Με αγωνία και προβληματισμό προχωρά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την σταδιακή άρση του lockdown ενόψει των Χριστουγέννων.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι το lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της έξαρσης της 2ης φάσης, θα παραταθεί μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου. «Οσο νωρίτερα αρθούν τα μέτρα, τόσο γρηγορότερα θα υπάρξει αναζωπύρωση» εξήγησε η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου.
Κάτι που δεδομένα απασχολεί και προβληματίζει τους επιστήμονες. Πάντως, το σενάριο για άρση του lockdown στις 14 Δεκεμβρίου μοιάζει τούτη την στιγμή το πιο πιθανό. Παρότι, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας χθες Νίκος Σύψας τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Η επιστημονική κοινότητα τάσσεται υπέρ μιας νέας παράτασης, πέραν της 7ης Δεκεμβρίου και τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για την επανέναρξη της αγοράς.
Η ημερομηνία επανεκκίνησης της αγοράς θα κρίνει και το άνοιγμα των σχολείων, που ούτως ή άλλως θα μείνουν κλειστά την περίοδο των εορτών. Την ίδια ώρα, κι ενώ το εμπόριο θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξει από τις μικρότερες επιχειρήσεις, έντονο προβληματισμό προκαλεί ο κλάδος της εστίασης, που θεωρήθηκε ως εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.
Ωστόσο, το ζήτημα δεν προκαλεί αντιδράσεις μόνο μεταξύ των επιστημόνων, αλλά και μεταξύ των επιχειρηματιών. Σύμφωνα με το Mega, παρά τα σενάρια για την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ περί τις 20 Δεκεμβρίου, με αυστηρούς όρους και μόνο με καθήμενους, το άνοιγμά τους προσκρούει σε εμπόδια και δεν αποκλείεται το λουκέτο κατά την περίοδο των εορτών. Αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν απευθύνει μήνυμα προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά την περίοδο των εορτών, να μην μπει δηλαδή ο κλάδος στο σενάριο του «ακορντεόν», γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη.
Η απόφαση δεν αφορά μπαρ και νυχτερινά κέντρα, που δεν αναμένεται να ανοίξουν ούτως ή άλλως, αλλά καφέ και εστιατόρια. Στις εορταστικές απαγορεύσεις, μελετάται ακόμη απαγόρευση κυκλοφορίας και συναθροίσεων όπως το φετινό Πάσχα, όπως και μετακινήσεις από τον έναν νομό στον άλλο.
Σενάριο-«βόμβα»: Να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τα Χριστούγεννα
Ο Νίκος Σύψας προσέθεσε ότι το lockdown που έχουμε είναι εν μέρει χαλαρό και δεν βοηθάει στη γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας. Παράλληλα, επισήμανε πως την ημέρα που θα ανοίξει η κοινωνία θα υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού ενώ υπενθύμισε πως ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα και γι’ αυτό υπάρχει κίνδυνος τις επόμενες 15 – 20 ημέρες να αρχίσουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν.
«Δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα. […] Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας» είπε καταλήγοντας.
Κατά τις ίδιες πηγές, αρκετοί από τον κλάδο της εστίασης προκρίνουν το να μην ανοίξουν, λόγω των περιορισμών. Στο ίδιο σενάριο αναφέρθηκε και το κεντρικό δελτίο του MEGA, όπου επισημάνθηκε η θέση εκπροσώπων της εστίασης ότι δεν επιθυμούν τη λύση «ακορντεόν» -δηλαδή να ανοίξουν για δυο εβδομάδες και να κλείσουν αμέσως μετά.
Πάντως, εξίσου δύσκολη είναι η «εξίσωση» και για το λιανεμπόριο, με τα περισσότερα καταστήματα να ετοιμάζουν τα e-shops τους για τη μέθοδο του click away.
Ποιο είναι το «κλειδί» για την άρση
Ο Θάνος Δημόπουλος, καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας, διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επισημαίνει στη Realnews ότι θα εξεταστούν και άλλα κριτήρια μαζί με τον αριθμό των διασωληνωμένων.
«Ενδεχομένως μια τέτοια εκτίμηση να είναι σωστή αλλά θα πρέπει να είναι σε συνάρτηση και με άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα τον αριθμό των κρουσμάτων στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιφέρειες που θεωρούνται επικίνδυνες περιοχές», σημειώνει ο κ. Δημόπουλος.
Και συνεχίζει: «Η πληρότητα των εντατικών δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο. Είναι σειρά στοιχείων που θα πρέπει να εξεταστούν. Βασική παράμετρος είναι η ελάττωση των κρουσμάτων, ο αριθμός εισαγωγών διασωληνωμένων και ο δείκτης μεταδοτικότητας. Επίσης, είναι σαφές πως είναι διαφορετικές περιπτώσεις η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Η Αθήνα δεν έφτασε ποτέ στο “κόκκινο”, όπως έγινε με τη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να συνυπολογίζεται και ο πληθυσμός της κάθε πόλης. Για παράδειγμα, αν έχουμε εκατό κρούσματα στη Δράμα, θα είναι καταστροφή».