα δημιουργήσει προβλήματα. Σε αυτή την προσπάθεια, πέραν των συμβουλών των επιστημόνων, το κόμμα της ΝΔ ζήτησε την Πέμπτη από τα υπόλοιπα κόμματα, να πάρουν καθαρή θέση υπερ της χρήσης μάσκας. «Ο ανορθολογισμός και η συνωμοσιολογία που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν εξαφανίστηκαν. Κόστισαν ακριβά στη χώρα, αλλά τώρα θα κοστίσουν ζωές» σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος.
Για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υπήρξε το δίλημμα οικονομία ή δημόσια υγεία. Κύριος και αποκλειστικός στόχος από την πρώτη μέρα που εμφανίστηκε και στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα ήταν η προάσπιση με κάθε τρόπο, της υγείας των πολιτών. Αυτό προείχε και αυτό θα προέχει. Σαφώς παράλληλα, μετά την προάσπιση και τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, καταρτίστηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δυναμικό σχέδιο στήριξης της οικονομίας για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που πλήγησαν από την πανδημία.
Βεβαίως ήταν αναμενόμενο να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων ανά ημέρα, από τη στιγμή που αποφασίστηκε το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού. Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για «έξαρση», καθώς στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ένας υπερβολικά επιθετικός όρος. Αυτό αποδεικνύεται και από τα επίσημα στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας ήταν καλύτερη στην πρώτη φάση της πανδημίας, έναντι των περισσοτέρων άλλων χωρών και εξακολουθεί να είναι καλύτερη και στη δεύτερη φάση της.
Έτσι παρά την έξαρση που παρατηρείται ξανά τις τελευταίες εβδομάδες διεθνώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα καταγεγραμμένα κρούσματα αγγίζουν πλέον τα 22,1 εκατομμύρια, στην Ευρώπη φτάνουν τα 1,9 εκατομμύρια και στην Ελλάδα τα 7.684. Οι θάνατοι που αποτελούν τον πιο σκληρό, τον πιο θλιβερό, αλλά και τον πιο αδιάψευστο δείκτη για το κόστος που πληρώνει κάθε χώρα από την πανδημία ανέρχονται σε 770.273 παγκοσμίως, σε 179.660 στην Ε.Ε. και σε 235 στην Ελλάδα.
Προκύπτει έτσι, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.831/1.000.000 κατοίκους. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα ανέρχονται σε 693/1.000.000 κατοίκους. Και ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100/1.000.000 κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 22/1.000.000, δηλαδή περίπου πέντε φορές μικρότερος. Έτσι, η χώρα μας κατατάσσεται στην 132η θέση ως προς τα κρούσματα του κορωνοϊού και στην 108η θέση ως προς τους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους.
Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω γραφήματα, που απαντούν και σε όλους εκείνους που προσπαθούν να καλλιεργήσουν την εικόνα ότι «το πράγμα ξεφεύγει στη χώρα μας»:
Επομένως αυτή τη στιγμή καταγράφεται η καλή επιδημιολογική εικόνα συγκριτικά με άλλες χώρες, αλλά και αύξηση των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα. Αύξηση που οφείλεται στην χαλάρωση στο εσωτερικό και στον εφησυχασμό. Στοιχεία που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτινάξει, με τα συνεχή μηνύματα και τα πρόσθετα μέτρα που έλαβε τις τελευταίες εβδομάδες. Γιατί τα δεδομένα επιβεβαιώνουν, ότι η μεγαλύτερη διασπορά δεν οφείλεται σε εισαγόμενα κρούσματα, αλλά στην εσωτερική χαλάρωση.
Όπου υπήρχε έντονη διασκέδαση και μεταμεσονύχτια νυχτερινή ζωή, εκεί εμφανίστηκε συγκέντρωση των κρουσμάτων. Με τα επιπλέον μέτρα και με την προστασία των ηλικιωμένων, ειδικά αυτών που βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας, η κυβέρνηση στοχεύει να κρατήσει τα κρούσματα γύρω από έναν αριθμό που θα είναι εύκολα διαχειρίσιμα και δεν θα πιέσουν το σύστημα υγείας, το οποίο θωρακίζεται συνεχώς.
