Όλοι οι πολίτες που επιστρέφουν στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, θα πρέπει να τεθούν από μόνοι τους σε καραντίνα για 14 ημέρες προκειμένου να αποτρέψουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, έγινε σήμερα γνωστό από τις αρχές της πόλης.
Όσοι αρνηθούν να απομονωθούν ή να εφαρμόσουν τους επίσημους κανονισμούς για τον περιορισμό του ιού θα τιμωρούνται.
Η εφημερίδα Beijing Daily αναμετέδωσε μια ανακοίνωση από τη δημοτική υπηρεσία πρόληψης του ιού στο Πεκίνο σύμφωνα με την οποία:
«Από εδώ και στο εξής, όλοι όσοι επιστρέφουν στο Πεκίνο θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους ή να ενταχθούν σε μια ομάδα παρατήρησης για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους. Όσοι αρνούνται να αποδεχθούν να μείνουν στο σπίτι τους ή να τεθούν υπό παρακολούθηση και άλλα προληπτικά μέτρα και μέτρα ελέγχου θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης».
Βάσει της ανακοίνωσης, σε οποιονδήποτε επιστρέφει στο Πεκίνο θα ζητηθεί να υποβάλει στις αρχές τα σχέδιά του για τις μετακινήσεις του.
Δεν υπήρξε συγκεκριμένη αναφορά σχετικά με τους ξένους επισκέπτες που φθάνουν από χώρες του εξωτερικού, εκτός της Κίνας, και εάν και πώς θα εφαρμοστούν οι περιορισμοί σε αυτούς.
Στο μεταξύ, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρέσους δήλωσε σήμερα ότι μια κοινή αποστολή με την Κίνα, υπό τον ΠΟΥ, θα ξεκινήσει να ερευνά την επιδημία αυτό το Σαββατοκύριακο και θα επικεντρωθεί στον τρόπο που ο νέος κορωνοϊός εξαπλώνεται και στη δριμύτητα της νόσου.
Η αποστολή θα αναζητήσει επίσης περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς, το πού και το πότε οι περισσότεροι από 1.700 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας προσβλήθηκαν μέχρι στιγμής από τον Covid-19.
«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στο να κατανοήσουμε τη μετάδοση του ιού, τη σοβαρότητα της ασθένειας και τον αντίκτυπο των μέτρων αντιμετώπισης» είπε ο Τέντρος σε δημοσιογράφους.
Πάνω από 1500 νεκροί – Ακόμα 143 θύματα μόνο την Παρασκευή
Η επιδημία ιογενούς πνευμονίας την οποία έχει προκαλέσει ο Κοροναϊός COVID-19 στοίχισε τη ζωή σε άλλους 143 ανθρώπους Παρασκευή, αυξάνοντας το σύνολο των θανάτων στην ηπειρωτική Κίνα σε 1.523, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.
Η συντριπτική πλειονότητα των νέων θανάτων (139) καταγράφηκε στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας στο κεντρικό τμήμα της χώρας.
Σε όλη την κινεζική επικράτεια, εντοπίστηκαν 2.641 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, τα 2.42ο επίσης στη Χουμπέι. Το σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν έφθασε τους 66.492 ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπερασπίζεται το Πεκίνο
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπερασπίστηκε σήμερα το Πεκίνο, μετά τις αμερικανικές επικρίσεις περί «έλλειψης διαφάνειας» εκ μέρους της Κίνας σχετικά με την επιδημία του νέου κορωνοϊού.
«Έχουμε μια κυβέρνηση που συνεργάζεται μαζί μας, που προσκαλεί διεθνείς εμπειρογνώμονες, που έχει μοιραστεί τις αλληλουχίες (του ιού), που συνεχίζει να εργάζεται με τον έξω κόσμο, που κάνει δημοσιεύσεις ξανά και ξανά σε αξιόπιστες διεθνείς ιατρικές επιθεωρήσεις» υπογράμμισε ο επικεφαλής του τμήματος υγειονομικών Εκτάκτων Αναγκών του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν.
