Σε εγρήγορση παραμένουν κυβέρνηση και επιστήμονες τόσο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού σε διάφορες περιοχές της χώρας όσο και ενόψει του ανοίγματος του Τουρισμού από αύριο, 1η Ιουλίου. Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλούν οι μεταλλάξεις του ιού, κάτι που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μην αποκτήσουμε ποτέ ανοσία.
Αγωνία για τα εισαγόμενα κρούσματα
Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην αυριανή ημέρα, καθώς η Ελλάδα θα υποδέχεται τουρίστες από χώρες του εξωτερικού και στα περιφερειακά αεροδρόμια, με τις Αρχές να δηλώνουν πανέτοιμες για το «άνοιγμα» των πυλών εισόδου. Έχοντας πάντα ως βασική προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια όλων, (εργαζόμενους, επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους στη χώρα μας) έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον Covid-19. Αξίζει να σημειωθεί πως από την ημέρα που χαλάρωσαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, αυξήθηκαν και τα εισαγόμενα κρούσματα. Σήμερα δε, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τα 20 νέα καταγεγραμμένα κρούσματα, τα 9 προέρχονται από πτήσεις εξωτερικού.
Νωρίτερα, η ΕΕ ανακοίνωσε τον κατάλογο με τις «ασφαλείς» χώρες. Αυτές είναι: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Τυνησία Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη Ουρουγουάη. Εκτός έμειναν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία. Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τις τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την ΕΕ, ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.
Εξάλλου ενόψει του ανοίγματος των συνόρων της Ελλάδας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου συνεχίζουν τις «αυτοψίες» σε περιφερειακά αεροδρόμια προκειμένου να συντονίσουν όλες τις διαδικασίες ασφαλούς έναρξης λειτουργίας τους, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές.Την ίδια ώρα σε εγρήγορση είναι και η κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό χθες Δευτέρα έγινε ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.
Συζητήθηκαν, επίσης, ο τρόπος πραγματοποίησης των στοχευμένων τεστ, τα πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας (οι σχετικές πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στο site του Υπουργείου Εξωτερικών, www.mfa.gr) καθώς και τα πρωτόκολλα μεταφοράς στα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία αναφοράς σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι προϋπόθεση για την είσοδο στη χώρα είναι η υποχρεωτική συμπλήρωση, 48 ώρες πριν, ειδικής φόρμας στην πλατφόρμα https://travel.gov.gr με τα στοιχεία του εισερχόμενου, τη χώρα προέλευσης και τον τόπο στον οποίο θα διαμείνει στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο κωδικός που θα λαμβάνουν ονομάζεται QR-code, το οποίο θα είναι ένα εικονογράφημα που θα μπαίνει σε ειδικό λογισμικό με αλγόριθμο, μέσω του οποίου θα αναδεικνύεται σε ποια κατηγορία επικινδυνότητας ανήκουν. Έτσι, όπου χρειάζεται, οι ειδικοί θα προχωρούν σε στοχευμένους ελέγχους στο αεροδρόμιο.
Τι θα περιέχει το QR-code:
Τόπο διαμονής
Χώρα αναχώρησης
Ενδιάμεσο σταθμό
Αεροδρόμιο προορισμού
Ξενοδοχείο ή κατάλυμα διαμονής
Οι ελεγχόμενοι ταξιδιώτες θα τοποθετούνται σε άλλες εφαρμογές του ίδιου λογισμικού. Θα τοποθετούνται σε έναν χάρτη καταχώρηση τουριστών, όπου θα εμπεριέχονται τα επιδημιολογικά φορτία της περιοχής, τα ξενοδοχεία και τα δωμάτια καραντίνας, ο αριθμός κλινών και ΜΕΘ ανά νοσοκομείο και περιφέρεια, τα κρούσματα ανά δήμο και περιφέρεια και ο αριθμός πτήσεων και η επιτήρηση τουριστών που βρίσκονται σε καραντίνα.
Όταν όλα αυτά «κοκκινίσουν», ο συναγερμός κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού γίνεται μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Επομένως, οι τουρίστες θα μπορούν να εντοπιστούν ανά πάσα στιγμή και να ιχνηλατηθούν οι επαφές τους.
Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές της χώρας
Εν τω μεταξύ, ανησυχία επικρατεί για τις εστίες του νέου κορωνοϊού σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως στην Ξάνθη, όπου τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 12 νέα κρούσματα (από τα 15 που ανακοινώθηκαν συνολικά στη χώρα) και σήμερα ανακοινώθηκαν ακόμη τέσσερα. Επίσης ανησυχία προκαλεί και η διασπορά του κορωνοϊού, και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά, εκτός από τα εισαγόμενα κρούσματα και την Ξάνθη, νέα κρούσματα καταγράφηκαν σε Αττική, Καστοριά, Σύρο και Λάρισα.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3409, εκ των οποίων το 54.9% άνδρες αφορά άνδρες. Τα 766 (22.5%) εκ των κρουσμάτων θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1900 (55.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Συνολικά, 9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. Οι 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από σύσκεψη στον θάλαμο επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, αποφασίστηκε η μερική άρση της καραντίνας στην Κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης και η για επτά ημέρες εφαρμογή πλαισίου μέτρων ως εξής:
1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που κυκλοφορούν εντός και εκτός της Κοινότητας.
2. Συνέχιση της απαγόρευσης και αναστολής λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.
3. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 6:00 καθημερινά.
4. Απαγόρευση κάθε ιδιωτικής και δημόσιας συνάθροισης, με εξαίρεση ενδοοικογενειακών συγκεντρώσεων συγγενών α’ βαθμού και έως 8 άτομα με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση όρων ατομικής προστασίας.
