Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε πριν από δέκα χρόνια στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου. H τελετή, έγινε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, ενώ τον εναρκτήριο χαιρετισμό έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
«Η σημερινή πρωτοβουλία της πολιτείας να τοποθετήσει πλακέτα μνήμης στο σημείο όπου, δέκα χρόνια πριν, βρήκαν φρικτό θάνατο τόσο άδικα και αναίτια τρεις συνάνθρωποί μας, η Παρασκευή Ζούλια, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου με το αγέννητο μωρό της, δεν είναι απλώς μια συμβολική χειρονομία διάσωσης της μνήμης τους, αλλά και ένα πρώτο μικρό βήμα για τη δικαίωσή τους», τόνισε κατά τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε: «Η τιμή της μνήμης πολιτών που έχουν πέσει θύματα μίσους και ιδεολογικής βίας, δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού. Αντιθέτως, πρέπει να μας βρίσκει όλους ενωμένους».
Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε πως «τραγικά γεγονότα σαν και αυτό, είναι ασυμβίβαστα με τη δημοκρατική μας παράδοση και την κοινωνία που οραματιζόμαστε» και εξέφρασε την ελπίδα να μην ξαναζήσει ποτέ ξανά η χώρα «εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας».
Συνομιλία με τους συγγενείς των θυμάτων
Απευθυνόμενη στους συγγενείς των θυμάτων η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε: «Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε όλοι, είναι για τον τόπο σημαντικό. Να τους θυμάστε και πραγματικά να μη ζήσουμε τέτοιες στιγμές».
Κ. Μητσοτάκης: Ποτέ ξανά μην πέσει η χώρα θύμα του τυφλού διχασμού
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τον «σαφή και ξεκάθαρο συμβολισμό» της τελετής: «Ο συμβολισμός της σημερινής κίνησης ειναι σαφής και ξεκάθαρος. Ποτέ ξανά να μην πέσει η χώρα θύμα του τυφλού διχασμού, του μίσους, της βίας η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ποτέ και από όπου κι αν προέρχεται» είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως θα έπρεπε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος να είναι παρών στην τελετή «ώστε να στείλουμε ενωμένοι ένα μήνυμα ότι αυτές τις δύσκολες εποχές για τον τόπο μας τις έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας».
«Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να είμαστε εδώ όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί όπως πιστεύω θα το επιθυμούσε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Κρίμα. Σε κάθε περίπτωση προχωράμε μπροστά αφήνοντας πίσω μας αυτές τις εποχές με ζωντανές τις μνήμες χαραγμένες για πάντα στη δική μας μιας εποχής η οποία μας πόνεσε όλους πάρα πολύ και πόνεσε περισσότερο απο όλους τις οικογένειες των θυμάτων που σήμερα αναζητούν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση την τελική δικαίωση τους», συμπλήρωσε.
Συνομιλώντας με συγγενείς των θυμάτων ο Πρωθυπουργός τους είπε μεταξύ άλλων: «Δύσκολη στιγμή. Ίσως μπαίνει ένα τέλος, μια τέλεια. Ο καθένας βιώνει τον πόνο με τον δικό του προσωπικό τρόπο. Αλλά ως Πολιτεία έχουμε μια υποχρέωση να τιμήσουμε την μνήμη αυτών των ανθρώπων και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να κλείσει αυτό το κεφάλαιο οριστικά όχι με άνω τελεία».
Η «συγγνώμη» του δημάρχου Αθηναίων
Ανοίγοντας την τελετή ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ζήτησε «συγγνώμη» καθώς – όπως είπε – αυτό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. «Σήμερα όλοι μαζί ανοίγουμε έναν άλλο δρόμο μακριά από την διχόνοια» συνέχισε και έκανε λόγο «για συναισθήματα πικρά» καθώς όπως είπε «δεν μπορούμε ποτέ να τις ξεπεράσουμε αυτές τις απώλειες». Ζήτησε επίσης συγγνώμη «γιατί έπρεπε το αυτονόητο να το έχουμε κάνει εδώ και χρόνια». «Τι ντροπή οι δολοφόνοι να εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι» συμπλήρωσε ο κ. Μπακογιάννης.
Τα θλιβερά γεγονότα της 5ης Μαΐου 2010
Την περασμένη Τρίτη συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τα θλιβερά γεγονότα στην τράπεζα Marfin στην οδό Σταδίου. Η εμπρηστική επίθεση στη Marfin έγινε στις 5 Μαΐου του 2010, όταν στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μέτρων για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης ομάδα αγνώστων, έριξαν βόμβες μολότοφ στην τράπεζα την ώρα που βρίσκονταν μέσα σε αυτήν περίπου 25-30 εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν, πέντε άτομα διασώθηκαν από την Πυροσβεστική, αλλά τρεις εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος έχασαν τη ζωή τους. Επρόκειτο για τους Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών-έγκυος 4 μηνών), Επαμεινώνδα Τσάκαλη (36 ετών) και Παρασκευή Ζούλια (35 ετών).
Η ταυτότητα των αυτουργών της επίθεσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι και σήμερα.
Πάνω στην πλακέτα που τοποθετήθηκε σήμερα αναγράφονται τα εξής: «Σε αυτο το κτίριο στις 5 Μαΐου 2010 δολοφονήθηκαν η Παρασκευή Ζούλια, η εγκυμονούσα Αγγελική Παπαθανασοπούλου, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, θύματα του τυφλού μίσους που γεννά ο διχασμός. Τιμούμε τη μνήμη τους. Ποτέ ξανά. Μάιος 2020».