«Θεωρώ ότι αυτό δεν συνάδει με τα σχόλια του κυρίου Κούντλοου, όμως ο καθένας είναι ελεύθερος να έχει την άποψή του» συμπλήρωσε ο ίδιος, που μίλησε σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις επικρίσεις που διατύπωσε ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Λάρι Κούντλοου εξέφρασε, χθες, τη λύπη του για την «έλλειψη διαφάνειας» εκ μέρους της Κίνας, επισημαίνοντας πως αυτό καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση των κινδύνων που προκαλεί η επιδημία.
«Είμαστε λίγο απογοητευμένοι για την έλλειψη διαφάνειας εκ μέρους των Κινέζων» είπε ο Κούντλοου, υιοθετώντας διαφορετικό τόνο μετά τα συγχαρητήρια που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Κινέζο ομόλογό του.
Βιετνάμ: Οι αρχές απαγόρευσαν σε δύο κρουαζιερόπλοια να πιάσουν λιμάνι
Οι αρχές του Βιετνάμ απαγόρευσαν σε δύο κρουαζιερόπλοια να ελλιμενιστούν, καθώς εξέφρασαν φόβους ότι μεταξύ των επιβατών τους μπορεί να υπήρχαν και άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19, όπως ανέφεραν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αλλά και μια εταιρεία που οργανώνει κρουαζιέρες.
Το ένα από τα πλοία κατευθύνεται πλέον προς την Ταϊλάνδη, όπου θα του επιτραπεί να πιάσει λιμάνι, σύμφωνα με έναν Ταϊλάνδό αξιωματούχο.
Το πρακτορείο ειδήσεων VNA του Βιετνάμ μετέδωσε ότι οι αρχές της επαρχίας Κουάνγκ Νινχ απαγόρευσαν την Πέμπτη να αποβιβαστούν οι επιβάτες του γερμανικού κρουαζιερόπλοιου AIDAvita. Το πλοίο είχε πιάσει προηγουμένως στις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη, χώρες όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα του νέου κορωνοϊού. «Η απαγόρευση (…) είναι μια προσωρινή λύση για να αποτραπεί η μετάδοση ασθενειών», πρόσθεσε το VNA επικαλούμενο έναν τοπικό αξιωματούχο.
Η γερμανική εταιρεία AIDA Cruises, στην οποία ανήκει το AIDAvita, δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει την απόφαση αυτήν. Η AIDA Cruises είναι θυγατρική της Carnival Corp, που εδρεύει στο Μαϊάμι.
Το κρουαζιερόπλοιο απέπλευσε από το Κορόν των Φιλιππίνων στις 10 Φεβρουαρίου με προορισμό το Βιετνάμ. Ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί αύριο Σάββατο το Χα Λονγκ Μπέι, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco. Το πλοίο θα δέσει απόψε στο Λαέμ Τσαμπάνγκ της Ταϊλάνδης και οι επιβάτες θα εξεταστούν από γιατρούς αύριο το πρωί προτού τους επιτραπεί να αποβιβαστούν.
Στο νορβηγικό πλοίο Norwegian Jade, που ανήκει στην εταιρεία Norwegian Cruise Line Holdings Ltd, απαγορεύτηκε επίσης να πιάσει λιμάνι στο Βιετνάμ για τους ίδιους λόγους. Ο πλοίαρχός του, ο Φρανκ Γιούλιουσεν, σε επιστολή του προς τους επιβάτες διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα του Covid-19 στο κρουαζιερόπλοιο. Κανένας από τους επιβάτες ή τα μέλη του πληρώματος δεν έχει διαβατήριο Κίνας, Μακάο ή Χονγκ Κονγκ και κανείς δεν έχει επισκεφθεί, ούτε πέρασε από περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα, σύμφωνα με την επιστολή του καπετάνιου.
Το Norwegian Jade κατευθύνεται και αυτό στο Λαέμ Τσαμπάνγκ της Ταϊλάνδης.
Αίγυπτος: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του Covid-19
Οι αιγυπτιακές αρχές επιβεβαίωσαν σήμερα ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του Covid-19 στη χώρα.
Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι ο ασθενής είναι αλλοδαπός, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Αιγύπτου, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ο ασθενής έχει τεθεί σε καραντίνα σε νοσοκομείο και οι αρχές έχουν ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και έλαβαν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα.
