Στα «fake news» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το μεταναστευτικό απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα κατά του αυταρχισμού και αναφέρθηκε στην ξεκάθαρη θέση της ΕΕ υπέρ της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή. «Είναι επιτακτική ανάγκη να μην πετύχει η ρωσική εισβολή, για να στείλουμε μήνυμα και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα» υπογράμμισε.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο. «Πρέπδει να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο» σημείωσε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες.
Αμέσως μετά, αναφέρθηκε στην παράνομη κατοχή της Κύπρου και τη διχοτόμηση του νησιού, χαρακτηρίζοντας παράλογες τις απαιτήσεις της Άγκυρας και στηρίζοντας την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός μίλησε για την ατζέντα αναθεωρητιμσού που έχει η Τουρκία. «Η Τουρκία μπορεί να είναι εταίρος και σύμμαχος της Ελλάδας και της ΕΕ, αν το επιλέξει» υπογράμμισε, καταδικάζοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εκστρατεία παραπληροφόρησης της Άγκυρας και έβαλε ως «κόκκινη γραμμή» την εθνική κυριαρχία της χώρας, ενώ επανέφερε στο τραπέζι το «casus belli» που εγείρει η τουρκική κυβέρνηση.
Από τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές, υπογράμμισε ακόμη ο πρωθυπουργός. «Σώσαμε πάνω από 130 ανθρώπους από δύο βάρκες χθες» παρατήρησε, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στο Αιγαίο.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ακόμη για την κλιματική αλλαγή, ενώ αναφέρθηκε και στα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ξεκαθαρίζοντας ότι, όσο κι αν χρειαστεί, θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.