Καθοριστική θα είναι για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας και για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στον τομέα των μέτρων, θα είναι η επόμενη εβδομάδα.
Με ορόσημο την 20η Νοεμβρίου, οπότε θα έχει περάσει ο απαραίτητος χρόνος, για να γίνει η αξιολόγηση της αποδοτικότητας των αυστηρότερων μέτρων που πάρθηκαν και του lockdown, θα αποφασιστεί από το Μέγαρο Μαξίμου εάν θα γίνει αυστηροποίηση και παράταση του lockdown ή θα αρχίσει να επεξεργάζεται σενάρια χαλάρωσης των υφιστάμενων μέτρων.
Η δεύτερη επιλογή προκρίνεται ως λιγότερο πιθανή. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» το μεγάλο στοίχημα είναι η πορεία μετάδοσης του κορονοϊού στην Αττική, λόγω του πληθυσμιακού όγκου αλλά και λόγω της δυνατότητας να υποδέχεται στα νοσοκομεία ασθενείς από άλλες περιοχές της χώρας, όταν τα κατά τόπους νοσοκομεία δεν μπορούν να αναλάβουν επιπλέον ανθρώπους. Προβληματισμός υπάρχει για τις εξελίξεις στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη, όπου μπορεί να καταγράφονται περισσότερα κρούσματα λόγω της συγκομιδής της ελιάς.
Στο τραπέζι βρίσκονται μέτρα όπως ο τερματισμός κι άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, η μείωση των επιλογών εξόδου από το σπίτι με sms και επίσης παράταση του lockdown. Αν τα πράγματα βελτιωθούν η άρση του lockdown θα γίνει σταδιακά. Αυτό σημαίνει πως στο καλό σενάριο την 1η Δεκεμβρίου θα γίνει πρώτα άρση στην εκπαίδευση, στη συνέχεια στο λιανεμπόριο και μετά στην εστίαση. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ουσιαστική κάμψη των κρουσμάτων η κυβέρνηση θα επιστρέψει στον αρχικό σχεδιασμό της για τερματισμό των περιοριστικών μέτρων με ορίζοντα τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Αν και αναμένεται να παραμείνουν σε αυτό το σενάριο σε ισχύ χρονικοί περιορισμοί στην κυκλοφορία, δεν θα επιτρέπονται συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων, ενώ στα εστιατόρια θα τηρούνται αυστηρές αποστάσεις και μέχρι τέσσερα άτομα ανά τραπέζι.
Το σχέδιο για το εμβόλιο
Σε εξέλιξη είναι η προετοιμασία της κυβέρνησης για την υποδοχή του εμβολίου για τον κορονοϊό, την ώρα που σε πρώτο πλάνο βρίσκονται η μείωση των κρουσμάτων κι η «αποσυμπίεση» των ΜΕΘ.
Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας και το φρένο που πρέπει να μπει στα κρούσματα και την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας εξαρτάται άμεσα από την τήρηση των περιοριστικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση. Όμως, τα καλά νέα από το επιστημονικό μέτωπο σε ό,τι αφορά τα εμβόλια δημιουργούν αισιοδοξία και θέτουν τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα προκειμένου να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την προμήθεια και τη διανομή των εμβολίων, αλλά και να καταρτίσει το πρόγραμμα εμβολιασμού.
Το διπλό αυτό σχέδιο τέθηκε επί τάπητος σε κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτή τη στιγμή προέχει η διαχείριση της κατάστασης και γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αφού, παρά τα καλά νέα, ο χρόνος που θα μεσολαβήσει ως το εμβόλιο είναι αρκετός και για να κερδηθεί η μάχη με τον κορονοϊό πρέπει να φτάσουμε όλοι μαζί ασφαλείς έως αυτό το σημείο.
Το χρόνο αυτό, όμως, εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση για να προετοιμάσει τις απαραίτητες υποδομές και τις διαδικασίες για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει βάσει των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες και τα εμβόλια θα ξεκινήσουν σταδιακά να φτάνουν στις αρχές του 2021. Συνολικά, η ΕΕ θα προμηθευτεί 1,1 δισ. δόσεις και στην Ελλάδα αντιστοιχούν 25 εκατομμύρια, διατηρώντας το δικαίωμα να ζητήσει και περισσότερα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρίες Pfizer, Biontech, Astra Zeneca, Sanofi και Johnson & Johnson, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες εταιρείες. Συμφωνία προαγοράς έχει υπογραφεί με τις δύο πρώτες, καθώς η αποτελεσματικότητα του πειραματικού τους εμβολίου ανέρχεται στο 90%.
Στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία των υποδομών για τη μεταφορά, τη διανομή και την αποθήκευση των δόσεων. Δεδομένου πως τα εμβόλια θα γίνονται σε δύο δόσεις, γίνεται αντιληπτό πως ουσιαστικά η Ελλάδα προμηθεύεται 12,5 εκατομμύρια τεμάχια, δηλαδή έναν αριθμό ικανό να καλύψει πλήρως τον πληθυσμό της, αλλά και να διαθέτει επαρκές απόθεμα για να καλύψει πιθανές απώλειες ή ελαττώματα. Όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θέλουμε σε κάθε περίπτωση να είμαστε σίγουροι για την επάρκεια των εμβολίων.
Ο εμβολιασμός θα γίνει σε 1.018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία έχουν ήδη οριστεί και προετοιμάζονται σταδιακά γι’ αυτό το σκοπό. Πρόκειται για νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες παρόμοιες υποδομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αρμόδιο υπουργείο να έχει ορίσει τις προδιαγραφές των κέντρων εμβολιασμού και να έχει την ευθύνη για την προετοιμασία τους. Θα υπάρξουν, επίσης, και κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Όσον αφορά στο σχέδιο που εκπονείται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, προτεραιότητα ασφαλώς θα έχει το υγειονομικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές κτλ.) και εν συνεχεία οι ευπαθείς ομάδες, ενώ θ’ ακολουθήσει σταδιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός. Ο εμβολιασμός θα γίνεται απολύτως δωρεάν για όλους και δεν θα είναι υποχρεωτικός, αλλά, λόγω της σημασίας του, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός την Πέμπτη από τη Βουλή, αποτελεί στοίχημα για το σύνολο του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο για την κυβέρνηση να πείσουν τους πολίτες για την ανάγκη θωράκισής τους από τον κορονοϊό με το εμβόλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το λόγο αυτό θα υπάρξει εκτεταμένη εκστρατεία ενημέρωσης, ενώ, με εντολή του πρωθυπουργού, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού θα ζητήσει από κάθε πολιτικό κόμμα να ορίσει σε αυτήν έναν εκπρόσωπο, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή συναίνεση.