Φυσικά παραμένει και η πρόκληση να παραμείνει η οικονομία, όσο το δυνατόν πιο ανοικτή και να σωθεί ότι είναι εφικτό από την τουριστική περίοδο. Ο τουρισμός άνοιξε μεθοδικά και μετά από μεγάλο υγειονομικό αλλά και επιχειρησιακό σχεδιασμό. Η άλλη επιλογή, θα ήταν να ακολουθηθεί αυτό που πρότεινε δια της πλαγίας ο κ. Τσίπρας: όλοι στο ταμείο ανεργίας και ο τουρισμός κλειστός.
H Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας πολύ ασφαλής προορισμός για τους επισκέπτες, οι οποίοι περνούν ένα ελαφρώς διαφορετικό καλοκαίρι από αυτό που θα ζούσαν σε μία διαφορετική περίοδο, δεδομένου ότι σε ορισμένα μέρη τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ κλείνουν τα μεσάνυχτα. Πέραν τούτου όμως, η τουριστική εμπειρία παραμένει η ίδια.
Τις αιτιάσεις ότι η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα οφείλεται στο «άνοιγμα» του τουρισμού, καταρρίπτουν και τα στοιχεία από το Ισραήλ, το οποίο δεν άνοιξε καθόλου τον τουρισμό και έφτασε ακόμη και τα 2.000 κρούσματα ημερησίως (23 Ιουλίου, 2032 κρούσματα). Επίσης στη Νέα Ζηλανδία που είχε εξαλείψει τον κορωνοϊό, άρχισαν να εμφανίζονται κρούσματα ενώ κι αυτοί δεν έχουν ανοίξει τα σύνορά τους.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί ένα πολύ επιθετικό αλλά και έξυπνο σύστημα ελέγχων για τα άτομα που έρχονται στην Ελλάδα, στη βάση ενός εξελιγμένου αλγόριθμου που επιτρέπει τη διενέργεια επιλεκτικών ελέγχων σε άτομα που έρχονται στη χώρα μας.
«Στις πρώτες θέσεις στα τεστ»
Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου μέχρι και τη 19η Αυγούστου διεξήχθησαν 332.934 τεστ στις 31 πύλες εισόδου της χώρας. Από αυτά, μόνο 725 δείγματα ήταν θετικά που αντιστοιχούν σε μόλις 0,21% των επισκεπτών στη χώρα μας. Επισημαίνεται πως όλες οι αποφάσεις για τα πρωτόκολλα στις πύλες εισόδου βασίζονται στα δεδομένα που συλλέγονται και στις προτάσεις των ειδικών.
Δεν υπάρχουν διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα στις πύλες εισόδου της χώρας αλλά οργανωμένες ομάδες υγειονομικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και του ΕΟΔΥ που με πρότυπη ψηφιακή οργάνωση (QR readers) τελούν καθημερινά χιλιάδες στοχευμένες δειγματοληψίες, αποτέλεσμα του πλέον πρότυπου συστήματος αλγορίθμου (PLF) τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη, καθημερινά αποτυπώνει με τον πλέον επιστημονικό τρόπο τα αναλυτικά επιδημιολογικά δεδομένα των εισερχόμενων στην πατρίδα μας.
