Το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει την «βαθμολόγηση» του έργου των Υπουργών και στέλνει μηνύματα πως θέλει να σταματήσει να δαπανά χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο σε πολιτικές αστοχίες που «γρατζουνίζουν» την εικόνα της κυβέρνησης.
- Γράφει ο Κώστας Αττίας
Ως δεύτερη ευκαιρία εκλαμβάνονται τα μηνύματα που σύμφωνα με πληροφορίες έχει στείλει το Μέγαρο Μαξίμου σε Υπουργούς για αλλαγή πλεύσης στην επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων των Υπουργείων τους. Λιγότερα λόγια και συνεντεύξεις και περισσότερο έργο είναι το νέο «σχέδιο πτήσης» που έχει διαμηνυθεί.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της συγκυρίας , έχει πως ανάμεσα στα Υπουργεία που ακούγεται πως έχουν δεχτεί τέτοια προειδοποιητική «βολή» είναι και αυτό του Άμυνας. Και αυτό όχι μόνο επειδή μία σειρά από ζητήματα που έχουν ανοίξει στους πρώτους μήνες της κυβέρνησης της ΝΔ από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκαλούν προβληματισμό σε κυβερνητικά στελέχη για την φθορά που μπορεί να επιφέρουν ή πιο σωστά την απώλεια ψηφοφόρων σε έναν χώρο που η ΝΔ θεωρεί προνομιακό της πεδίο.
Στο Μαξίμου φτάνουν παράπονα (που άλλωστε εκφράζονται και δημόσια) από την μεγάλη κατηγορία των Υπαξιωματικών για το Σώμα Υπαξιωματικών που θέλει να κάνει η κυβέρνηση αλλά και από τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των ΕΔ για μισθολογικά – συνταξιοδοτικά τους θέματα .
Σε αυτά τα παράπονα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος φαίνεται πως δεν έχει καταφέρει να κάνει την προσέγγιση που θα μείωνε τις αντιδράσεις, αν και από την άλλη για το μεν θέμα των Υπαξιωματικών το ζήτημα το χειρίζεται κύρια ο ΥΦΕΘΑ για τα δε οικονομικά – συνταξιοδοτικά το θέμα αφορά κυβερνητική πολιτική και τα συναρμόδια υπουργεία κατά κύριο λόγο. Για αυτό και δεν βαραίνουν τόσο στην «βαθμολογία» που δίνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις που κάνουν κυβερνητικά στελέχη.
Οι «αναχαιτίσεις»
Αντίθετα αυτό που φαίνεται πως έχει μπει στο μικροσκόπιο είναι οι «τρεις αναχαιτίσεις» που αναγκάστηκε να κάνει το Μαξίμου.
Θητεία
Λίγο καιρό μετά την ανάληψη της διακυβέρνησής ανοίγει στην δημόσια σφαίρα ζήτημα αύξησης της στρατιωτικής θητείας. Στο Μαξίμου χτυπάει καμπανάκι και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης βγαίνει για να πει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανατραπεί το υφιστάμενο καθεστώς. Από την Μεσογείων η ανακίνηση του θέματος αποδόθηκε στην εσφαλμένη αντίληψη των δημοσιογράφων σε διάλογο που είχαν με τον Υπουργό Άμυνας στην Βουλή o οποίος είχε μιλήσει για εισηγήσεις που δέχεται. Η ζημιά όμως έγινε.
ΜΟΕ
Το δεύτερο «φάουλ» που χρεώνεται σε ελλιπή έλεγχο του τι «βγαίνει» από το ΥΠΕΘΑ προς τα έξω αφορά το αλαλούμ περί δήθεν ματαίωσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμαζόταν να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο συνεργάτες του πρωθυπουργού σοκαρισμένοι από όσα μεταδίδονταν στην Αθήνα έλεγαν πως δεν παγώνουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία.
Ίμια – Ορούτς Ρέις
Η τρίτη αναχαίτιση ήρθε μετά το αλαλούμ περι του τι φέρεται να ειπώθηκε για τα Ίμια και τον Ερντογάν από τον Υπουργό με το Υπουργείο να λέει πως σχετικώς με πληροφορίες που αναπαράγονται στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας περί δηλώσεως του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, διευκρινίζεται ότι ουδέποτε προέβη σε ανάλογη δήλωση. Όλα τα υπόλοιπα είναι προϊόντα ερμηνειών και εκτιμήσεων αυτών που τις εκφράζουν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τους επίσημους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ κρατών.
Εννοώντας προφανώς ότι δεν ισχύει πως ο Ν. Παναγιωτόπουλος μίλησε τηλεφωνικά, εκτός αέρα, στην πρωινή εκπομπή του Alpha «Eκτός γραμμής» και είπε πως δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με την Τουρκία και πως είναι ψέματα όσα υποστηρίζει ο Ερντογάν για τα Ίμια.
Βαρύ κλίμα
Στο Μαξίμου η ανάγκη για απανωτές διορθωτικές κινήσεις προκαλεί προβληματισμό. Ακόμα και από κάποιους που λένε πως ο Ν. Παναγιωτόπουλος αδικείται από την εικόνα που βγαίνει προς τα έξω. Ο λόγος; Πως στο τέλος της ημέρας αυτό που μετράει δεν είναι μόνο το τι έργο έχει παραχθεί αλλά και το αν αυτό το έργο είναι ορατό ή χάνεται πίσω από την εικόνα ενός αλαλούμ.
Ή όπως το είπε και ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ «δεν νομίζω ότι αριστεύσαμε στην επικοινωνία στο συγκεκριμένο θέμα» με αφορμή ερώτηση για τα όσα ειπώθηκαν από τον Ν. Παναγιωτόπουλο για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε από το βράδυ της Πέμπτης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον πλου του Oruc Reis.