Στο πλαίσιο των παραπάνω μέτρων, με αφορμή τα έντονα επιδημιολογικά φορτία των τελευταίων ημερών, εντάσσεται και η Κοινότητα Μύκης για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Μαγιορκίνης: Τι θα γίνει αν εντοπιστεί σειρά κρουσμάτων στα νησιά
Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο ώστε όταν εντοπίζονται κρούσματα στα νησιά, να απομονώνονται. Το πλάνο είναι: Ιχνηλάτηση, απομόνωση, τεστ.
Εάν και όπως τόνισε το τοπικό lockdown είναι ένα έσχατο μέτρο, υπογράμμισε ότι εάν σε κάποιο νησί υπάρξουν πολλά κρούσματα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση του Εχίνου στην Ξάνθη, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.
«Εάν ο κόσμος ακολουθήσει και τηρήσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα θεωρώ σχετικά απίθανο να φτάσουμε στο σημείο του τοπικού lockdown», σχολίασε ο κ. Μαγιορκίνης.
Όσον αφορά για το πότε αναμένεται ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού ο Γκ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι εάν αυτό συμβεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, καθώς κάποιες χώρες βιώνουν ήδη ένα νέο κύμα κορωνοϊού, αλλά θα εξαρτηθεί πολύ από τα μέτρα προστασίας που θα έχουν ληφθεί στη χώρα μας.
Σύψας: Τι σημαίνει το τοπικό lockdown
Ούτε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας απέκλεισε την επιβολή ενός καθολικού τοπικού lockdown σε νησί.
Ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση σοβαρής εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού εξαιτίας μη τήρησης των μέτρων προστασίας, σε νησί. «Μπορεί να κλείσουμε νησί και να μην υποδέχεται επισκέψεις» είπε συγκεκριμένα.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σύψας δεν απέκλεισε την εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος του ιού στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη.
Ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί – Το κακό και το καλό σενάριο
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Σύψας μίλησε και για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, πράγμα το οποίο μπορεί να σημαίνει πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην αποκτήσουμε ποτέ ανοσία.
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέγονται περί σεναρίου μετάλλαξης του κορωνοϊού, ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί προς το καλό και το κακό. «Το κακό είναι να γίνει πιο επιθετικός, πιο μεταδοτικός και πιο θανατηφόρος. Το καλό είναι να γίνει πιο ήπιος. Δυστυχώς κάθε ιός μπορεί να μεταλλαχθεί» τόνισε και πρόσθεσε πως αν και υπάρχει πάντα η ανησυχία για το κακό σενάριο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σαφείς ενδείξεις στους ειδικούς για το ότι έχει συντελεστεί μια κακή μετάλλαξη.
«Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη ανησυχία, αυτές οι μεγάλες αναζωπυρώσεις που βλέπουμε σε διάφορες χώρες να σχετίζονται με μια κακή μετάλλαξη του ιού», σημείωσε.
Γώγος: Δύσκολο να ελεγχθεί ο κορωνοϊός
Στην Ελλάδα «πάμε καλά» με τον κορωνοϊό εκτίμησε ο καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος εξηγώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ότι «έχουμε χαμηλό δείκτη R0, διάσπαρτα κρούσματα, τα πιο πολλά είναι στην Ξάνθη».
Ωστόσο «παγκοσμίως τα υπάρχονται δεδομένα είναι ιδιαίτερα ανησυχυτικά γιατί υπάρχουν εξάρσεις και υποτροπές. Δεν νομίζω ότι θα ελεγχθεί τόσο εύκολα ο κορωνοϊος» πρόσθεσε ο κ. Γώγος. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε πολίτες και αρχές «να έχουμε αυξημένη προσοχή» προκειμένου να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα.
Όσον αφορά το άνοιγμα του τουρισμού είπε ότι «είναι δύσκολο να ελεγχθούν δεκάδες χιλιάδες τουρίστες και μάλλον θα είναι και αρνητικό για την πορεία του τουρισμού. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι με την ειδική φόρμα να διοχετεύουμε τον ειδικό αλγόριθμο ώστε να βρούμε ποιοι πρέπει να ελέγχονται και να ανιχνεύσουμε τα πιο ύποπτα περιστατικά».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος, ο καθηγητής Γώργος απάντησε ότι «η αλήθεια είναι ότι πρακτικά είναι δύσκολο να μην υπάρξει, θα ειναι εξαιρετική τύχη να μην συμβεί αυτό» σημειώνοντας ότι «στα βόρεια σύνορα έχουμε έξαρση, στην Τουρκία έχουμε έξαρση».
«Μάλλον θα συμβεί και πρέπει να είμαστε έτοιμοι, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι» πρόσθεσε τονίζοντας στα θετικά «ότι έχουμε μια εμπειρία ως προς τη διαχείριση. Έχουμε περίπου διπλάσιες μονάδες ΜΕΘ, άρα έχουμε εμπειρία και στη νοσηλεία. Αυτό που θα πρέπι να προσέξουμε είναι η βοήθεια από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αν το κύμα είναι μεγάλο, τα ελαφριά κρούσματα θα πρέπει να διαχειρίζονται από την ΠΦΥ». Όπως τόνισε «το στοίχημα είναι η λειτουργία των νοσοκομείων παράλληλα με τον κορωνοϊό».
πηγή: newpost
Διαβάστε επίσης:
Ανακοινώθηκε: Για ποιες χώρες ανοίγει τα σύνορα η Ελλάδα από 1η Ιουλίου