Σημειώνεται ότι, από τα 800 τεστ που γίνονταν ανά ημέρα στο τέλος Φεβρουαρίου, περάσαμε στα 11.300 τεστ κατά μέσο όρο το τελευταίο δεκαήμερο, με τον αριθμό να ξεπερνάει τις 13 χιλιάδες τεστ ημερησίως. Οι 234 Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ έχουν εκτελέσει 6.600 αποστολές και έχουν πάρει 180.000 δείγματα. Η δήθεν απόκρυψη κρουσμάτων ανήκει στην σφαίρα φαντασίας του ΣΥΡΙΖΑ. Η Πολιτική Προστασία της χώρας από την αρχή της πανδημίας γνωρίζει κάθε κρούσμα, κάθε στενή επαφή του, κάθε διαδρομή και κίνδυνο μετάδοσής του για αυτό και μέχρι σήμερα η κατάσταση μένει υπο έλεγχο.
Σημαντική είναι η διαπίστωση ότι υπάρχει άνοδος κρουσμάτων στις νεαρές ηλικίες. Τον Μάρτιο όσοι προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό είχαν – κατά μέσο όρο – ηλικία τα 48,6 έτη και τον Αύγουστο τα 36,2 έτη. Αυτό ακριβώς το γεγονός επέβαλε να ληφθούν μέτρα, όπως η επιβολή ωραρίου στα μπαρ και τα καταστήματα εστίασης σε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Και πολύτιμο εργαλείο για τον περιορισμό της διασποράς είναι η συνέχιση της καλής ιχνηλάτισης και τα περισσότερα τεστ.
Σήμερα, η χώρα μας είναι πέμπτη σε σειρά κατάταξης στην Ευρώπη, σε ημερήσια τεστ, όπως ανέδειξε σχετική ανάλυση του POLITICO.
Και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και να αναπροσαρμόζει συνεχώς τις κινήσεις της με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός, «είμαστε έτοιμοι να επικαιροποιήσουμε και να ενισχύσουμε περισσότερο αυτά τα μέτρα, στηριζόμενοι πάντα σε πραγματικά δεδομένα».
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η διενέργεια προληπτικών τεστ για κορωνοϊό στους εργαζόμενους σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ και αστικά λεωφορεία, που επιστρέφουν από διακοπές σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, ή που εμφανίζουν συμπτώματα.
Ταυτόχρονα, επειδή η μετάδοση του ιού, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οφείλεται πρωτίστως στην εγχώρια κυκλοφορία και στη μη τήρηση των απαιτούμενων προφυλάξεων, η Κυβέρνηση αφενός εντείνει τους ελέγχους και αφετέρου επαναλαμβάνει την υποχρέωση όλων να τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί:
– Την τήρηση των κανόνων υγιεινής,
– Την τήρηση των αποστάσεων,
– Τη χρήση μάσκας,
– Την αποφυγή των συναθροίσεων,
– Την τήρηση των ιδιαίτερων, πρόσθετων, μέτρων που έχουν ληφθεί σε τουριστικές περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, από τον Πόρο αρχικά, μέχρι τη Μύκονο και την Χαλκιδική την περασμένη εβδομάδα.
Ο αγώνας δρόμου για το εμβόλιο
Η Ελλάδα θα λάβει την ποσόστωση εμβολίων κατά του κορωνοϊού που της αναλογεί με βάση τη συμφωνία προαγοράς που σύναψαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, εφόσον το υπό ανάπτυξη εμβόλιο περάσει επιτυχώς τις απαραίτητες δοκιμές, όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης για την εξέλιξη της επιδημίας την περασμένη Τετάρτη. Παρέθεσε δε όλα τα δεδομένα που αφορούν στην προμήθεια του εμβολίου μέσω συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξουσιοδοτηθεί από τα κράτη-μέλη να συνάπτει για λογαριασμό των κρατών-μελών συμφωνίες προαγοράς με παρασκευαστές εμβολίων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, την Παρασκευή 14 Αυγούστου, ήρθε σε συμφωνία με την εταιρεία AstraZeneca, η οποία δουλεύει μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έχει αναπτύξει αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα εμβόλια, για την προαγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων, με τη δυνατότητα αγοράς ακόμα 100 εκατ. δόσεων.
