Αμέσως μετά το τέλος της άτυπης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα, με βασικά θέματα το μεταναστευτικό, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κλιματική αλλαγή και την ανταγωνιστικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων στάθηκε στην αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ που ζήτησε στο πλαίσιο των καταστροφών που υπέστησαν κράτη – μέλη της Ευρώπης από την κλιματική αλλαγή.
«Ως προς το ζήτημα του προϋπολογισμού της Ε.Ε. έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση, η οποία είναι αποδεκτή από την Ελλάδα, αλλά για παράδειγμα είναι αδύνατο να αυξάνουμε τους πόρους για την Ουκρανία – όπου και πολύ καλώς αυξάνονται-, χωρίς παράλληλα να αυξάνουμε τους πόρους για τους πληγέντες Ευρωπαίους πολίτες από την κλιματική αλλαγή», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ:
«Η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων συζητείται εδώ και 20 χρόνια χωρίς κατ’ ανάγκη να έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο. Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αγωνίζεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και θα επιχειρηματολογεί υπέρ της ανάγκης όλες οι χώρες να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους κανόνες και να μην υπάρχουν γεωπολιτικές προτεραιότητες που να ανατρέπουν τη διαδικασία που είναι αυστηρά καθορισμένη», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Για την Ελλάδα δεν εννοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του κράτους δικαίου είτε αυτό αφορά όλες τις υποψήφιες χώρες, δεν φωτογραφίζω καμία χώρα συγκεκριμένα, και εκείνες γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν την προσπάθεια που απαιτείται ώστε στο τέλος να μπορούν να διεκδικούν να γίνονται μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας» πρόσθεσε και σημείωσε:
«Η συζήτηση αυτή της σημαντικής διεύρυνσης μας υποχρεώνει να ξεκινήσουμε και πάλι να επαναξιολογούμε τον τρόπο της ίδιας της λειτουργίας της ένωσης και τα σημαντικά ζητήματα του προϋπολογισμού καθώς η είσοδος φτωχότερων χωρών προφανώς θα απαιτήσει περισσότερους πόρους. Εάν δεν θέλουμε να θυσιάσουμε κρίσιμες δράσεις όπως η κοινή αγροτική πολιτική εις βάρος χώρων χρειάζονται τέτοια κεφάλαια».