Γαλλία: Οι πρώτοι επαναπατρισθέντες από την Κίνα βγήκαν από την καραντίνα
Οι πρώτοι Γάλλοι που επαναπατρίστηκαν από την Κίνα εξαιτίας του ξεσπάσματος του νέου κορωνοϊού COVID-19 βγήκαν σήμερα από το κέντρο παραθερισμού κοντά στην Μασσαλία, στο οποίο είχαν τεθεί σε καραντίνα, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.
Πρόκειται για συνολικά 181 ανθρώπους που είχαν τεθεί σε καραντίνα σε κέντρο παραθερισμού στο Καρί-λε-Ρουέ από τις 31 Ιανουαρίου μόλις επέστρεψαν από την Ουχάν, την πόλη που βρίσκεται στο κέντρο της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στην Κίνα.
Αυτοί πήραν όλοι «πιστοποιητικό μη μεταδοτικότητας», διευκρίνισε στο AFP αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού που διαχειρίζεται το κέντρο.
Την Παρασκευή στις 06:30 τοπική ώρα, οι πρώτοι άνθρωποι που είχαν τεθεί σε καραντίνα οδηγήθηκαν από μέλη του Ερυθρού Σταυρού στην έξοδο του κέντρου καραντίνας, σύμφωνα με έναν από τρεις δημοσιογράφους του AFP που βρίσκονται επίσης σε καραντίνα.
Ορισμένοι αναχώρησαν με δικά τους μέσα καθώς τους παρέλαβαν συγγενείς τους, ενώ οι άλλοι θα επέβαιναν σε οχήματα που εκτελούν δρομολόγια προς σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια.
Όλοι θα μπορούν να συνεχίσουν ελεύθερα τη ζωή τους για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή τους από την Ουχάν, στην κεντρική Κίνα: μεταξύ αυτών δεν διαγνώσθηκε κανένα κρούσμα του νέου κορωνοϊού. Η υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν θα συναντηθεί εξάλλου με ορισμένους από αυτούς στο Καρί-λε-Ρουέ το μεσημέρι.
Μετά την αποχώρηση σήμερα αυτών των 181 ανθρώπων, 44 παραμένουν σε καραντίνα στο ίδιο κέντρο στη Μασσαλία και 113 άλλοι στην Αιξ-αν-Προβάνς, στην ίδια περιοχή.
Από τους 157 αυτούς που παραμένουν σε καραντίνα, 122 θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στις 16 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι στις 23 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Reuters.
Όλοι αυτοί επέστρεψαν στη Γαλλία με διάφορες ειδικές πτήσεις.
Η Γαλλία έχει καταγράψει συνολικά 11 κρούσματα του νέου κορωνοϊού.
Στην Κίνα παράλληλα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας, στις 13 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 121 νέοι θάνατοι και 5.090 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην ηπειρωτική χώρα, με την προσθήκη των οποίων το σύνολο των κρουσμάτων ανήλθε σε 63.851.
Σε 55.748 ανέρχονται την ίδια ώρα αυτοί που υποβάλλονται τώρα σε θεραπεία, ενώ σε 1.380 οι νεκροί της ιογενούς αυτής πνευμονίας που εμφανίστηκε στην Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, τον Δεκέμβριο. Ο τελευταίος αυτός απολογισμός των κινεζικών αρχών λαμβάνει υπόψη κάποιους θανάτους που είχαν καταμετρηθεί δύο φορές στην Χουμπέι, σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής αυτής Υγείας.
Τα fake news επιδεινώνουν τις επιδημίες
Η αύξηση των «fake news» -περιλαμβανομένης της παραπληροφόρησης και των λανθασμένων συμβουλών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- μπορεί να επιδεινώσει επιδημίες όπως η παρούσα με τον COVID-19, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Σε μια ανάλυση για τον τρόπο με τον οποίον η εξάπλωση της παραπληροφόρησης επηρεάζει τη διάδοση της νόσου, επιστήμονες του East Anglia University (UEA) της Βρετανίας δήλωσαν ότι τυχόν επιτυχημένες προσπάθειες να εμποδιστούν οι πολίτες να μοιράζονται τα fake news μπορούν να βοηθήσουν να σωθούν ζωές.