Η AstraZeneca διαθέτει το εμβόλιο σε τιμή κόστους. Το συνολικό κόστος έρευνας για την εταιρία πλησιάζει το 1 δισεκατομμύριο. Από αυτά τα 336 εκατ. θα πληρωθούν στην AstraZeneca από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τα υπόλοιπα θα πληρωθούν από τα κράτη-μέλη. Και όλα τα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση εντός πέντε ημερών από την κοινοποίηση αυτού του συμβολαίου προαγοράς δόσεων, το λεγόμενο Advance Purchase Agreement να αποχωρήσουν από τη συμφωνία. Να πουν, δηλαδή, ότι δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν αυτά τα εμβόλια. Διαφορετικά δεσμεύονται, τα κράτη-μέλη, να προχωρήσουν στην προαγορά.
Προφανώς και η Ελλάδα θα συμμετέχει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για να προαγοράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών αυτό το εμβόλιο. Σύμφωνα, λοιπόν, πάντα με αυτό το συμβόλαιο και εφόσον όλα πάνε καλά και το εμβόλιο αποδείξει στις κλινικές δοκιμές ότι είναι αποτελεσματικό, υπάρχει η ελπίδα ότι θα έχουμε διαθέσιμες τις πρώτες δόσεις του εμβολίου τον Δεκέμβριο του 2020 και οι υπόλοιπες δόσεις θα παραδοθούν στη χώρα μας μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Αυτό ορίζει η ευρωπαϊκή συμφωνία που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την εταιρεία και η Ελλάδα παίρνει την ποσόστωση που της αναλογεί.
Η θωράκιση του Συστήματος Υγείας
Στην πρώτη φάση της πανδημίας, όλοι μαζί οι Έλληνες, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, κράτησαν όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την ώρα που κατέρρεαν πολύ ισχυρότερα συστήματα στην Ευρώπη. Αποφεύχθηκαν θλιβερές εικόνες που βίωσαν γειτονικές χώρες και σώθηκαν ζωές. Η κυβέρνηση πήρε και θα πάρει πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Από τον Μάρτιο έως σήμερα ολοκλήρωσε περισσότερες από 6.000 προσλήψεις υγειονομικών. Δρομολόγησε παράλληλα, όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, έτσι ώστε να υλοποιηθούν οι προκηρύξεις μόνιμων θέσεων 1.023 γιατρών και 1.209 νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δημοσιευθεί νέα προκήρυξη 400 θέσεων ιατρικού προσωπικού, εκ των οποίων περίπου οι μισές θα αφορούν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Από τις 14 Σεπτεμβρίου εντάσσονται στο Σύστημα Υγείας 1.650 θέσεις επαγγελματιών νοσηλευτών για την απόκτηση ειδικότητας στην επείγουσα-εντατική ιατρική και 600 ακόμα νοσηλευτών δημόσιας υγείας.
Σε ό,τι αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε τον Ιούλιο του 2019 557 κλίνες Μ.Ε.Θ., οι οποίες τώρα αυξήθηκαν στις 901 και μέχρι το τέλος του 2020 θα είναι στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο των περίπου 1.200 κλινών.
Να σημειωθεί ότι, κατά την κορύφωση της πανδημίας την Άνοιξη η κυβέρνηση ανέπτυξε στο Σύστημα Υγείας 1.017 κλίνες Μ.Ε.Θ., στελεχωμένες με το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.
Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των Νοσοκομείων Αναφοράς για τη νοσηλεία των επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid-19 και αξιοποιούνται οι δυνατότητες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως σημείο πρώτης επαφής για τον πολίτη με συμπτώματα από τον κορωνοϊό.
Τονίζεται ότι τα Νοσοκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, ενώ ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες ασθενών, όπως οι Ογκολογικοί Ασθενείς, δρομολογούνται μέτρα για τη διασφάλιση των εξετάσεων και θεραπειών τους χωρίς εμπόδια και επιπλέον αναμονές.
πηγή: newpost.gr