Την ώρα που τα βλέμματα είναι στραμμένα γύρω από την παραλλαγή «Όμικρον» και τα σπαθιά των πολιτικών κονταροχτυπιούνται για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, που έχει ψηφιστεί στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης, το Σύστημα Υγείας, μπορεί να αντέχει όπως δηλώνει η υφυπουργός, ωστόσο οι υγειονομικοί, περνάνε τις πιο κρίσιμες μέρες της πανδημίας, αφού για ακόμα μια μέρα, οι διασωληνωμένοι πολίτες, άγγιξαν, σχεδόν, τους 700, μέσα σε 24 ώρες.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 550 (79.71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 140 (20.29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η αύξηση των ανεμβολίαστων πολιτών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, είναι και ο κύριος λόγος που οι επιδημιολόγοι της χώρας μας, κρούουν καθημερινά τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι το εμβόλιο είναι και η σωτηρία μας, τουλάχιστον είναι ένα όπλο που θα βοηθήσει στην αναχαίτηση του κορωνοϊού.
«Το Νοέμβριο είχαμε 2.145 θανάτους. Από αυτούς τους θανάτους, οι 1.785 ήταν θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών. Αν πάμε πάνω από την ηλικία των 60 ετών προσεγγίζουν το 91%. Εννέα στους 10 ανθρώπους οι οποίοι προσβάλλονται και διασωληνώνονται ή πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών. Από αυτούς, το 90% είναι ανεμβολίαστοι. Αν αυτοί οι άνθρωποι εμβολιαστούν στο 100% ή κοντά στο 99%, οι θάνατοι θα πέσουν 7 με 8 φορές», είπε ο κ. Τζανάκης στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Ιδιαίτερα, ο καθηγητής υπογράμμισε πως το σύστημα υγείας είναι πιεσμένο και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει λοιπά περιστατικά που δεν έχουν σχέση με τον Covid, όπως για παράδειγμα ασθενείς με καρκίνο.
«Αυτοί οι άνθρωποι απασχολούν το υγειονομικό σύστημα, το κάνουν μονοθεματικό, και άνθρωποι που έχουν προβλήματα όπως καρκίνο ή για επείγουσα διαχείριση μίας σοβαρής νόσου, περιμένουν στην ουρά. Το υγειονομικόσύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί αυτή τη στιγμή στον χρόνο που πρέπει, με συνέπεια πολλοί άνθρωποι να έχουν πρόβλημα χρόνιων νοσημάτων και να μη βρίσκουν λύση αυτή τη στιγμή. Αυτό το πράγμα είναι ανήθικο έως ένα σημείο», είπε.
3.329 θάνατοι το δίμηνο Οκτώβριος – Νοέμβριος
Συντριπτικά μεγαλύτερη είναι η επίπτωση της πανδημίας στον ελληνικό πληθυσμό το δίμηνο Οκτώβριος – Νοέμβριος. Μέσα στο διάστημα αυτό, έχασαν τη ζωή τους 3.329 ασθενείς με CoViD, έναντι 2.015 θανάτων το αντίστοιχο διάστημα του 2020.
Ο αριθμός φέτος είναι κατά 65,2% μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό, αλλά η εικόνα είναι πολύ χειρότερη για τον εξής λόγο: πέρυσι δεν υπήρχαν εμβολιασμένοι στην Ελλάδα, ενώ σήμερα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις 6,6 εκατομμύρια άνθρωποι.
Στον αντίποδα, το αντίστοιχο διάστημα του 2020, η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς lockdown.
Το πόσο δραματική είναι η κατάσταση προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).
Η χώρα μας κατείχε πέρυσι την 30ή θέση, μεταξύ 55 ευρωπαϊκών χωρών, με 204 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η κατάταξη φέτος είναι πολύ χειρότερη (16η θέση), με 344 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.