«Αναφορικά με τον κορωνοϊό COVID-19, έχουν κυκλοφορήσει στο ίντερνετ πολλές εικασίες, παραπληροφόρηση και ψευδείς ειδήσεις για το πώς ξεκίνησε ο ιός, τι τον προκαλεί και πώς εξαπλώνεται», δήλωσε ο Πολ Χάντερ, ένας καθηγητής Ιατρικής στο UEA, ο οποίος συνυπογράφει την μελέτη.
«Παραπληροφόρηση σημαίνει ότι λανθασμένες συμβουλές μπορεί να κυκλοφορήσουν πολύ γρήγορα και να αλλάξουν την ανθρώπινη συμπεριφορά ωθώντας την να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο», προσθέτει.
Στην έρευνά της, η ομάδα του Χάντερ επικεντρώθηκε σε τρεις άλλες μολυσματικές νόσους –γρίπη, ευλογιά των πιθήκων και νοροϊός– αλλά είπε ότι τα ευρήματά της μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμα για την διαχείριση της κρίσης με τον κορωνοϊό.
«Τα fake news κατασκευάζονται χωρίς κανέναν σεβασμό προς την αξιοπιστία και συχνά βασίζονται σε θεωρίες συνωμοσίας», τόνισε ο Χάντερ.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες δημιούργησαν θεωρητικές προσομοιώσεις επιδημιών γρίπης, ευλογιάς των πιθήκων και νοροϊού.
Τα μοντέλα τους έλαβαν υπόψη τους μελέτες πραγματικής συμπεριφοράς, τρόπους εξάπλωσης διαφορετικών ασθενειών, τις περιόδους επώασης και ανάρρωσης καθώς και την ταχύτητα και την συχνότητα των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον διαμοιρασμό της πληροφορίας στην πραγματική ζωή.
Επίσης έλαβαν υπόψη τους πώς η μικρή εμπιστοσύνη στις αρμόδιες αρχές συνδέεται με την τάση να πιστεύει κάποιος σε θεωρίες συνωμοσίας, τον τρόπο διάδρασης των ανθρώπων σε «πληροφορίες-φούσκες» που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και το γεγονός ότι «δυστυχώς οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να μοιραστούν κακές συμβουλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με καλές συμβουλές από αξιόπιστες πηγές», σημείωσε ο Χάντερ.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια μείωση 10% του ποσοστού επικίνδυνων συμβουλών που διακινούνται έχει θετικό αντίκτυπο στην ένταση μιας επιδημίας, ενώ κάνοντας το 20% ενός πληθυσμού ανίκανο να μοιραστεί επικίνδυνες συμβουλές φέρνει το ίδιο θετικό αποτέλεσμα.
Κικίλιας για Κοροναϊό: Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα για τα fake news
διαίτερα έντονος σχετικά με τις κατά καιρούς αναφορές για τα ύποπτα κρούσματα κοροναϊού που εξετάζονται στη χώρα, ήταν σήμερα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε χαρακτηριστικά, «Εάν δούμε ότι χρειάζεται, θα λάβουμε μέτρα εναντίον όλων όσοι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για τον νέο κοροναϊό και τρομοκρατούν την ελληνική κοινωνία».
Συγκεκριμένα, τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Βασίλη Κικίλια έχουν ως εξής:
Για τα αποτελέσματα του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. και την πρόταση της Ελλάδας σημείωσε ότι «Είναι προφανές ότι το θέμα του νέου ιού είναι ένα θέμα Δημόσιας Υγείας που απασχολεί όλο τον πλανήτη. Βεβαίως, το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην Κίνα, που θέλω να ομολογήσω ότι λαμβάνει πολύ σημαντικά μέτρα για τον περιορισμό του ιού, αλλά όπως γνωρίζετε ο ιός δεν έχει σύνορα. Υπάρχει η δυνατότητα να ταξιδέψει κανείς από χώρα σε χώρα. Όλες οι χώρες λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό κάνουν και οι Ευρωπαίο εταίροι μας, αυτό κάνουμε και εμείς. Συμφωνήσαμε όλοι ότι πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το ECDC».
Κορωνοϊός